Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1999 (ΚΥΠΕ) Τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μονοπωλούν σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα σενάρια γύρω από το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κατά την άφιξή του χθες στην Κύπρο και άλλα εσωτερικά θέματα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Με εκπλήξεις το Σεπτέμβρη ο ανασχηματισμός "αναφέρεται σε ευρεία αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα επηρεάσει το μισό Σώμα και σημειώνει ότι θα αντικατασταθεί σημαντικός υπουργός της ομάδας του ΔΗΣΥ, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για μεγαλύτερες πιθανότητες σύγκλησης, παρά μη, συνομιλιών για το Κυπριακό περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

"Η Μάχη" αναφέρεται επίσης στην προοπτική ανασχηματισμού κάτω από τον τίτλο "Επικοινωνιακοί Υπουργοί στο νέο σχήμα". Γράφει ότι η πορεία ανασχηματισμού είναι πλέον αμετάκλητη για την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ και ήδη τα πρώτα σενάρια άρχισαν να ετοιμάζονται από Κληρίδη - Αναστασιάδη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ανακοινώνονται οριστικά τα ονόματα των δύο νέων βοηθών αρχηγών της Αστυνομίας που θα είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ανώτεροι αστυνομικοί Ναθαναήλ Παπαγεωργίου και Γιαννάκης Φιλίππου.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ποιοι φεύγουν με το Σερέζη" γράφει, επικαλούμενος πηγές του, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην κυβέρνηση και σημειώνει ότι οι αλλαγές δεν θα περιορίζονται στους "συνήθεις ύποπτους". Σε άλλη είδηση γράφει ότι άλλο ένα προσφυγικό σπίτι στο συνοικισμό Αγίας Νάπας μεταράπηκε σε παραθεριστική κατοικία και μετά από παρέμβαση υψηλά υστάμενων προσώπων παραχωρήθηκε σε Ε/Κ που κατοικούσε στο εξωτερικό.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Γυμνή' η Βάση" γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε, η στρατιωτική αεροπορική Βάση της Πάφου είναι ακάλυπτη και χωρίς επαρκή υποδομή και σε περίπτωση πολέμου θα βρεθεί στο έλεος των τουρκικών μαχητικών. Αλλού αναφέρεται σε νέα θύματα εταιρίας προκατασκευασμένων σπιτιών και γράφει ότι το συνολικό χρηματικό ποσό που απέσπασε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας και έφυγε για την Αμερική, φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τις 200.000 λίρες.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει κάτω από τον τίτλο "Επιστροφή Αμμοχώστου - Ευθυγράμμιση 'συνόρων'" ότι τα επιτελεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ετοιμάσει σειρά εναλλακτικών ιδεών στο εδαφικό, διαμορφώνοντας προτάσεις επί χάρτου και σημειώνει ότι εναλλακτικοί χάρτες έχουν ήδη διαβιβασθεί προς την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι αναπτύσσονται δυναμικές πρωτοβουλίες για μετατροπή του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου σε περιφερειακό.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Τον παράτησαν" και επικαλούμενη έγκυρες πηγές γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ επέβαλε ήδη την έξοδο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από την κυβέρνηση και ο Κώστας Σερέζης είναι ήδη παραιτηθείς, ενώ απομένει μόνο το τυπικό μέρος της παραίτησής του. Αλλού γράφει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του "Λόγου" και του "Σκάι" και του Γιάννη Παπαδόπουλου εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου και η διεύθυνση του "Σκάι" ετοιμάζεται πυρετωδώς για την κάθοδο του σταθμού στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Δακτυλογραφικό λάθος οδήγησε σε 'καταδίωξη πράκτορα της Μοσάντ'" γράφει ότι όπως παραδέχτηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών από γραφειοκρατικό λάθος δόθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία αριθμός εγγραφής αυτοκινήτου που ήδη κατείχε Λευκωσιάτης. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε υπόθεση κλοπής αυτοκινήτων στην Ελλάδα για την οποία έχουν συλληφθεί και δύο Κύπριοι.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 2 August 1999 - 14:21:12 UTC