Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα ασχολούνται κυρίως με τις ζυμώσεις που γίνονται για τη λύση του Κυπριακού, καθώς και τις αντιδράσεις της Τ/κ πλευράς. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν την άμυνα, την εκταφή λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές και θέματα που ενδιαφέρουν το καταναλωτικό κοινό.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Πιέσεις και στις δύο πλευρές", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πιστεύει ότι θα ασκηθούν πιέσεις και στις δύο πλευρές για λύση του Κυπριακού, παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής επιβεβαίωσε ότι τα έξοδα φιλοξενίας του ιδίου και της οκταμελούς αντιπροσωπείας του Υπουργείου του στην κρατική έκθεση "Λεμπουσέ" στο Παρίσι, κατέβαλε η εταιρεία παραγωγής οπλικών συστημάτων "Ερλικον".

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Μοντέλο made in Taiwan" γράφει ότι εξετάζεται από τα διάφορα κέντρα αποφάσεων η πιθανότητα να εφαρμοστεί το πρότυπο της Ταϊβάν ως φόρμουλα για να παρακαμφθεί η επιμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δύο χωριστά κράτη. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Ντενκτάς, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από την Αγκυρα ότι το θέμα είναι η πραγματοποίηση συμφωνίας μεταξύ δύο "κρατών" και δεν υφίσταται οποιοδήποτε άλλο θέμα, ισχυρίζοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κύπρο, τα οποία δεν μπορούν να καταργηθούν.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Αγνωστη μαρτυρία Ιωαννίδη για το πραξικόπημα", αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς τον Κίσινγκερ, που αναφέρεται σε συνομιλία του "αόρατου" δικτάτορα Ιωαννίδη με απεσταλμένο του πρέσβη, Χένρι Τάσκα. Γράφει, επίσης, ότι εξελίσσεται πολύ καλά η μετεγχειρητική κατάσταση του 20χρονου εθνοφρουρού Παναγιώτη Νικολάου, από τη Λεμεσό, ο οποίος τραυματίστηκε προχθές στο αριστερό πόδι από προπέλα ταχύπλοου σκάφους ενώ ψάρευε σε περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Ιστορική πρόκληση", γράφει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατοχυρώσει την επιστροφή των Μητροπολιτών Κερύνειας και Μόρφου στις κατεχόμενες έδρες τους, καθώς και τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών εκείνων, που θα τελούν υπό Τ/κ διοίκηση, αποτελεί ιστορική πρόκληση για τον κόσμο ολόκληρο. Γράφει, επίσης, ότι επιτήδειοι ταξιτζήδες εξαπατούν τους καταναλωτές, αφού μεταφέρουν επιβάτες χωρίς να χρησιμοποιούν τα ταξίμετρά τους.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Φόρμουλα Χάνεϊ για το στάτους του Ρ. Ντενκτάς", γράφει ότι προάγεται ήδη ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να προάγουν σε πλήρη συντονισμό προσπάθειες δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για ενεργοποίηση της νέας πρωτοβουλίας επίλυσης του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι θα δεσμεύονται πλέον από το Υπουργείο Εμπορίου όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που εισάγονται και δεν φέρουν σήμανση στα ελληνικά, όσον αφορά την ασφάλεια και τις οδηγίες χρήσης τους.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Εκστρατεία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό", γράφει ότι υιοθετήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του ΑΚΕΛ για πολυεπίπεδη εκστρατεία προς διάφορες χώρες και κατευθύνσεις για την προώθηση της θέσης ότι η όποια πρωτοβουλία θα πρέπει να αναπτυχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής, ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε πιθανή εκτροπή. Γράφει, επίσης, ότι η Ε/κ πλευρά πιθανόν να προχωρήσει στην εκταφή λειψάνων Τ/Κ, που είναι θαμμένοι στις ελεύθερες περιοχές και θεωρούνται από την άλλη πλευρά ως αγνοούμενοι.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στην υπόθεση του 28χρονου διευθυντή εταιρείας, Κάλεντ Ελ Κατίμπ, ο οποίος είχε φθάσει στην Κύπρο για επιχειρηματική εργασία και συνελήφθη από την Αστυνομία. Ο Ελ Κατίμπ απέδειξε ότι βρισκόταν στην Κύπρο νόμιμα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέλευση αρκετής ώρας. Γράφει, επίσης, ότι η εταιρεία Lordos Holdings χαιρέτισε χθες απόφαση των συντεχνιών να τερματίσουν την απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία Lordos Beach και Golden Bay.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 18 July 1999 - 8:24:15 UTC