Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1999 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδης για το Κυπριακό, εκτιμήσεις για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, πληροφορίες για πιέσεις στον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί, το χθεσινό μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και οι εξελίξεις όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πιέζεται σε παραίτηση ο Γ. Παπανδρέου" γράφει ότι από όλες τις πλευρές και τον Τύπο και κυρίως από την σκληροπυρηνική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου πιέζεται να παραιτηθεί μετά τη δήλωσή του ότι υπάρχει εθνοτική καταγωγή των μουσουλμάνων της χώρας. Αλλού γράφει ότι το σκηνικό γύρω από την ενοικίαση του τηλεοπτικού σταθμού "Ο Λόγος" παραμένει ασαφές και νεφελώδες.

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Σκληρό 'παζάρι' για την Αμμόχωστο", γράφει ότι σύμφωνα με έγκυρους διπλωματικούς κύκλους το "παζάρι" στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό θα είναι σκληρό και προσθέτει ότι η παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη, σαν "χειρονομία καλής θελήσεως" από την τουρκική πλευρά, περιλαμβάνεται στα σενάρια των Αμερικανών. Προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη με την οποία επεσήμανε την ετοιμότητα τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης να εργαστούν για τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Στημένα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο", προβάλλει δηλώσεις του Κωνσταντίνου Δάμτσα, μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, με τις οποίες προειδοποιεί ότι η αξία των μετοχών είναι υπερτιμημένη και ότι οι μετοχές που "ξεφουσκώνουν" φορτώνονται σε ανίδεους επενδυτές. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε χθες ότι περί το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ να αποφασίσει αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι δεν γνωρίζει πότε ο Κόφι Αναν θα καλέσει τις δύο πλευρές σε συνομιλίες, εάν τελικά υπάρξει πρόσκληση.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εμπάργκο στην Τουρκία" γράφει ότι ομογενειακές οργανώσεις ζητούν, με σειρά επιστολών τους προς τον Λευκό Οίκο, την παρέμβαση του Πρόεδρου Κλίντον στο Κυπριακό και την επιβολή οικονομικού εμπάργκο σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν συμμορφωθεί με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, τις δημοκρατικές αρχές, τους αμερικανικούς νόμους και το Διεθνές Δίκαιο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ύστερα από το μνημόσυνο του Μακαρίου στο Θρονί ότι δεν αναμένει να αλλάξει το σκηνικό μετά την αποχώρηση της Αν Χέρκους.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Η Κύπρος στην πρώτη από δύο διευρύνσεις" γράφει ότι στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται θέση για την προώθηση δύο μίνι διευρύνσεων που θα αφορούν το πρώτο κύμα των υπό ένταξη χωρών, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα η οποία θα καταστεί μέρος της ΕΕ το 2003. Αλλού γράφει ότι τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας θα παρουσιαστούν σήμερα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Το αλαλούμ συνεχίζεται" αναφέρεται στις δηλώσεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ Χρίστου Ρότσα και Στέλιου Στυλιανού και γράφει ότι οι αμφισβητήσεις σημαντικών πτυχών της κυβερνητικής και ειδικά της αμυντικής πολιτικής από στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού καλά κρατεί. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έφθασε προχθές βράδυ στο Λονδίνο όπου όπως είναι γνωστό θα υποβληθεί σε εγχείριση μεταμόσχευσης νεφρού.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΑ/ΜΑ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 2 August 1999 - 12:17:16 UTC