Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/09/1999 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές που είχε χθες ο νέος Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, τα ανοίγματα της Ελλάδας προς την Τουρκία, τα εσωκομματικά τουν ΔΗΣΥ και η διάψευση του Δημήτρη Συλλούρη ότι εμπλέκεται στη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος, η λήψη μέτρων για αναδόμηση της Πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό, η επιστροφή στις 17 Σεπτεμβρίου του Δημήτρη Χριστόφια από το Λονδίνο και το κλείσιμο για τρεις εβδομάδες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Χάρτα Παπανδρέου οριοθετεί την πορεία της Τουρκίας" γράφει ότι "η Ελλάδα διατηρώντας τις αρχές της πολιτικής της, προχωρεί σε εκπληκτικά ανοίγματα προς την Τουρκία" που αφ'ενός έχουν προκαλέσει αίσθηση και ενθουσιασμό στην Ευρώπη και την Αμερική και αφ'ετέρου "εξυπηρετούν απόλυτα τα ελληνικά συμφέροντα". Αλλού γράφει ότι οριστικό τέλος στα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ αναμένεται να δοθεί στην αυριανή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συλλούρης, δεν κάνω κόμμα" γράφει ότι "παγκύπρια εξόρμηση για προβολή του έργου της κυβέρνησης και των προοπτικών του κόμματος ετοιμάζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σαν απάντηση σε όσους τον αμφισβητούν", ενώ ο Δημήτρης Συλλούρης "απέρριψε τα περί εμπλοκής του στη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος". Αλλού γράφει ότι τη λήψη μέτρων για αναδόμηση της Πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό, αποφάσισε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην πόλη υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ετσι κάρφωσαν έναν αθώο" γράφει ότι "ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο Κυριάκος Γεωργίου από την Ξυλοτύμπου που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του Σάββα Σάββα" και προσθέτει πως ο Γεωργίου "διασύρθηκε στην αστυνομία γιατί είχε την ατυχία να οδηγεί άσπρο αυτοκίνητο". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ντίνος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί εάν το Χρηματιστήριο κλείσει για άλλη μια φορά.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ανάστατη η Λεμεσός" γράφει ότι "οργή και αγανάκτηση επικρατούν ανάμεσα στους πολίτες της πόλης μετά την εγκληματική ενέργεια, το περασμένο Σάββατο στην Πλατεία Ηρώων εναντίον του Σωτήρη Αθηνή, που έθεσε σε θανάσιμο κίνδυνο αθώους πολίτες". Αλλού γράφει ότι ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες λίρες και εννέα οικόπεδα αναμένεται να παραδώσει η Μητρόπολη Λεμεσού στην ΑΗΚ για να πάρει το κτήμα της πίσω, δίνοντας τέλος στο σκάνδαλο που ξέσπασε με την αγορά του κτήματος από την ΑΗΚ.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Θέλουν απαντήσεις επί βασικών πτυχών" γράφει ότι κρίσιμες απαντήσεις κλήθηκε να δώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στα ερωτήματα που ήγειρε ο νέος Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον. Αλλού γράφει ότι από μέρες η Αστυνομία είχε πληροφορίες για επικείμενο κτύπημα, κατά συγκεκριμένο μάλιστα τρόπο, εναντίον του Σωτήρη Αθηνή, φαίνεται όμως ότι ο πληροφοροδότης ο οποίος προφανώς προέρχεται από την ομάδα των παρανόμων οι οποίοι διενήργησαν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 44χρονου καλλιτεχνικού πράκτορα, κατάφερε και ξεγέλασε τα πρόσωπα στα οποία έδωσε την πληροφορία.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Λύση 10 σημείων προωθούν οι ΗΠΑ" γράφει ότι σχέδιο από δέκα σημεία για λύση του Κυπριακού μεθοδεύουν οι ΗΠΑ, το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι σε γνώση τόσο της Αθήνας και της Αγκυρας όσο και της Λευκωσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Λευκωσία χθες διέψευσε την ύπαρξή του. Αλλού γράφει ότι στις 17 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψει τελικά από το Λονδίνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υποβλήθηκε στις 11 Αυγούστου σε μεταμόσχευση νεφρού στο Νοσοκομείο St. Mary's.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις ανέφεραν χθες ότι δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί από την κυβέρνηση για την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης Ζακακίου στο χώρο των Βρετανικών Βάσεων. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης κατηγόρησε τον Πρόεδρο του κόμματός του Νίκο Αναστασιάδη ότι "κατασκευάζει ιστορίες εκφοβισμού με στόχο την αποσιώπηση των διαφωνούντων σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό".

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΑ/ΓΠ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 7 September 1999 - 6:24:58 UTC