Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1999 (ΚΥΠΕ) Το ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η πορεία των ερευνών και οι δηλώσεις σε σχέση με την προχθεσινή απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και η κρίση στο ΔΗΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εκρηξη συναλλαγών λόγω Τράπεζας Κύπρου" γράφει πως ακόμα και το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών γονάτισε κάτω από το βάρος των χθεσινών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή συνάντηση να διακοπεί για 12 λεπτά. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως συχνές επαφές συμφώνησαν να έχουν ο νέος Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Μπουμ στα 117 εκατομμύρια λίρες" ότι στο εκπληκτικό, για τα κυπριακά χρηματιστηριακά δεδομένα, ποσό των 117 εκ. λιρών, έφθασε χθες ο συνολικός όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Αλλού σημειώνει πως το μοντέλο της συμφωνίας αναγνώρισης των Αυτόνομων Παλαιστινιακών Περιοχών, που υπέγραψαν Ισραηλινοί και Αραβες στο Οσλο θα ακολουθηθεί κατά την επικείμενη πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Παραμένει η κρίση" αναφέρει πως παραμένει η κρίση στο Δημοκρατικό Συναγερμό, λόγω του "αποκεφαλισμού" Προδρόμου από τον Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα της ΑΤΑ αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να συναντηθεί το πρωί με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ ενώ μια ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ετσι 'εκπαραθυρώθηκε' ο Χρήστος Σολωμής" πως ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου έστρεψε τα "πυρά" του προς το Υπουργείο Υγείας όταν απέτυχε να πάρει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων για λογαρισμό της συζύγου του. Αλλού αναφέρει πως καθοριστική για το μέλλον του ΛΟΓΟΥ κρίνεται η σημερνή μέρα, αφού η κ. Λίλα Κουρκουλάκου αναμένεται να παρουσιάσει μιαν καλύτερη πρόταση απ'αυτήν του ΜΕΓΑ για να αναλάβει τα ηνία του εκκλησιαστικού σταθμού.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πρωτοφανής εκτίναξη συναλλαγών και τιμών" γράφει ότι χθες στο ΧΑΚ με πρωταγωνιστές τις τράπεζες και ειδικά την Τράπεζα Κύπρου υπήρξε ένα παραλήρημα επενδύσεων το οποίο εκτόξευσε το γενικό δείκτη στις 477.17 μονάδες. Αναφέρει ότι τρεις Ελληνοκύπριοι και δυο Τουρκοκύπριοι ανακρίθηκαν από την Αστυνομία για την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν αλλά οι αστυνομικές ανακρίσεις δεν οδήγησαν πουθενά και οι ελπίδες για διαλεύκανση της υπόθεσης εστιάζονται κυρίως στις επιστημονικές αναλύσεις επί τεσσάρων τεκμηρίων που άφησαν οι δράστες.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ο Προδρόμου θα τα πει στον Κληρίδη" γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος ότι δεν περνούν "οι φωνασκίες και οι απειλές της". Προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι τη δέσμη Ιδεών Γκάλι έχουν υπερακοντίσει τα έγγραφα του Τράουντμπεκ και της Γκλιόν, τα οποία περιέχουν πολλά σημεία προς διαπραγμάτευση που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης αλλά όχι και συμφωνίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει και βάζει φωτιά στο ΧΑΚ" γράφει ότι η χθεσινή άνοδος του όγκου συναλλαγών ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους χρηματιστές στην προσπάθειά τους να ξεκαθαρίσουν την εργασία τους στα χρονικά περιθώρια που τους έχουν δοθεί από το ΧΑΚ. Αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι δεν πιστεύει ότι Ε/Κ είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα εμπρησμού στο Τεκκέ στη Λάρνακα και εκτιμά ότι είναι έργο της τουρκικής πλευράς ώστε να δικαιολογήσει την καταστροφή των ελληνορθόδοξων εκκλησιών στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 31 August 1999 - 6:24:08 UTC