Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και οι ανησυχίες των επενδυτών, τα εσωκομματικά του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι διορισμός Αλφρεντ Μόουζες ως προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, πληροφορίες για τις ενέργειες ΗΠΑ και Βρετανίας αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του προβλήματος και η σύλληψη ενός υπόπτου σε σχέση με απόπειρα δολοφονίας στη Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες σήμερα.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Ξεκαθάρισμα θέσεων επιθυμούν οι Αμερικανοί" και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο τα πραγματικά όρια συμβιβασμού και υποχωρήσεών τους πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον σε Αγκυρα και Αθήνα στις 19 με 22 Νοεμβρίου. Αλλού αναφέρεται στην προχθεσινή απόπειρα φόνου στη Λευκωσία και γράφει ότι μετά τη σύλληψη νεαρού από την Ξυλοτύμπου οι έρευνες της αστυνομίας επεκτάθηκαν και στη Λάρνακα.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πέντε βουλευτές στο νέο σχήμα" αναφέρεται, επικαλούμενη πληροφορίες της, σε σύσταση νέου πολιτικού σχήματος που θα έχει βάση πρώην και νυν στελέχη του ΔΗΣΥ αλλά και άλλων κομμάτων και προσθέτει ότι οι πρωτεργάτες του προσδοκούν να προσελκύσουν πέντε βουλευτές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν αποχωρεί από την ηγεσία της ΕΔΕΚ και ότι απογοητευμένος παρουσιάζεται από την εξέλιξη των πραγμάτων ο Α' Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου.

Ο "Πολίτης" έχει ως κύριο θέμα του τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τίτλο "Στέγνωσε η Αγορά" και επικαλούμενος δηλώσεις στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας στην εφημερίδα γράφει ότι ο ξέφρενος χρηματιστηριακός οίστρος ενέχει οικονομικούς κινδύνους για τους επενδυτές αλλά και για την οικονομία ευρύτερα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ευστάθιου Ευσταθίου, πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ, στην οποία εκφράζει την άποψη ότι παίρνονται αποφάσεις που δεν προάγουν το σκοπό του κόμματός του.

"Η Σημερινή" προβάλλει επίσης ως πρώτο θέμα τις εξελίξεις στο ΧΑΚ με τίτλο "Φοβερές περιπλοκές"και γράφει ότι οι επενδυτές εκφράζουν έντονες διαματυρίες μετά την καταστροφική, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση για διακοπή των χρηματιστηριακών συναντήσεων για τρεις εβδομαδες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη θα αποτελέσει θεμα της ημερήσιας διάταξης των επαφών του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το Νοέμβριο.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Αγγλοι: Διασφαλίζουν κεκτημένα στην Κύπρο" και επικαλούμενος διπλωματικές πηγές γράφει ότι το Λονδίνο δεν δέχεται καμιά διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες των Συμφωνιών της Ζυρίχης και συναρτημένων συνθηκών που σχετίζονται με τα βρετανικά κεκτημένα. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό ξεκαθάρισε πολύ πρόσφατα προς τις συνεγγυήτριες δυνάμεις ο Βρετανός ΥΠΕΞ. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει διευκολύνσεις για τη λειτουργία πλωτών καζίνων ανοικτά της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "'Κοριός' ΔΗΣΥ στους διαφωνούντες" γράφει ότι υπό στενή παρακολούθηση φάινεται να έχουν τεθεί οι κινήσεις Συλλούρη από το ΠΓ του ΔΗΣΥ, στην υπηρεσία του οποίου δεν αποκλείεται να έχουν εμπλακεί και κρατικοί φορείς, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο διορισμό του Αλφρεντ Μόουζες στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό και στην άφιξη, χθες βράδυ, του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τομ Γουέστον.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει την άφιξη στην Κύπρο χιλιάδων Ισραηλινών ποδοσφαιρόφιλων για να υποστηρίξουν την εθνική τους ομάδα στον αποψινό αγώνα της με την εθνική ομάδα της Κύπρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τέσσερα ακόμα άτομα κρατούνται από τη ψευδοαστυνομία στα κατεχόμενα σε σχέση με τη δολοφονία του άτυχου εγκλωβισμένου Στέλιου Χάρπα.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 5 September 1999 - 7:24:29 UTC