Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/01/1999 (ΚΥΠΕ) Το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στην Εθνική Φρουρά με τον άδικο χαμό του καταδρομέα Μιχάλη Πενταλιώτη, οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών περί αναστολής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την επικείμενη άφιξη του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, η σύλληψη του Μαρωνίτη Αυγουστίνου Σκούλλου, ως υπόπτου για υπόθεση κατασκοπείας και η συνεχιζόμενη άνοδος του δείκτη στο Χρηματιστήριο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Μοιραίος 'κροταλίας' έκοψε το νήμα της ζωής 19χρονου", αναφέρεται στο δυστύχημα στην Εθνική Φρουρά κατά το οποίο σκοτώθηκε ο στρατιώτης Μιχαλάκης Μοδέστου Πενταλιώτης από τον Αγιο Δομέτιο και τραυματίστηκαν ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Προδρόμου από την Εγκωμη και ο δόκιμος αξιωματικός Τοπούζης Χρίστος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι συνελήφθη δεύτερος επίδοξος διπλός πράκτορας, ο 53χρονος Αυγουστίνος Σκούλλου, κουρέας από τον Κορμακίτη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι χθες επρόκειτο να συναντήσει στα κατεχόμενα Τούρκο αξιωματικό.

"Η Μάχη" με τίτλο "Τρελλό 'κάσκαβελ' λυώνει Εθνοφρουρό", αναφέρεται στο πρώτο της θέμα στο θάνατο του Εθνοφρουρού και γράφει ότι το "Κάσκαβελ" ξαφνικά "τρελλάθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα, ξέφυγε από την πορεία του και έλυωσε το στρατιώτη". Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση των κομμάτων και κινήσεων για σύμπηξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, στην οποία θα τοποθετηθούν στο έγγραφο της ΕΔΕΚ για το εθνικό θέμα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αδικος Θάνατος... μετά από άσκηση", καταπιάνεται με το δυστύχημα στην Εθνική Φρουρά και γράφει ότι χθεσινός άδικος χαμός του νεαρού καταδρομέα, προκάλεσε συγκλονισμό και οδύνη, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του, η Εθνική Φρουρά και ολόκληρη η Κύπρος πενθούν το θάνατό του. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου απογειώθηκε χθες στις 95,85 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 0, 3%.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Χάνεϊ: Ερχεται με ιδέες άρσεως του αδιεξόδου", γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο με ιδέες για προώθηση της εν εξελίξει διαδικασίας στο Κυπριακό και θα θέσει επί τάπητος όλες τις πτυχές του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι μετά την εξαγορά της Πανευρωπαϊκής, σειρά φαίνεται να παίρνουν μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες, με τη χρηματιστηριακή αγορά να αναμένει ότι πρόκειται για τη Μινέρβα και την Παγκυπριακή.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Φοβερή τραγωδία", αναφέρεται στον άδικο θάνατο του Πενταλιώτη και αναφέρει ότι ο θάνατος του Εθνοφρουρού ήταν ακαριαίος. Προσθέτει ότι ο άλλος στρατιώτης που ενεπλάκη στο δυστύχημα, ο Πρόδρομος Κωνσταντίνου, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ ο δόκιμος αξιωματικός, Χρίστος Τοπούζης, τραυματίστηκε ελαφρά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται από μέρες στο σπίτι του, αλλά εξακολουθεί να μεταβαίνει τακτικά στο νοσοκομείο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Πιθανή συνάντηση της ομάδας των επιχειρηματιών στην Αθήνα", αναφέρει ότι η ομάδα των Βρυξελλών, που αποτελείται από Ε/Κ, Τ/Κ, Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες, ενδέχεται να συναντηθεί και πάλι το Φεβρουάριο στην ελληνική πρωτεύουσα. Αναφέρεται επίσης στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Κόφι Αναν, στην οποία αναφέρει ότι αναστέλλει την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μέχρι να τοποθετηθεί μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα η τουρκική πλευρά στα δύο πρόσφατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly", κάτω από τον τίτλο "Στρατιώτης σκοτώθηκε από τεθωρακισμένο όχημα", αναφέρεται στο δυστύχημα που έγινε χθες στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, και προσθέτει ότι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς ανέκριναν χθες βράδυ τον οδηγό του τεθωρακισμένου οχήματος. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει μετοχές των Κυπριακών Αερογραμμών που κατέχει, ύψους 6 εκατομμυρίων λιρών.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 15 January 1999 - 7:24:06 UTC