Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1999 (ΚΥΠΕ) Θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και τις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και τη συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας στο θέμα, προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες καλύπτουν επίσης εσωτερικά θέματα όπως τη συνεδρία της Βουλής των Γερόντων και τη συνέλευση των συγγενών των αγνοουμένων.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Μέγιστος συντονισμός Αθηνών - Λευκωσίας σε 3 άξονες" γράφει ότι ο πρώτος άξονας αφορά στην επαφή και συνεννόηση Σημίτη - Κληρίδη, ο δεύτερος στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών και ο τρίτος τους δύο Υπουργούς Αμυνας, ενώ σημειώνει ότι στόχος είναι μεταξύ άλλων η επιδίωξη της ύψιστης δυνατής καλής σχέσης με την Τουρκία. Προβάλλει συνέντευξη του Ελληνα Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας στην οποία ο Δημήτρης Αποστολάκης διαβεβαιώνει ότι ο λαός της Κύπρου δεν πρέπει ποτέ να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το Ισλάμ σχεδιάζει κατάληψη της Κύπρου" προβάλλει πληροφορίες της ότι Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, κατά το τελευταίο συνέδριό τους στην Τουρκία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάληψη ολόκληρης της Ιερουσαλήμ και η ανακήρυξή της ως πρωτεύουσα του Ισλαμικού κράτους της Παλαιστίνης συνδέεται άμεσα με την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του νέου Γ.Γ. της ΣΕΚ Δημητράκη Κιττένη, στην οποία χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου ως τη "σωτηρία της".

Ο "Πολίτης" στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Παραμύθια των Ελλήνων" οι πληροφορίες για "τουρικές υποχωρήσεις" και γράφει ότι δεν φαίνεται να έχει απτά αποτελέσματα η δραστηριοποίηση του αμερικανο - βρετανικού παράγοντα προς την τουρκική πλευρά, για να επιδείξει διαλλακτικότητα στο Κυπριακό. Στις εσωτερικές σελίδες προβάλλει δημοσκόπηση για το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία το κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί και ότι δεν προσφέρει προστασία στους μικρούς επενδυτές.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Μεγάλο χάσμα" γράφει ότι χάσμα απόψεων επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και ότι ως ύστατη προσπάθεια για την κάμψη της τουρκικής στάσης θεωρείται η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ Κλίντον και Ετζεβίτ. Σε άλλο θέμα προβάλει τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Γερόντων κατά την οποία ζητήθηκε ο θεσμός να διατηρηθεί και τέθηκαν επιτακτικά τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας με αιχμή του δόρατος τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο "Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Μας συστήνουν τώρα νέα μέτρα εμπιστοσύνης" και γράφει ότι με κίνηση - παρέμβασή τους στο Κυπριακό, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναφέρουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προσθέτει ότι η τουρκική αδιαλλαξία οδηγεί τους μεσολαβητές σε επανασχεδιασμό των τακτικών τους κινήσεων για έναρξη συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι το προσχέδιο νόμου για τη λειτουργία του κομμάτων βγαίνει από τη ναφθαλίνη με στόχο επιτέλους να εγκριθεί σχετικό νομοσχέδιο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Οχι στήριξη Κληρίδη σε όλα" προβάλλει συνέντευξη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, στην οποία στέλνει το μήνυμα ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να δώσει μάχη αρχών ενόψει των πρωτοβουλιών για επίλυση του Κυπριακού και υπογραμμίζει πως ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές που ορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενοποιήθηκαν χθες οι δύο επιτροπές συγγενών αγνοουμένων στη διάρκεια συνέλευσης, στην οποία τονίστηκε ότι χρειάζεται με πειστικά στοιχεία να διακριβωθεί η τύχων των αγνοουμένων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια επίσκεψής του στο αεροδρόμιο Λάνρακας ότι θα ξοδευτούν δύο εκατομμύρια λίρες για βελτιωτικά έργα που θα γίνουν πριν το νέο έτος. Σε άλλες ειδήσεις γράφει ότι έχασε τη μάχη με τη ζωή ο τρίχρονος Γιώργος Γεωργίου από τη Λεμεσό που κτυπήθηκε από αυτοκινητο και ότι πέθανε ο Διευθυντής της Πολιτικής Αμυνας Μόδεστος Πενταλιώτης σε νοσοκομείο στο Ισραήλ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)
(Μ.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 26 September 1999 - 9:24:17 UTC