Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1999 (ΚΥΠΕ) Η πρόσκληση που θα αποστείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κόεν στη Θεσσαλονίκη, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού και η ομολογία του Προκόπη Προκοπίου για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Φαντασιώσεις της Πάφου, απαντούν οι του Αθανασίου", γράφει ότι εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου απέδωσε τα περί "φαγώματος" του Αρχιεπισκόπου και τα σενάρια περί βλέψεων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο σε "φαντασιώσεις" του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουίλιαμ Κόεν, δήλωσε χθες στη Θεσσαλονίκη ότι έφτασε η ώρα για διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Η ΜΙΤ κατέγραψε τα πάντα" γράφει ότι πράκτορας των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών βιντεογράφησε όλα τα οχυρωματικά έργα της πλευράς μας στη γραμμή αντιπαράταξης Λυμπιών - Δαλιού από "παραθυράκι" που ανοίχτηκε σε βυτίο μεταφοράς νερού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι η επικείμενη συνεδρία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης πιθανό να δώσει και άλλα δυσάρεστα μηνύματα όσον αφορά στο Κυπριακό.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Τρικλοποδιά από Ανάν" γράφει ότι στόχος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι η πρόσκληση που θα αποστείλει προς τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς να μην αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης της μορφής της, αλλά παράλληλα να εξασφαλίζει ότι θα γίνει ουσιαστικός διάλογος. Αλλού γράφει ότι ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση δολοφονίας του Χαμπή Αεροπόρου, Προκόπης Προκοπίου, ομολόγησε χθες ότι οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι δεν έχουν σχέση με το φόνο και ότι ο ίδιος τον έκαμε με δύο άλλα άτομα, τα οποία δεν κατονόμασε.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Γκάφα ολκής" γράφει ότι ενώ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης χαιρέτιζαν τις δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη στο "Ρόιτερ" για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας - Κύπρου, στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διέψευδε το περιεχόμενο των τοποθετήσεων Κρανιδιώτη που χαιρέτιζε η Λευκωσία. Γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης παρουσίασε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης των υποψηφίων εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κλειδί των προτάσεων πάλι η Αμμόχωστος", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι Αμερικανοί έχουν ήδη ολοκληρώσει τα σενάρια λύσης του Κυπριακού, με την Αμμόχωστο πάντοτε κλειδί της προτεινόμενης ρύθμισης στο εδαφικό και τη χαλαρή ομοσπονδία στο συνταγματικό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ενώ αυξάνονται οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι σήμερα θα συναντηθούν οι ΓΓ της ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ για να συζητήσουν το ζήτημα.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Ολοι στο συλλαλητήριο καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος", γράφει ότι αναμένεται να είναι μαζική η συμμετοχή του λαού στο αυριανό συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας, στο οποίο κύριος ομιλητής θα είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα έχει επεξεργαστεί μια πρωτοποριακή, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόταση για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, η κυβέρνηση επιμένει "δογματικά στη νομοθετική ρύθμιση και ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι Τούρκοι απορρίπτουν πρόταση της Ελλάδας για το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", γράφει ότι η Τουρκία με δηλώσεις εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών δεν αποδέχεται τη σύνδεση της ευρωπαϊκής της πορείας με το Κυπριακό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι τρεις "διαιτητές" στο θέμα των προαγωγών των πιλότων στη Γιουροσύπρια θα είναι οι δικηγόροι Τάκης Παπαμιλτιάδης και Ξάνθος Κληρίδης και ο δικαστής Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου "κηρύσσει πόλεμο" σε όσους εκμεταλλεύονται με επικίνδυνο τρόπο το Χρηματιστήριο για προσκόμιση κερδών και επιβάλλει περιορισμούς στα δάνεια για αγορά τίτλων, φοβούμενος τερματισμό της συνεχούς ανόδου των τιμών και της ευφορίας. Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Σόλωνα Τριανταφυλλίδη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ξένοι επενδυτές να αποκτήσουν τον έλεγχο της Τράπεζας λόγω της εισόδου 15% του μετοχικού της κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 14 July 1999 - 6:24:09 UTC