Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1999 (ΚΥΠΕ) Το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, οι πληροφορίες ότι ο Αρχιεπίσκοπος παραχώρησε σε οκτώ πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος μεγάλο αριθμό μετοχών της εταιρείας Λούης, η μεταμόσχευση νεφρού στην οποία θα υποβληθεί σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, το θέμα της διαθεσιμότητας του πρέσβη της Κύπρου στο Κάιρο και η σημερινή ολική έκλειψη ηλίου, η τελευταία του 20ου αιώνα που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Η αποχώρηση Λεόντιου σπρώχνει τον ανασχηματισμό για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο" γράφει ότι "ο Υπουργός Συγκοινωνιών υπέβαλε πριν από 15 ημέρες για προσωπικούς λόγους την παραίτησή του" και πως αυτό είναι ένα από τα γεγονότα που θα "αναγκάσουν" τον Πρόεδρο Κληρίδη να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο. Αλλού γράφει ότι οι "μικροί επενδυτές" της εταιρείας Λούης έχασαν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην εταιρεία, αφού ανώτερα στελέχη της πούλησαν μεγάλα πακέτα μετοχών από τις πρώτες μέρες ένταξης της στο ΧΑΚ.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Μας παγίδεψαν στην Κρήτη" γράφει ότι "ανεπίλυτα παραμένουν τα πάμπολλα προβλήματα για τους 92 Κύπριους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρετούν στην στρατιωτική βάση των S300 στην Κρήτη, ενώ με αναφορές τους ζητούν τον άμεσο επαναπατρισμό τους". Αλλού γράφει ότι ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα παρουσιάστηκε χθες ο 48χρονος Ρογήρος Γεωργίου, καναδικής υπηκοότητας, που κρατείται παράνομα από τις κατοχικές αρχές όταν είχε απαχθεί στις 21 Ιουλίου από τα τουρκικά στρατεύματα, και ότι ο Γεωργίου θα ξαναπαρουσιαστεί και σήμερα.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Θέμα αξιών και διαφάνειας" γράφει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα αποκάλυψε χθες ότι οι 187,500 μετοχές της εταιρείας Λούης που εξασφάλισε η Ιερά Αρχιεπισκοπή πωλήθηκαν σε οκτώ πρόσωπα του "στενού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου" σε χαμηλή τιμή με αποτέλεσμα να "εξασφαλίσουν μεταξύ τους κέρδος άνω του μισού εκατομμυρίου λιρών". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ζήτησε και εξασφάλισε χθες από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο Χαράλαμπος Καψός.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Μετοχές - κόλλυβα" γράφει ότι "φωτιές στους κόλπους της Εκκλησίας άναψε η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να παραχωρήσει μετοχές της εταιρείας Louis Cruise Lines στην αφρόκρεμα του Αρχιεπισκοπικού χώρου" και υποστηρίζει ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου "θα θέσουν κατά την επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου θέμα αρχής για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου". Αλλού γράφει ότι η Κύπρος ζεί σήμερα στο ρυθμό του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που προκαλεί η τελευταία έκλειψη ηλίου τον 20ο αιώνα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Ομάδες εργασίας στην Αθήνα για το Κυπριακό" γράφει ότι "η Αθήνα αναμένει κλιμάκωση των βολιδοσκοπήσεων από αμερικανικής πλευράς, ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου Κλίντον" προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συγκροτεί "ομάδες εργασίας" από ανώτερους διπλωμάτες και πανεπιστημιακούς. Αλλού γράφει ότι οι κάτοχοι του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκε προχθές στη Λεμεσό, επεδίωκαν τη φυσική εξόντωση του Μιχάλη Αεροπόρου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ολα στο πακέτο Κλίντον" γράφει ότι "οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι ελλαδοτουρκικές διαφορές και το κυπριακό πρόβλημα έχουν αλληλοσυνδεθεί σε ένα Γόρδιο Δεσμό που προβληματίζει έντονα τις ΗΠΑ". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υποβάλλεται σήμερα στο Λονδίνο σε εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού "η οποία θα του επιτρέψει ομαλή επάνοδο στα καθήκοντά του αλλά και μια απόλυτα φυσιολογική ζωή" και ότι οι θεράποντες ιατροί του κ. Χριστόφια είναι αισιόδοξοι αφού η εγχείρηση ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς λόγω του βαθμού ιστοσυμβατότητας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η ΑΤΗΚ μειώνει από σήμερα τα τηλεφωνικά τέλη στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, ενώ μακροπρόθεσμα τα τέλη για τις τοπικές κλήσεις θα αυξηθούν, σε μια προσπάθεια της Αρχής Τηλεποικινωνιών να ευθυγραμμιστεί με τα τέλη που υπάρχουν στην ΕΕ. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία κύμα καύσωνα θα επηρεάσει την Κύπρο τις επόμενες μέρες, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς στη Λευκωσία και τις κεντρικές περιοχές.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 11 August 1999 - 7:24:09 UTC