Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο θέμα των εκταφών στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, οι δηλώσεις της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης με τις οποίες διαψεύδονται οι πληροφορίες για αντικατάσταση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ανώτατα αξιώματα του ΔΗΣΥ και οι αντιδράσεις για τα θέματα στις εξετάσεις Νέων Ελληνικών στα Λύκεια είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σε εδαφικό - προσφυγικό επικεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον τους οι Αμερικανοί" ότι στο εδαφικό και στην επιστροφή αριθμού προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι Αμερικανοί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως σε μια περίπου εβδομάδα επιστρέφουν στη μονάδα τους στην Κρήτη οι Κύπριοι στρατιωτικοί, ειδικοί του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εκλογές με προοπτική" γράφει πως εκλογές με προοπτική θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου στο ΔΗΣΥ αφού από το αποτέλεσμά τους και την ηγεσία που θα εκλεγεί θα καθορισθεί η μελλοντική πορεία του κόμματος σε βουλευτικές και προεδρικές. Αλλού σημειώνεται πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης διαβεβαίωσε χθες ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, χαίρει της εκτίμησης των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και ότι οι σχέσεις του με το ελληνικό Επιτελείο είναι καλές.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Απίστευτη απολογία" ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη δίκη του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, για να προσδώσει βάση σε παλαιότερες αστήρικτες κατηγορίες της για δήθεν υπστήριξη που πρόσφεραν Ελλάδα και Κύπρος στον αγώνα των Κούρδων. Επίσης προβάλλεται η εκταφή λειψάνων, που άρχισε χθες στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και η οποία ενδέχεται να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης της πλειοψηφίας των Ελλαδιτών των οποίων είτε αγνοείται η τύχη είτε δεν έτυχαν κανονικής ταφής από τους συγγενείς τους.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ξέφραγο αμπέλι" γράφει πως στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνικών και Εργων αποκαλύφθηκε πως οι ραδιοφωνικές συσκευές δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις συχνότητες της Εθνικής Φρουράς. Αλλού αναφέρεται πως σάλος προκλήθηκε χθες στα Λύκεια από τα θέματα που δόθηκαν για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν δυσνόητα, με γλωσσικά σφάλματα, και ως συνονθύλευμα εννοιών και αντιφάσεων.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Μόνο με ανταλλάγματα για Κυπρο, ελληνικό 'ναι'", γράφει ότι η Αθήνα δεν συναινεί σε υποδείξεις από την Ουάσινγκτον για αναβάθμιση των τουρκο - κοινοτικών σχέσεων και θέτει ως βασική προϋπόθεση την απρόσκοπτη εξέλιξη και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας υπηρεσίας απειλείται με παράλυση αν μέχρι αύριο δεν κατατεθούν στη Βουλή οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί που το αφορά.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Αντιπολεμική Εκδήλωση" και προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο περιθώριο εκδήλωσης της ΠΟΓΟ σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα ανέλαβε πρωτοβουλία για διοργάνωση από κοινού με άλλα κόμματα, εκδήλωσης κατά του "άδικου και φονικού πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας". Αλλού γράφει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου διατυπώνει κάθετη αντίθεση στη διενέργεια της προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αποκλειστικά και μόνο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι εκταφές 'δεν συνδέονται' με τη συμφωνία για τους αγνοουμένους" προβάλλει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κώστα Σερέζη, με την οποία τονίζει ότι η απόφαση εκταφής λειψάνων από τα δύο νεκροταφεία στη Λευκωσία δεν έχει σχέση με τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς του 1997, αναφορικά με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. Αλλού γράφει ότι οι Κύπριοι άνδρες καπνίζουν πέντε φορές περισσότερο από τις γυναίκες.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 2 June 1999 - 7:24:06 UTC