Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1999 (ΚΥΠΕ) Τα δυο ψηφίσματα για το Κυπριακό που εγκρίθηκαν χθες βράδυ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο, η επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτσαλάν και αντιδράσεις για την καταδίκη, εξελίξεις στο θέμα των συνεπειών των κυτταροστατικών φαρμάκων πάνω σε νοσηλευτές και νεότερα για τις εισαγωγικές εξετάσεις, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερικό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εσχάτη ποινών με πολιτικούς στόχους" γράφει ότι η καταδίκη του Αμπτουλάχ Οτσαλάν σε θάνατο προκάλεσε αισθήματα ικανοποίησης στο τουρκικό καθεστώς και τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν προδοτική τη δράση του PKK, αλλά και αγανάκτηση και οργή στους Κούρδους, οι οποίοι προειδοποιούν πως η ποινή αυτή θα τυλίξει στις φλόγες την περιοχή. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης έκρινε εκ πρώτης όψεως αντισυνταγματικό το νόμο για το "πόθεν έσχες".

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Από - τροπιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο" γράφει ότι τελικά η Τουρκία διέπραξε το μοιραίο λάθος "πετώντας το γάντι κατάμουτρα" στα εκατομμύρια των Κούρδων, αλλά και της πολιτισμένης ανθρωπότητας και αγνοώντας τις συνεχείς προειδοποιήσεις του PKK για ένα "λουτρό αίματος". Αλλού γράφει ότι από το Λίβανο με βάρκα μεταφέρθηκαν στη Λάρνακα τα 33 κιλά χασισελαίου, αξίας δύο εκατομμυρίων λιρών, που κατάφερε να εντοπίσει η Αστυνομία, ύστερα από συνδυασμένη επιχείρηση το βράδυ της Δευτέρας στην Ορμήδεια.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Κάτω από τη βάση το Υπουργείο και στη Φυσική" γράφει ότι τα "απανωτά λάθη και οι αβλεψίες" στα φετινά δοκίμια στις εισαγωγικές εξετάσεις "κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου", ενώ η κοινή γνώμη αμφισβητεί τις διαδικασίες του Υπουργείου και την αξιοπιστία των θεματοθετών. Αλλού γράφει ότι οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Φινλανδίας για το Κυπριακό, Ντέντλεφ Γκραφ Τζου Ραντσάου και Γιάκο Μπλόμπεργκ αντίστοιχα, αρχίζουν σήμερα επαφές και στο επίκεντρο θα βρίσκεται η νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, υπό το φως της δήλωσης της Ομάδας των Οκτώ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Νέο κάρφωμα" γράφει ότι η Αν Χέρκους με δική της παρέμβαση και με τη στήριξη των ΗΠΑ "έβαλε ταφόπετρα" στο ζήτημα των αγνοουμένων, που αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο των ψηφισμάτων 1250 και 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, τα οποία υιοθετήθηκαν χθες βράδυ. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας για την ένταξη στην ΕΕ και Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από βουλευτής. Τη θέση του θα πάρει ο Γιώργος Χριστοφίδης, Α' Αντιπρόεδρος του κόμματος.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Υπό κλοιόν πιέσεων οι νέες διαδικασίες" γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στη Λευκωσία, οι διαδικασίες των συνομιλιών για το Κυπριακό που αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο θα διεξάγονται υπό κλοιόν έντονων πιέσεων και προς τις δυο πλευρές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σε έκθεση - φωτιά, όπως τη χαρακτηρίζει, του Τμήματος Ευημερίας, αποκαλύπτονται συγκλονιστικά κοινωνικά προβλήματα στο λεγόμενο "γκέτο" των 5 χιλιάδων Ποντίων της Πάφου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Διεθνής οργή για την 'εις θάνατον'", γράφει ότι η έκπληξη δεν έγινε στη δίκη Οτσαλάν και το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας καταδίκασε χθες τον Κούρδο ηγέτη στην εσχάτη των ποινών, ενώ η χώρα καλείται από κράτη και οργανισμούς να μην εκτελέσει την ποινή. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για το φορολογικό πακέτο και προτίθεται να το καταθέσει στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Σε θάνατο δι' απαγχονισμού ο Οτσαλάν", αναφέρεται στη χθεσινή καταδίκη του Κούρδου ηγέτη σε θάνατο δι' απαγχονισμού με το αιτιολογικό ότι ηγήθηκε δυνάμεων με αποσχιστικούς στόχους με αποτέλεσμα το θάνατο 29 χιλιάδων ατόμων σε 15 χρόνια. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες στο Χρηματιστήριο η κίνηση των μετοχών ήταν ποικίλη, αφού ορισμένες έχασαν κέρδη που είχαν εξασφαλίσει την προηγούμενη περίοδο, ενώ άλλες, όπως τραπεζικές, παρουσίασαν και πάλι άνοδο.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Finanacial Mirror" γράφει ότι ο τουριστικός οργανισμός "Λούης" ετοιμάζει σημαντικές κινήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την είσοδο του στον πίνακα του Χρηματιστηρίου τον ερχόμενο μήνα, την αγορά ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο και την ίδρυση εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το νερό "άναψε φωτιές", αφού οι αντεγκλίσεις μεταξύ των δυο μεγάλων του χώρου, της εταιρείας ΚΕΟ και της εταιρείας Φωτιάδη που εμφιαλώνουν το "Αγιος Νικόλαος" και το "Αγρός" αντίστοιχα, φτάνουν στο κατακόρυφο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 30 June 1999 - 6:24:09 UTC