Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1999 (ΚΥΠΕ) Τα σενάρια που επικρατούν για λύση στο Κυπριακό, η συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, η επιστροφή του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια από το Λονδίνο, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λιμενική βιομηχανία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα με τίτλο "Χαμηλοί τόνοι", γράφει ότι η διαίσθηση που επικρατούσε, ότι δηλαδή θα ακολουθούντο χαμηλοί τόνοι σε ό,τι αφορά την άμυνα, επιβεβαιώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου Σωκράτη Χάσικου και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου. Αλλού γράφει ότι μέλος του Συνδέσμου Χρηματιστών έδωσε τη διαβεβαίωση πως μέχρι αύριο οι χρηματιστές θα έχουν παραδώσει στο Χρηματιστήριο όλα τα εκκρεμούντα έγγραφα.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο "Μετατροπή της Γαλλίας σε ισλαμικό κράτος", γράφει ότι προχθεσινό συνέδριο των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε σε πόλη της νοτίου Τουρκίας, αποφάσισε τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στην καρδιά της Ευρώπης. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους είπε ότι το περιβάλλον δεν θα πληγεί ούτε στο ελάχιστο με την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο "Λέιντις Μάιλ" στη Λεμεσό.

Ο "Πολίτης", στο πρωτοσέλιδό του θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Η Ιερή...μοιρασιά", δημοσιεύει τον κατάλογο των οκτώ ευνοουμένων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, οι οποίοι μοιράστηκαν τις 187.500 μετοχές της εταιρείας Λούης. Αλλού αναφέρεται στην επιστροφή του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ύστερα από 48 μέρες, από το Λονδίνο όπου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού. Κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας έτυχε συγκινητικής υποδοχής από την οικογένειά και πλήθος υποστηρικτών του.

"Η Σημερινή", στο βασικό της θέμα με τίτλο "Κλειδί το προσφυγικό", γράφει ότι κλειδί για τη λύση θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την επιστροφή όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και σημειώνει ότι η κυβέρνηση προβάλλει προς τους δυτικούς το επιχείρημα, ότι όσο περισσότεροι πρόσφυγες επιστρέψουν τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η λύση. Αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κομμάτων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης για το Κυπριαό και την έγκριση ψηφίσματος που επικυρώνει την έκκληση των G8.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Νέο σύστημα με Πρωθυπουργό", γράφει ότι από πλευράς Ουάσινγκτον και Λονδίνου έχουν διαμορφωθεί ολοκληρωμένα σενάρια λύσεων, τα οποία και θα αποβούν οι εναλλακτικοί άξονες των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, το θέμα της Αμμοχώστου επανέρχεται στα σενάρια και τις ιδέες των μεσολαβητών, Ηδη, γράφει ο "Φ", στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο γίνεται αναφορά στο θέμα αυτό.

Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα που στεγάζει υπό τον τίτλο "'Είμαι δυνατός, έτοιμος γι' αγώνα'", αναφέρεται στην επιστροφή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος δηλώνει υγιέστατος, πιο δυνατός και πανέτοιμος να προσφέρει στην Κύπρο και τον απλό άνθρωπο. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι η λιμενική βιομηχανία έχει οδηγηθεί στο τέλμα και χάνει με αμείωτους ρυθμούς την ανταγωνιστικότητά της και εγκλωβίζεται ολοένα σε πιο ασφυκτικά αδιέξοδα. Γράφει ακόμη ότι η πρόσφατη έκθεση της Αρχής Λιμένων Κύπρου παρουσιάζει τη μελανή εικόνα αδράνειας και ερήμωσης των λιμανιών μας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail αναφέρεται στην απόρριψη από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πρότασης για διορισμό του Νορβηγού Γιαν Εγκελαντ στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, για λόγους που αφορούν τη μη εισαγωγή πατατών από το ψευδοκράτος στη Νορβηγία. Αλλού γράφει ότι τρεις εθνοφρουροί συνελήφθηκαν χθες για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών και θα οδηγηθούν για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης στο στρατιωτικό δικαστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 19 September 1999 - 8:24:15 UTC