Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/06/1999 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η κατάσταση στο Κόσοβο, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του από την Κίνα καθώς και η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή σε αεροναυτική έκθεση στο Παρίσι είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τίτλο "Εχασαν όλοι τους στις ευρωεκλογές" γράφει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν απαντούν στο ερώτηση κατά πόσο υπάρχει νικητής στη χθεσινή αναμέτρηση. Η Νέα Δημοκρατία μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής διατηρείτο στο 36,9% ενώ το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 33,2%. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εξέφρασε επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ, θέτει κάποιες προϋποθέσεις για πραγματοποίηση της επίσκεψης, όπως πρόοδο στις ελληνοτουρκικές θέσεις, στο Κυπριακό, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικές ελευθερίες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Το "Θάρρος" με κύριο τίτλο "Τρέχει το αίμα και πάλι στο Κόσοβο" αναφέρεται στο θάνατο Γιουγκοσλάβου αστυνομικού από βρετανικά στρατεύματα στην Πρίστινα και στην απαγόρευση από Ρώσους στρατιώτες σε γαλλικές δυνάμεις να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ενώ το ΝΑΤΟ δήλωσε πως η συμμαχία αναζητεί τώρα νέα βάση για την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, σημειώνοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Μπροστά ο Καραμανλής, κερδισμένος ο Σημίτης" γράφει ότι οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα ανέδειξαν επίσημα τη Νέα Δημοκρατία ως νικητή αλλά η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αφού η διαφορά θεωρείται πολύ μικρή. Γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής ανεχώρησε για το Παρίσι για επίσκεψη σε έκθεση αεροναυτικής και διαστήματος και μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία θα μεταβεί στην Αθήνα για να συνεχίσει, όπως δήλωσε, τη συζήτηση που ξεκίνησε με την προηγούμενη επίσκεψή τους στην ελληνική πρωτεύουσα, με σκοπό να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ανοικτοί λογαριασμοί Σημίτη - Καραμανλή" προβάλλει τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και ότι αύξηση των ποσοστών τους είχαν το ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ. Γράφει ότι προωθείται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο που θα αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι το 1974 υπήρξε εμπόλεμη κατάσταση για την Ελλάδα, με την τουρκική εισβολή, γεγονός που σημαίνει ότι εκαντοτάδες στρατιώτες και αξιωματικοί που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Κύπρο θα δικαιούνται πλέον συντάξεις.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Η Τουρκία επισπεύδει πολιτικά τετελεσμένα" γράφει ότι η Αγκυρα μεθοδεύει προαγωγή κάποιων τετελεσμένων σε πολιτικό κυρίως επίπεδο, όπως εξασφάλιση έστω και άτυπης αποδοχής της Τ/κ πολιτικής οντότητας, νέες συμφωνίες με το ψευδοκράτος και συντήρηση εντάσεων. Αλλού γράφει ότι η τουρκική πλευρά εξέφρασε επιφυλάξεις για έναν "πάρε - δώσε" στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που να αφορά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σε πρόσφατη συνάντηση στο Λονδίνο όπου ο Φαρούκ Λογόγλου, Τούρκος ΥΦΕΞ, παρουσιάστηκε αρνητικός σε αναβάθμιση του καθεστώτος της Αγκυρας με παράλληλη διασφάλιση της απρόσκοπτης ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Απώλειες των μεγάλων" αναφέρεται στην εκλογική αναμέτρηση για τη Ευρωβουλή στην Ελλάδα. Αναφέρει ότι με οδηγίες της Αστυνομίας παρακολουθείται ακόμα και η προσωπική ζωή αστυνομικών με το πρόσχημα της διερεύνησης, εξιχνίασης και δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά μέλη της Δύναμης. Αναφέρεται σε αντιπαράθεση μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας για υποθέσεις που αφορούν το Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθο λόγω καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 14 June 1999 - 7:24:13 UTC