Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1999 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός κυπριακός Τύπος προβάλλει πληροφορίες για αντίδραση των οκτώ πιο βιομηχανοποιημένων χωρών σχετικά με πιθανή εμπλοκή τους στο Κυπριακό, καθώς και τις παραινέσεις της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, την πρόθεση της Τουρκίας να καταγγείλει την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τις εξελίξεις στο διάλογο για τη σοσιαλδημοκρατία και το ρόλο κάποιων Κυπρίων στην εξασφάλιση καταφυγίου στον Οτσαλάν.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Προσφεύγει στη Χάγη κατά της Ελλάδας η Τουρκία" γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να καταγγείλει την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γιατί δεν έτυχε της υποστήριξης της Ευρώπης στο θέμα παροχής υποστήριξης στο PKK από την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η Αγκυρα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι έγινε χθες γνωστό ότι και άλλοι Κύπριοι, εκτός από το δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο και των αγνώστων στοιχείων Αριστείδου, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ασφαλές καταφύγιο στον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η "Μάχη" με τίτλο "Δηλητήριο για το 'νονό'" αναφέρει ότι το δηλητήριο που κάποιοι προσπάθησαν να μεταφέρουν στις Κεντρικές Φυλακές ήταν μέρος σχεδίου για να δηλητηριασθούν κατάδικοι, αλλά και ο ίδιος ο διευθυντής των φυλακών. Γράφει ότι οι πέντε εταίροι για τη σοσιαλδημοκρατία απέρριψαν τις αιτιάσεις του ΔΗΚΟ αφού δεν δέχονται τον αποκλεισμό των δύο κινήσεων (Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου - Κίνηση Πολιτικού Εκσυχρονισμού) όπως απαιτεί το ΔΗΚΟ ενώ Εκπρόσωπος των πέντε ορίσθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Κυπριανού.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Κολοσσός φαρμακείων από τον Παρασκευαϊδη" προβάλλει την πρόθεση του Ομίλου Εταιρειών Παρασκευαϊδη να αγοράσει σαράντα φαρμακεία, σε πρώτη φάση, δημιουργώντας έτσι αλυσίδα δραστηριοτήτων και σ' αυτόν τον τομέα. Αλλού γράφει ότι με σοβαρές επιφυλάξεις υποδέχονται την αμερικανική πρόταση για συζήτηση του Κυπριακού στη Σύνοδο των Οκτώ Πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, στην Κολωνία στα μέσα Ιουνίου, αρκετά από τα μέλη και ειδικότερα οι Βρετανοί και οι Ρώσοι.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Χάος στην Τουρκία - Φεύγουν οι τουρίστες", γράφει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση χάους με αφορμή τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και προσθέτει ότι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί από τη Σουηδία και τη Γερμανία έχουν ακυρώσει ταξίδια στη χώρα. Σε άλλο σημείο, παραθέτει συνέντευξη του Διευθυντή των Φυλακών, Γιώργου Αναστασιάδη, στην οποία ο ίδιος αποκαλύπτει ότι κατάδικοι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν με δηλητήριο τον ίδιο και συγκραταούμενούς τους.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Κινήσεις συμβιβασμού συστήνουν οι Γερμανοί", γράφει ότι η γερμανική Προεδρία της ΕΕ προχώρησε σε παραινέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση για κινήσεις συμβιβασμού στο Κυπριακό, με αντιστάθμισμα τη διάνοιξη της ενταξιακής προοπτικής. Προσθέτει δε ότι η Βόννη κατέστησε, ωστόσο, σαφές προς την τουρκική πλευρά, ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου διατηρώντας άλυτο το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η τουρκική πλευρά προτίθεται, σε πρώτο στάδιο, να εποικίσει δυο ξενοδοχεία στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, που είναι το Ασπέλια και το Φλόριντα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Απεργία - 46η μέρα - Μαχητική Αλληλεγγύη", γράφει ότι "ογκούται ολοένα και περισσότερο το κύμα υποστήριξης και αλληλεγγύης των εργαζομένων της Κύπρου προς τη δίκαιη υπόθεση των 159 απεργών των ξενοδοχειακών μονάδων" του Κωνσταντίνου Λόρδου στη Λάρνακα. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχεται έντονες πιέσεις για να απομακρύνει τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου, όπως αναφέρει, "να περισώσει ότι μπορεί να περισωθεί από το καταρρακωμένο ήδη κύρος της κυβέρνησης".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ένας Ελληνοκύπριος του Λονδίνου, ο 26χρονος Χαράλαμπος Κνωσταντίνου, και ένας Τουρκοκύπριος έχουν συλληφθεί στη Βρετανία σε σχέση με το φόνο του μαύρου μουσικού Μάικλ Μένσον που διαπράχθηκε πριν από δυο χρόνια. Ο Κωνσταντίνου έχει κατηγορηθεί για φόνο, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε ρατσιστικά κίνητρα. Σε άλλο θέμα προβάλλει είδηση της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις", σύμφωνα με την οποία η εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Στρογγυλός, στην επαρχία Αμμοχώστου, έχει μετατραπεί σε σταύλο, προκαλώντας αντίδραση.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΜΑ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 16 March 1999 - 9:24:07 UTC