Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1999 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός κυπριακός Τύπος προβάλλει κυρίως το θέμα του ανασχηματισμού στην κυβέρνηση, της δημιουργίας κυπριακής πολεμικής αεροπορίας, της ομιλίας του Ελληνα Πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στις δηλώσεις του αυστριακού ΥΠΕΞ, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, και της διαφθοράς στο φόρο εισοδήματος.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αρδην αλλαγή σεναρίου για ανασχηματισμό της κυβέρνησης" γράφει ότι "άρδην άλλαξε χθες το σκηνικό" σχετικά με τη διενέργεια ανασχηματισμού της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ απεφασίσθη να πληρωθούν μόνο οι κενωθείσες θέσεις του ΥΠΕΣ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Αλλού αναφέρει ότι η Αστυνομία εντόπισε χθες το απόγευμα στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής του Κάβο Γκρέκο, λέμβο της οποίας επέβαιναν 50 περίπου λαθρομετανάστες.

Η "Μάχη" με τίτλο "Η Κύπρος αποκτά πολεμική αεροπορία" αναφέρει ότι με βάση της τελευταίες εξαγγελίες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του Προέδρου Κληρίδη έχει αποφασισθεί από τις δύο κυβερνήσεις η δημιουργία κυπριακής πολεμικής αεροπορίας. Επίσης αναφέρει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, σκέφτεται να υποβάλει την παραίτησή του αφού σύμφωνα με πληροφορίες είναι δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα του ΥΠΕΣ.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ανασχηματισμός σε δύο δόσεις" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προχωρήσει αμέσως, σήμερα - αύριο, στην κάλυψη των κενών που δημιούργησε η αναχώρηση Στυλιανίδη και Μιχαηλίδη, και σε είκοσι μέρες θα κάνει τις "σαρωτικές", όπως τις χαρακτηρίζει, αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γράφει ακόμη ότι ο αυστριακός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τόνισε κατηγορηματικά ότι "κανένας εκτός ΕΕ δεν έχει δικαίωμα άσκησης βέτο" αναφερόμενος στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρεμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ανασχηματισμός με δόσεις" προβάλλει το θέμα της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό με το ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο Κληρίδη να προβαίνουν είτε σήμερα είτε αύριο σε "μίνι ανασχηματισμό" μεταθέτοντας τον ευρύτερο ανασχηματισμό στο μέλλον. Αναφέρει επίσης ότι η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για το μέγεθος και την έκταση της διαφθοράς στο φόρο εισοδήματος ενώ και δεύτερος υπάλληλος, ο αρχιφοροθέτης, Γεώργιος Πατίκης, τέθηκε χθες υπό οκταήμερη κράτηση ως ύποπτος για δωροληψία.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σε δυο φάσεις τελικά κυβερνητική αναδόμηση", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προχωρεί τελικά σε ανασχηματισμό σε δυο φάσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ο διορισμός του Τάκη Κληρίδη στο Υπουργείο Οικονομικών και του δημοσιογράφου Κώστα Σερέζη στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ο Πρόεδρος του Κινήματος έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα αλλά και με αποδέκτες στο εσωτερικό, τονίζοντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Κυβερνητικό σαρδάμ", εκτιμά ότι "οι κρατούντες βρίσκονται σε ένα ξέφρενο αφηνίασμα προς αναζήτηση υποψηφίων, με κύριους πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο και Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και την τριανδρία των Ενωμένων Δημοκρατών (Βασιλείου, Παπαπέτρου, Θεμιστοκλέους) οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν καθοριστικό ρόλο στον επικείμενο ανασχηματισμό". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εισήχθη χθες στο Νοσοκομείο Σαιντ Μαίρη του Λονδίνου, όπου γύρω στις 10.30 σήμερα το πρωί θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "84 επιβάτες πλοίου κρατούνται στη Λάρνακα", αναφέρεται στην νέα άφιξη "υπόπτων λαθρομεταναστών", όταν το σκάφος τους ανεκόπη στα τρικυμιώδη νερά του Κάβο Γκρέκο και προσθέτει ότι ήταν πεινασμένοι και σε άσχημη κατάσταση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι αλλοδαπός πρώην επιχειρηματίας, ο 31χρονος Ερικ Ερνεστ, ευχαρίστησε το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη επειδή ο τελευταίος του επέτρεψε να παραμείνει στην Κύπρο και να μην απελαθεί στο Πακιστάν, κάτι που θα τον εμπόδιζε να ξαναδεί τη σύζυγό του που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Μίνι ανασχηματισμός", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, εκτιμά, ωστόσο, ότι η κυβερνητική κρίση θα παραμείνει, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης υφίσταται πιέσεις για ευρύτερο ανασχηματισμό αργότερα εντός της Ανοιξης. Αλλού γράφει ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου λήγει σήμερα, αλλά εκτιμά ότι η αναζήτηση συναίνεσης μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 19 March 1999 - 8:24:06 UTC