Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1999 (ΚΥΠΕ) Ο τραγικός θάνατος του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη μονοπωλεί όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν πληροφορίες και εκτιμήσεις για την επικείμενη αποστολή προσκλήσεων για συνομιλίες από το ΓΓ του ΟΗΕ στις δύο πλευρές στην Κύπρο, τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, το συνεχιζόμενο σάλο των μετοχών της "Λούης" και την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Νεκρός ο Γιάννος Κρανιδιώτης" αναφέρεται στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και διευκρινίζει ότι το "Φάλκον" που τον μετέφερε, συνάντησε λίγο πριν από την προσγείωσή του κενό αέρος και έχασε απότομα ύψος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι πρότεινε χθες τον καθορισμό ημερομηνίας ένταξης των υποψηφίων χωρών στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο.

"Η Μάχη" επίσης υπό τον τίτλο "Νεκρός ο Κρανιδιώτης", αναφέρεται και αυτή στο θάνατο το Αναπληρωτη ΥΠΕΞ της Ελλάδας και σημειώνει ότι νεκρός στο δυστύχημα είναι και ο γιος του Νικόλας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Τ/Κ δημοσιογράφος Σερτάς Γιουνγκιουνέρ που δολοφονήθηκε στα κατεχόμενα πριν από λίγες μέρες ήταν γνωστός παιδεραστής και προσθέτει ότι πολλοί νεαροί Τ/Κ είχαν πέσει θύματα των ανωμάλων του ορέξεων.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Σοκ: Εχασε η Κύπρος. Εχασε η Ελλάδα", χαρακτηρίζει το αεροπορικό δυστύχημα ανεξήγητο και προσθέτει ότι ο θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη προκάλεσε συγκλονισμό και οδύνη στο πανελλήνιο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προχωρεί από σήμερα σε διερεύνηση του κατά πόσο οι δυο Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και Εμπορίου, Βιομηχανιάς και Τουρισμού, Βάσος Πύργος και Μιχάλης Ερωτόκριτος απέκτησαν αριθμό μετοχών στη "Λούης" "κατά παράβαση των προνοιών του νόμου".

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Νεκρός ο Κρανιδιώτης" γράφει ότι το δυστύχημα επεσυνέβη πάνω από το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, δέκα μόνο λεπτά πριν από την προσγείωση, ενώ ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας μετέβαινε στη ρουμανική πρωτεύουσα για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Σύνοδο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, τα κέρδη μετά τη φορολογία του Συγκροτήματος αυξήθηκαν κατά 50,3% και έφθσασαν τα 22 εκατομμύρια λίρες.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Νεκρός ο Κρανιδιώτης και ο γιος του Νικόλας" γράφει ότι η τραγωδία για την οικογένεια Κρανιδιώτη είναι διπλή, αφού ο γιος του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νικόλας, συνόδευε ύστερα από δική του έντονη επιθυμία τον πατέρα του στο μοιραίο ταξίδι. Αλλού γράφει ότι στο Κυπριακό κλιμακώνονται οι παρασκηνιακές διεργασιες με πρωταγωνιστή τον αγγλοαμερικανικό παράγοντα, ο οποίος, όπως σημειώνει η εφημερίδα, έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για προετοιμασία του εδάφους με στόχο την έναρξη συνομιλιών το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εθνική απώλεια", αναφέρεται και αυτή στο τραγικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο Γιάννος Κρανιδιώτης και προσθέτει ότι το αεροπλάνο έπεσε απότομα από τα 24 χιλιάδες πόδια στις 3 χιλιάδες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα έξι από τα 13 άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Αλλού εκτιμά ότι ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων επιχειρεί να πολιτικοποιήσει το θέμα της κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επισκέφθηκε χθες τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Αττική και υποσχέθηκε ότι θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου να προσφερθεί περισσότερη βοήθεια στους σεισμοπαθείς. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοίνωσε χθες άμεσα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν με στόχο την ελαχιστοποίηση των καταστροφών από ένα ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην Κύπρο.

Η οικονομική εβδομαδιαία "Financial Mirror" αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά. Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι το συγκρότημα επιδιώκει την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στη Σοφοκλέους στις αρχές του 2000. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Βουλή φαίνεται να παρεμβαίνει εντονότερα στα τεκταινόμενα στο Χρηματιστήριο και σήμερα αναμένεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα ασχοληθεί με το θέμα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 15 September 1999 - 7:24:07 UTC