Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1999 (ΚΥΠΕ) Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Αμερικανού Πρέσβη, Κέννεθ Μπριλ με τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, η αναμενόμενη εμπλοκή της Ομάδας των G8 στο Κυπριακό και η αναβολή από την Βουλή της έγκρισης του προϋπολογισμού για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κορυφώνεται η κόντρα κομμάτων και Κέννεθ Μπριλ" γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού, "συνεπακολουθούμενος από το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, συνέχισε χθες την αντιπαράθεσή του με την αμερικανική πρεσβεία απειλώντας με μέτρα εκ μέρους της Βουλής και προσπαθώντας να παρασύρει μαζί του και την κυπριακή κυβέρνηση". Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα το απόγευμα το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ενώ το βράδυ ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του κόμματος.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Τον κίνδυνο δικτατορίας φοβούνται οι βουλευτές από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας" γράφει ότι "οι βουλευτές ζητούν ασφαλιστικές δικλείδες" αφού φοβούνται το ενδεχόμενο να επιβληθεί δικτατορία, "εάν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την εξουσία να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Αλλού γράφει ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες αποδέσμευσαν χθες δύο είδη σοκολάτας που βρίσκονταν στον κατάλογο των προϊόντων με διοξίνη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Επιτέλους αποφασίστε - θέμα ασφάλειας" γράφει ότι "θέματα ασφάλειας του ιδίου του κράτους αγγίζει πλέον η καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης" προσθέτοντας ότι χθες η Βουλή "προχώρησε χωρίς ουσιαστικό λόγο σε νέα αναβολή". Αλλού γράφει ότι "σε γάγγραινα που κατατρώγει εκατομμύρια λίρες το χρόνο εξελίσσεται το καθεστώς των υπερωριών στους Ημικρατικούς Οργανισμούς".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Απάτη ολκής από το ΡΙΚ σε βάρος του λαού" γράφει ότι "η κατ'εξακολούθηση συμμετοχή του ΡΙΚ στην κλήρωση του λαχείου του "Ευχάριστου Σαββατόβραδου", με τη τακτική της συμπερίληψης στην κληρωτίδα των λαχείων που δεν είχαν πωληθεί στο κοινό, συνιστά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξαπάτηση του κοινού". Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Φυσικών Μεταλλικών Νερών της ΕΕ αναγνώρισε το νερό "ΑΓΡΟΣ" ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Μάχη στο παρασκήνιο για τα νέα ψηφίσματα" γράφει ότι "έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται στην έδρα των ΗΕ ενόψει της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας δύο ψηφισμάτων για το Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι το όνομα του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού, Χρύσανθου, εμπλέκεται σε σκάνδαλο εξαπάτησης επενδυτών μέσω συναλλαγών, σε ανύπαρκτα τραπεζικά προγράμματα στις ΗΠΑ.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Διεθνές έγκλημα διέπραξε το ΝΑΤΟ" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε στις απειλές του Αμερικανού Πρέσβη Κέννεθ Μπριλ, λέγοντας ότι "δεν δίνουμε το δικαίωμα σε κανένα να αρνηθεί το δικό μας δικαίωμα να παίρνουμε θέση πάνω σε γεγονότα που διαδραματίζονται είτε στη χώρα μας", στην περιοχή της, στην Ευρώπη ή και σε παγκόσμια κλίμακα με πρωταγωνιστές διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι Χριστόφιας και Κολοζώφ συμφώνησαν πως το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια των ΗΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι Βρετανοί στρατιώτες ανακάλυψαν χθες στην Πρίστινα, στο κελλάρι αστυνομικού σταθμού στο Υπουργείο Εσωτερικών, "δωμάτιο βασανιστηρίων" που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε από τη σερβική αστυνομία και στο οποίο βρέθηκαν ναρκωτικά, μαχαίρια, γκλομπς, ένα σπαθί και μπαταρίες, που χρησιμοποιήθηκαν σε ανακρίσεις. Αλλού γράφει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Αμερικανό Πρέσβη για τις επιστολές που έστειλε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και το ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι στη συνάντηση κορυφής της Ομάδας των G8 που αρχίζει σήμερα στη Κολωνία θα καταβάλουν έντονη προσπάθεια για να υπάρξει νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για την προώθηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής που στοχεύει στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 18 June 1999 - 7:24:06 UTC