Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/01/1999 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, αναφορικά με τις επαφές της με τις δύο κοινότητες, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Λεμεσού, και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων αναφορικά με τη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή, είναι ορισμένα από το βασικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Στόχους συγκεκριμένους αλλά μικρούς θέτει τώρα η Αν Χέρκους", γράφει ότι με πιο καθαρά προσδιορισμένους στόχους και με την ανανεωμένη και σαφή στήριξη του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν, η Εκπρόσωπός του στην Κύπρο Αν Χέρκους εγκαινιάζει σειρά συναντήσεων στο επόμενο δεκαήμερο με τις δύο πλευρές. Αλλού αναφέρεται στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Λεμεσού, η οποία εισήλθε από χθες στη δεύτερη της φάση.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, με τίτλο, "Σιωπή Δήμου", γράφει ότι διαλύονται τα σύννεφα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς μετά την επιβεβαίωση του Εκπροσώπου ότι η κυπριακή κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Αντιστράτηγο Δημήτρη Δήμου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ΕΔΕΚ σε συνεδρία του Πολιτικού της Γραφείου χθες αποφάσισε να τηρήσει αποχή κατά τη συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη.

"Η Σημερινή", στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Η Χέρκους βλέπει πρόοδο και η κυβέρνηση τουρκική αδιαλλαξία", γράφει ότι η Αν Χέρκους έλυσε χθες τη σιωπή της και άναψε φωτιές επισημαίνοντας από τη μια ότι υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία του 'πήγαινε - έλα' και από την άλλη χαρακτήρισε τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι ως ένα χρήσιμο έγγραφο, που αναφέρεται "όπως πιστεύουν πολλοί, εντός και εκτός Κύπρου, στην ουσία, στον πυρήνα του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι αρχίζει αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση των προϋπολογισμών του κράτους για το 1999.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του θέμα, κάτω από τον τίτλο, "Αποφράσσουν κάθε διέξοδο οι Τούρκοι", γράφει ότι πιο σκληρή στάση υιοθετούν στο Κυπριακό οι Τούρκοι για να εξουδετερώσουν κάθε προοπτική ειτυχίας των πρωτοβουλιών, αλλά και για να καθορίσουν στα δικά τους μέτρα τις συζητήσεις. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι οι προτροπές προς το Προεδρικό για προώθηση του ανασχηματισμού συνεχίζονται ενώ οι διαβουλεύσεις με πολιτικούς ηγέτες τοποθετούνται χρονικά προς το τέλος αυτού του μήνα.

Η "Χαραυγή", στο κύριό της δημοσίευμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Φορολογίες τώρα, επιτόκια σταδιακά", γράφει ότι το "δέος" που έχει καταλάβει τους κυβερνώντες μπροστά στη "λαίλαπα" που θα φέρει η φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου. Αλλού γράφει ότι σε νέες περιπέτειες οδηγείται ο εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου μετά την εξαγγελία της ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για μισθολογικές αυξήσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι η Τουρκία μέσω της Πρέσβείας της στην Αθήνα αρνήθηκε τις κατηγορίες Ελλήνων αξιωματούχων ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε πρόστιμο εκατόν λιρών σε Τουρκοκύπριο φοιτητή επειδή περιφερόταν στις ελεύθερες περιοχές, αφού πρώτα μετέβη στην Πύλα για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 19 January 1999 - 7:24:06 UTC