Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1999 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή στυγερή δολοφονία του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας στη Λεμεσό, η οργή των Λεμεσιανών για το συμβάν, η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τα μέτρα επαγρύπνησης στην Εθνική Φρουρά καθώς και η χθεσινή δήλωση του Επιτετραμένου του Λιβάνου για τη λιβανέζικη προέλευση ορισμένων εκ των 89 λαθρομεταναστών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Οργή και αγανάκτηση για τη δολοφονία του Σάββα" γράφει ότι σ' ολόκληρη την Κύπρο επικρατεί γενικό αίσθημα αγανάκτησης και αποτροπιασμού, μετά τη χθεσινή στυγερή δολοφονία του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας, Σάββα Σάββα, στη Λεμεσό. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κώστα Σερέζη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δεν πρόκειται να αποσύρει οτιδήποτε, απ' όσα είπε κατά την προχθεσινή του διάσκεψη για το ρόλο του πρώην Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου στη μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο.

Η "Μάχη" με τίτλο "Κατακραυγή για το φόνο του Σ. Σάββα" αναφέρεται στην αντίδραση των δημοτών της Λεμεσού, που κατατρομαγμένοι κατέβηκαν αυθόρμητα στους δρόμους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αποθράσυνση των εγκληματικών στοιχείων στην πόλη τους και να αποκτήσουν την άμεση παρέμβαση του κράτους, μετά τη χθεσινή στυγερή δολοφονία του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας. Σε άλλο σημείο γράφει για τα αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης που έλαβε από χθες βράδυ η Εθνική Φρουρά, τα οποία εντάσσονται σε ένα γενικό σχέδιο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ξεχείλισε το ποτήρι" προβάλλει το θέμα της δολοφονίας του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας, αναφέροντας ότι οι δολοφόνοι παγίδευσαν το αυτοκίνητό του με βόμβα και τον παρακολουθούσαν και όταν έκριναν ότι ήλθε η ώρα, την πυροδότησαν με τηλεχειριστήριο. Αναφέρει ακόμη ότι με συντονισμένες κινήσεις από Αθήνα και Μόσχα διασφαλίστηκε η πλήρης μυστικότητα κάτω από την οποία έφτασαν, τελικά, τα πρώτα τμήματα των πυραύλων S300 σε ελληνικό έδαφος.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Τον ανατίναξαν γιατί ήταν τίμιος" περιγράφει τις σκηνές του χθεσινού εγκλήματος στη Λεμεσό από τη στιγμή της πυροδότησης του εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο του Σάββα Σάββα και της εκκωφαντικής έκρηξης που ακολούθησε στις επτά και είκοσι το πρωϊ, στην καρδιά της πόλης. Αλλού γράφει ότι το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής σε σχέση με προμελετημένα εγκλήματα, τα οποία έχουν το στοιχείο του απάνθρωπου και του κτηνώδους, ήγειρε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αδίστακτη επιβολή νόμου της ζούγκλας" γράφει ότι παγκύπριο συγκλονισμό αλλά και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο αποτρόπαιος φόνος του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας, Σάββα Σάββα που έγινε χθες στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι καλά ενημερωμένες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, την οποία απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και το περιεχόμενό της χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητο, αφορά "χειρισμούς και αποφάσεις σχετικά με το εθνικό θέμα".

"Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Λαϊκή οργή για το στυγερό έγκλημα" γράφει ότι συγκλονισμό και οργή παγκύπρια προκάλεσε η χθεσινή δολοφονία του Προϊσταμένου του Ταμείου Θήρας, Σάββα Σάββα. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, υπογράμμισε χθες ότι υπάρχει "παντελής έλλειψη στρατηγικής και προγράμματος" στο Κυπριακό και οι πυλώνες της πολιτικής του Προέδρου Κληρίδη "έχουν καταρρεύσει".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Επιτετραμένος του Λιβάνου, Χαλίλ Ελ Χάπελ εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι κάποιοι από τους 89 λαθρομετανάστες που βρίσκονται υπό κράτηση στη Λάρνακα προέρχονται από το Λίβανο και ότι μόλις αποδειχθεί, η χώρα του θα τους δεχθεί πίσω στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι οι απεργοί από τα δύο ξενοδοχεία του Λόρδου συνέχισαν χθες τη καθιστική διαμαρτυρία τους στις παραλίες της Λάρνακας.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι η εταιρεία "Σεβέρης και Αθηαινίτης" κτυπά την πόρτα Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Η εταιρεία ασχολείται με την παροχή οικονομικών υπηρεσιών, κατέχοντας εξέχουσα θέση στην κυπριακή αγορά. Αλλού γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης τόνισε ότι είναι δύσκολο το έργο του Υπουργείου Οικονομικών αλλά με εργατικότητα και συνεργασία είναι εφικτή ακόμη και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του κυπριακού λαού.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 March 1999 - 9:24:13 UTC