Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1999 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του αποχωρούντος Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ αποτελούν το κύριο θέμα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Ρότσα και οι αντιδράσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη και το θέμα του φαρμάκου ερυθροποιητίνη.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ούτε τώρα ούτε ποτέ συνομοσπονδία" προβάλλει τις δηλώσεις του αποχωρούντος Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό και γράφει ότι ο Τόμας Μίλερ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να δεχτεί την αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση συνομοσπονδίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν υπάρχει οριστική συμφωνία ακόμη για ενοικίαση του "Λόγου" στο "Σκάι" και ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

"Η Μάχη" με τίτλο "Προετοιμάζει αναβάθμιση του Ραούφ Ντενκτάς" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του καθεστώτος του και προσθέτει ότι ο Τόμας Μίλερ είχε εντελώς διαφορετική ερμηνεία του όρου "όλα τα θέματα στο τραπέζι" από εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η παρουσία του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στην άσκηση "Νικηφόρος" θεωρείται η απάντηση των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου για τη διατήρηση και ενίσχυση του δόγματος του ΕΑΧ.

Ο "Πολίτης" προβάλλει κάτω από τον τίτλο "Ανασχηματισμό τώρα ζητούν οι μικροί'" δηλώσεις των ΕΔΗ και του ΚΕΑ στην εφημερίδα με τις οποίες εγείρουν θέμα ανασχηματισμού, ενώ στελέχη των δύο κομμάτων, σύμφωνα πάντα με τον "Π" μιλούν για "κινδύνους ταύτισης ή αφομοίωσής τους" από το ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Νίμιτς στην Αθήνα, σε ηλικία 82 ετών, ο δικτάτορας Φαίδων Γκιζίκης, ο οποίος το 1973 διορίστηκε Πρόεδρος από τη Χούντα.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Χορός δισεκατομμυρίων στο ΧΑΚ" και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 23 Ιουλίου ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στο ποσό μαμούθ του 1.233.264.000 λίρες, δηλαδή αύξηση κατά 254,167%. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών παραδίδουν σύντομα πορίσματα που "καίνε" κρατικούς λειτουργούς για το θέμα της έλλειψης ερυθροποιητίνης και της διοχέτευσης της στον Ιππόδρομο.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Αγγλοι: Προς αδιέξοδο με τρία συντάγματα" και επικαλούμενος ασφαλείς πληροφορίες του γράφει ότι το Λονδίνο διαμορφώνει δύο συντάγματα για τα ομόσπονδα κρατίδια και ένα το οποίο θα αποτελεί "ομπρέλα" της κεντρικής κυβέρνησης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε βουλευτές και ηγετικά στελέχη του κόμματός του καλώντας τους να μην προβαίνουν σε δηλώσεις διαφοροποιούμενοι από την επίσημη κομματική γραμμή.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Δούναι και Λαβείν" έχει επίσης ως κύριο θέμα τις δηλώσεις Μίλερ, τις οποίες χαρακτηρίζει "αποκαλυπτικές" και γράφει ότι προκαλούν έντονες ανησυχίες σε πολιτικούς κύκλους. Σε άλλο σημείο προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Ρότσα με τις οποίες αναφέρει ότι δεν μετάνοιωσε για όσα είπε σχετικά με τον δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ενώ αναφερόμενη στη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Ελληνα Πρέσβη Κυριάκο Ροδουσάκη, η "Χ" γράφει ότι έγινε για αναστροφή εντυπώσεων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Γεγονός της Χιλιετιρίδας' αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη για τη διοργάνωση του διαγωνισμού ομορφιάς "Μις Υφήλιος" με τις οποίες σημειώνει ότι το γεγονός θα προσελκύσει 2,4 δισ. τηλεθεατές. Αλλού γράφει ότι έκθεση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης αναφορικά με το πρόγραμμα αφαλάτωσης προκαλεί "ρίγμα" στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει κάτω από τον τίτλο "Το ΧΑΚ θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ" ότι σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς τα κέρδη που καταγράφονται στο ΧΑΚ η αναμένεται αύξηση του Ακάθαρτου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 1%. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής συναρτάται τελικά από την ύπαρξη ή όχι αρχαιολογικών ευρημάτων σημασίας που να υπαγορεύουν την επιλογή άλλου χώρου για ανέγερση του κτιρίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 28 July 1999 - 6:24:26 UTC