Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1999 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό, οικονομικά θέματα, η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία και το μέλλον της κυβέρνησης Κληρίδη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος. Ασχολείται επίσης με την υπόθεση του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου, τις εκλογές στο Δημοκρατικό Συναργερμό, την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και τη μόλυνση τροφίμων από τις διοξίνες.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Ενταλμα Σύλληψης" του Χρύσανθου στη Βρετανία και επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες, γράφει ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου για διερευνώμενη υπόθεση απόπειρας εξαπάτησης του Νεοζηλανδού Τζέραλντ Τσιέιμπερ, ο οποίος επένδυσε 3.7 εκ. δολάρια, με φερόμενη ευγγυητική υπογραφή του Χρύσανθου. Αναφέρει ότι αρμόδιοι του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διαβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση ψαριών είναι απόλυτα υγιής.

Η "Μάχη", με τίτλο "Τριγμοί στο ΔΗΣΥ με ομαδοποιήσεις", αναφέρεται σε έντονες αντιπαραθέσεις στο κόμμα και τη σαφή υποστήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Δημητρίου για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου. Ο άλλος υποψήφιος για τη θέση Πρόδρομος Προδρόμου δηλώνει ότι δεν ανησυχεί γιατί απευθύνεται προς τους εκλέκτορες. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι τώρα θεωρούνται ύποπτα για μόλυνση από διοξίνη καλλυντικά και αντιηλιακές κρέμες, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα ο Υπουργός Γεωργίας σύστησε προσοχή στη χρήση τους.

Ο "Πολίτης", με κύριο τίτλο "Σκοτεινή συναλλαγή - θύματα νεφροπαθείς", γράφει ότι με παραπλανητικά στοιχεία για την προμήθεια φαρμάκου που χορηγεί το κράτος στους νεφροπαθείς ανώτερος κρατικός λειτουργός προσπάθησε να ξεγελάσει την επιτροπή που θα αποφάσιζε την κατακύρωση προσφοράς που ξεπερνά το ένα εκ. λίρες. Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το κλίμα και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό ενώ σημαντικό θεωρείται και το ενδεχόμενο φθινοπωρινής προεδρικής επίσκεψης σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ρωσική κίνηση ΜΑΤ στην Πρίστινα" αναφέρεται στην είσοδο του ρωσικού στρατού στην Πρίστινα, που αιφνιδιάσε το ΝΑΤΟ και που ανέτρεψε τα σχέδια της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα του αδιεξόδου των συνομιλιών μεταξύ Ιβανόφ και Τάμποτ. Γράφει ότι η αγωγή λιβέλου που καταχώρησε η ναυτιλιακή εταιρεία TRANSMED για ποσό πέραν του ενός εκ. λιρών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τριών λειτουργών του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, αφού πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Εφοπλιστών, Χαράλαμπος Μυλωνάς.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Δύσκολο καλοκαίρι για οικονομία - μέτρα" γράφει ότι αναδεικνύονται όλο και νέα εμπόδια στον κοινωνικό διάλογο με τα κόμματα που δεν φαίνεται να επιτρέπουν τήρηση του καθορισμένου από το Υπουργείο Οικονομικών χρονοδιαγράμματος. Η κυβέρνηση, προσθέτει, φαίνεται να ανησυχεί για τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα. Αλλού αναφέρεται ότι η Λιμενική Αστυνομία απέτρεψε κάθοδο εγκληματιών από το Λίβανο, που επέβαιναν δύο ψαροκάικων, μετά την επιτυχή ενεργοποίηση του συστήματος άμεσης πληροφόρησης που καθιέρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Λίβανο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Σενάρια Διαδοχής" γράφει ότι η κούρσα για διαδοχή του Προέδρου Κληρίδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο διάδοχος που ετοιμάζει η δεξιά φέρεται να είναι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Ο Γιώργος Βασιλείου, αναφέρει η "Χ", δεν είναι αποδεκτός στις τάξεις του Συναγερμού ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι θα ικανοποιηθεί με το χρίσμα του ΥΠΕΞ, αφού ο Ιωάννης Κασουλίδης φέρεται να επιστρέφει πίσω στο ΔΗΣΥ. Αναφέρεται στο θανατηφόρο τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκε νεαρό ζευγάρι στο δρόμο Λιοπετρίου όταν το αυτοκίνητό τους ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε βίαια σε τσιμεντένιο γεφύρι.

Η αγγλόφωνη "The Sunday Mail" προβάλλει τις εξελίξεις στο Κόσοβο ως το κύριο θέμα της. Γράφει ότι η Βρετανία υπενθύμισε την Τουρκία ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα στείλει επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση ζητώντας διευκρινίσεις για τις τουρκικές προθέσεις επί του θέματος. Ακόμα Αναφέρεται στη χθεσινή διαμαρτυρία Κούρδων που διαμένουν στην Κύπρο για τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες διεξάγεται η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 13 June 1999 - 7:24:08 UTC