Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ) Η ένταση μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας, εξαιτίας της υπόθεσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σχεδόν κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η διακήρυξη του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι η Ελλαδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, και η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τις καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Προσφορές 14 μηνών στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Χρήστου Πουργουρίδη στην εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη σταλεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σχετική επιστολή. Αλλού γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συζήτησε χθες συναινετική πρόταση του Προέδρου του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη, για αναδιάρθρωση της ηγετικής δομής του ΔΗΣΥ η οποία θα υποβληθεί στο καταστατικό συνέδριο που ξεκινά σήμερα.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Επί ποδός πολέμου Ελλάδα και Τουρκία" και επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης την Τετάρτη όταν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να φωτογραφήσουν τις εγκαταστάσεις στην περιοχή Σητείας όπου θα τοποθετηθούν οι S300. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται γύρω στα 350 καινούρια περιστατικά κακοποίησης παιδιών.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ουάσινγκτον καλεί Μόσχα" γράφει επικαλούμενος διασταυρωμένες πληροφορίες του ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένες ιδέες για πρόσκληση σε συνομιλίες, με την υποστήριξη είτε των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είτε της ομάδας των οκτώ πλουσιότερων κρατών. Στόχος των ΗΠΑ είναι να εκδηλωθεί υποστήριξη από ένα διεθνές σώμα, στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, σημειώνει η εφημερίδα. Αλλού, γράφει ότι ανήλικοι νονοί δρουν σε σχολείο της Λάρνακας και πουλούν προστασία σε συμμαθητές τους.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εταιρεία δολοφόνων απειλεί με εκτελέσεις", γράφει ότι παράνομη οργάνωση απειλεί με εκτέλεση ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας και άλλα μέλη της δύναμης. Η οργάνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, γνωστοποίησε την ίδρυσή της με προκήρυξη που άφησε σε τηλεφωνικό θάλαμο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πιθανό στο μέλλον το ξενοδοχείο "Φιλοξενία" να φιλοξενήσει το Υπουργείου Αμυνας και σημειώνει ότι καταρχήν απόφαση όπως το ξενοδοχείο στεγάσει κυβερνητικές υπηρεσίες λήφθηκε όταν το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρία του

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Εντείνονται ανησυχίες για σοβαρές υποτροπές", σημειώνει ότι η Αγκυρα συντηρεί με κάθε μέσο και τρόπο το κλίμα έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, αγνοώντας το διάβημα της Ουάσινγκτον προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση, που δημιουργήθηκε με τη σύλληψη του Οτσαλάν. Αλλού η εφημερίδα επισημένει ότι εκτεθειμένη θεωρεί τη Διοίκηση η Επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, για αποφάσεις της που αφορούν την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών και την υδροδότηση της περιοχής "Καλογήρων" στη Γερμασόγεια.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ακλόνητα στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα" γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός διακήρυξε χθες, ότι το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα και ότι κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας στην Κύπρο θα βρει την άμεση απάντηση της Ελλάδας. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι των Δασικών Βιομηχανιών έσπασαν χθες από αγανάκτηση τον αστυνομικό κλοιό στο Προεδρικό, απαιτώντας τη στήριξη των Βιομηχανιών από την κυβέρνηση και τον αποκλεισμό μεθοδευμένης, όπως την χαρακτηρίζει, προσπάθειας, για αποκρατικοποίησή τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" έχει τίτλο "Ελλάδα, Τουρκία σε νέο φραστικό πόλεμο" και γράφει ότι νέα αντιμαχία ξέσπασε χθες μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αλλού αναφέρει ότι η υπόθεση του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, δέχθηκε χθες δεύτερο πλήγμα, μετά την κρίσιμη, όπως την χαρακτηρίζει, έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως στις οποία επικρίνονται περιπτώσεις αλλαγής χρήσεως οικιστικών ζωνών.

(ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΧ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 6 March 1999 - 9:24:07 UTC