Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1999 (ΚΥΠΕ) Το σχέδιο απόφασης της ομάδας των Οκτώ για τερματισμό της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, οι επαφές του Προέδρου Κληρίδη και της συνοδείας του στην Κίνα, οι εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα των μολυσμένων με διοξίνες τροφίμων και η άφιξη Ρώσων ειδικών στην Κρήτη για ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος S300 είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Επιτέλους Ειρήνη" γράφει ότι η Ομάδα των Οκτώ συμφώνησε σε σχέδιο απόφασης που οδηγεί στον τερματισμό της κρίσης στο Κόσοβο και των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι προτιμά να περιφρονήσει τα αισθήματα παρά τα συμφέροντα του συνόλου του λαού, αναφορικά με το προχθεσινό συλλαλητήριο. Αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζεται πολύ ικανοποιημένη από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στην Κίνα σε ό,τι αφορά τη θέση του Πεκίνου στο Κυπριακό και την επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Συμφωνία Ειρήνης" αναφέρεται στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, και το σχέδιο απόφασης των "Οκτώ" που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Γράφει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του κράτους θα κατάσχουν ζωοτροφές από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία από τώρα και στο εξής, σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος. Αναφέρει ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα επιδιώξουν συνεργασία σε θέματα κοινής τοποθέτησης όπως το Κυπριακό ενώ η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προώθηση συγχώνευσής τους.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Τώρα και επικίνδυνη νοθεία στο λάδι" γράφει ότι διοχετεύεται στην κυπριακή αγορά και νοθευμένο ελαιόλαδο, κυρίως στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, σύμφωνα με το Διευθυντή του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Ελαιοκομικών Προϊόντων. Η νόθευση γίνεται με ανάμιξη του παρθένου ελαιολάδου με φθηνά σπορέλαια. Αναφέρει ότι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S300 έχουν μπει σε τροχιά εγκατάστασης και ανάπτυξης μετά την άφιξη την περασμένη Δευτέρα της πρώτης ομάδας Ρώσων ειδικών στην Κρήτη.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ζωοτροφές - Θάνατος στην Κύπρο" γράφει ότι το κοινό καταναλώνει κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα ζωικά παρασκευάσματα που περιέχουν καρκινογόνες μυκοτοξίνες και αντιβιοτικά, ενώ στην Κύπρο γίνεται πλημμελής έλεγχος της ποιότητα των ζωοτροφών. Αναφέρει ότι το Υπουργείο Γεωργίας προτείνει την κήρυξη των περιοχών Αγίου Γεωργίου - Πέγειας και Ασπρόκρεμμου - Νέου Χωριού σε "λευκές ζώνες" μέχρις ότου να ληφθεί οριστική απόφαση για το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Θα επιβληθεί τώρα ΦΠΑ στην ακίνητη περιουσία" γράφει στο κύριο του θέμα ότι για πρώτη φορά τίθεται και άμεσα μάλιστα θέμα ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας να επεκταθεί και στον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο ανώτερος τεχνικός της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας Λεύκιος Χριστοδούλου, 51 ετών και ο Σταύρος Παπανικολάου, 41 ετών επιστάτης στο ίδιο γραφείο συνελήφθησαν χθες ως ύποπτοι σε υπόθεση προμήθειας οδοστρώματος. Επίσης σημειώνει πως περίπου δεκαπέντε εργαστήρια τα οποία προκαλούν οχληρία σε περιοχές του Δήμου Λευκωσίας θα κλείσουν σε πρώτη φάση.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εντείνονται οι ανησυχίες για τα μολυσμένα τρόφιμα" πως ενώ στα ράφια των υπεραγορών εξακολουθούν να βρίσκονται βελγικές τροφές, οι οποίες ενδέχεται να είναι μολυσμένες με διοξίνες, το Υπουργείο Υγείας επιμελώς αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις εμπορικές ονομασίες των ύποπτων προϊόντων. Αλλού αναφέρει πως σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες η Γενική Συνέλευση των οικοδόμων υπογραμμίζεται πως οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία αναμένουν να δουν εργοδότες που εργοδοτούν παράνομους ξένους εργάτες να προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η μείωση στην αξία της κυπριακής λίρας στο εξωτερικό, η οποία είναι συνδεδεμένη με το ευρώ, σε σχέση με το δολάριο και τη στερλίνα δεν είναι ανησυχητική λόγω του ότι το 70% περίπου του εξωτερικού εμπορίου της Κύπρου είναι με την Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι οι ασθενείς στους οποίους έγινε μεταμόσχευση οργάνων από τον άτυχο 17-χρόνο Γιάννη Λεωνίδα, που σκοτώθηκε σε τροχαίο, είναι καλά.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 9 June 1999 - 6:24:08 UTC