Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη του ειδικού συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ στο τρίγωνο Αγκυρα, Λευκωσία, Αθήνα και πληροφορίες γύρω από τις επιδιώξεις του, η ένταση στα ελληνοτουρκικά λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, πληροφορίες για επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο τον Απρίλιο, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ντίνο Μιχαηλίδη και οι δυο ψεσινές εκρήξεις βομβών στη Λεμεσό, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Εμπλοκή ομάδας των '8' στο Κυπριακό επιδιώκει ο Μίλερ", γράφει όρτι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Τόμας Μίλερ συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη τρόπους για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών μετά τις τουρκικές εκλογές και μάλιστα άνευ όρων, ενώ επιδιώκει να εμπλέξει και τις 8 πλέον πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου στο πρόβλημα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι στελέχη προσκείμενα στον Ντίνο Μιχαηλίδη έχουν ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις με στόχο τη δημιουργία πολιτικής κίνησης ή κόμματος.

"Η Μάχη" με τίτλο "Υποπτο σκάφος κοντά στο Ζύγι", γράφει ότι λίγες μόνο ώρες μετά την αποκάλυψη, όπως υποστηρίζει, της εφημερίδας περί κλοιού στον οποίο βρίσκεται η Κύπρος από πολεμικά πλοία αγνώστου ταυτότητας, σκάφος με άγνωστη σημαία θεάθηκε να περιπλέει τις ακτές στην περιοχή Βασιλικού - Ζυγίου. Αλλού γράφει ότι παίρνει διαστάσεις το θέμα εξαπάτησης ξένων φοιτητών εκ μέρους κολλεγίου, που παρουσίαζε το Δημοτικό Θέατρο ως το κτίριό του.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ερχεται ο Σημίτης", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έρχεται εντός του Απριλίου στην Κύπρο και προσθέτει ότι η επίσκεψη, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα έχει στόχο να κλείσει την πληγή των S300, θα συνδυαστεί με την εξαγγελία αποφάσεων που αφορούν την ενταξιακή πορεία. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι νεαρή από τη Λευκωσία έπεσε από τον πέπτο όροφο για να αυτοκτονήσει, αλλά στάθηκε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου με μικροεκδορές και μώλωπες.

Η "Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο τίτλο της γράφει "Παιχνίδια με τη φωτιά σε Αιγαίο και Θράκη" με πρωταγωνιστή την τουρκική επιθετικότητα. Ηδη ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς παραδέχθηκε ότι υπάρχει κίνηση στρατευμάτων στα τουρκικά παράλια και στα νησιά του Αιγαίου. Αλλού, η "Σ" αναφέρεται στις δύο εκρήξεις βομβών χθες βράδυ, η μία στη Λεμεσό και η άλλη στο χωριό Τραχώνι, χωρίς θύματα.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αποστάσεις από Κούρδους μας συνέστησε ο Μίλερ" και γράφει ότι ήγειρε το θέμα διαβατηρίου καθώς και δηλώσεων πολιτικών αρχηγών. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για εμπλοκή στο Κυπριακό αλλά ωστόσο εξαρτώνται από την Αγκυρα. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι η Αγγλική Υπάτη Αρμοστεία, σε μια κίνηση η οποία θεωρείται ότι συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, ανέλαβε να διοργανώσει συνάντηση στα κατεχόμενα επτά περιφερειακών συνδέσμων που εδρεύουν σε ξένες πρεσβείες μαζί με το λεγόμενο "αρχηγό" της ψευδοαστυνομίας στα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα της γράφει "Συγχωροχάρτι στον ΥΠΕΣ". Συγκεκριμένα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε "συγχωροχάρτι στον ΥΠΕΣ όπως αναμενόταν μετά τη μη ουσιαστική έρευνα που έγινε από την αρχή μέχρι το τέλος των καταγγελιών Πουργουρίδη". Ο κ. Πουργουρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη, παραπέμποντας στις τοποθετήσεις των κομμάτων που καταλογίζουν στον ΥΠΕΣ βαρύτατες ευθύνες. Σε άλλη είδησή της, η "Χ" γράφει ότι 485 αλλοδαπές που έχουν παντρευτεί Κύπριους, έχουν πολιτογραφεί ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά να ασχοληθεί με τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις από την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, παρά να συνεχίσει να ανέχεται μη κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις. Αλλού γράφει ότι μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απολογηθεί στους δύο Σενεγαλέζους τους οποίους απέλασε.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 11 March 1999 - 8:24:06 UTC