Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1999 (ΚΥΠΕ) Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι και το ενδεχόμενο αναγόρευσης της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα, οι επιπτώσεις κάτι τέτοιο για το Κυπριακό, το θέμα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της αγοράς μετοχών με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης και το θέμα του θανάτου της νεαρής μητέρας μετά τον τοκετό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Στο Ελσίνκι η Τουρκία θ'αναγορευτεί σε υποψήφια" προβάλλει δηλώσεις της Βρετανής Ευρωβουλευτού Πολίν Γκριν, στο περιθώριο του συνεδρίου των Μορφιτών, ότι παρόλο που η φινλανδική προεδρία θέτει το Κυπριακό ως προϋπόθεση για την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή θα αναγορευθεί σε υποψήφια χώρα στο Ελσίνκι. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε υπόθεση κυκλοφορίας πλαστών πιστωτικών καρτών από διεθνή σπείρα την οποία διερευνά το ΤΑΕ Λευκωσίας.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Πέλεκυς πέφτει στην Αστυνομία Λεμεσού" και γράφει ότι σε ευρείας κλίμακας αλλαγές και μετακινήσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού προχωρεί, με οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, η ηγεσία της Αστυνομίας, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι πασιφανές ότι στους κόλπους της Διεύθυνσης επικρατεί η διαφθορά. Αλλού αναφέρεται σε "σοσιαλιαστικά μαχαιρώματα" στην ΕΔΕΚ, αφού η κούρσα για διαδοχή του Βάσου Λυσσαρίδη, όπως γράφει, προκαλεί τριγμούς και καυγάδες ανάμεσα στα στελέχη.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Παραιτηθείτε εδώ και τώρα" γράφει ότι το θέμα της ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχών από την εταιρεία "Λούης" παίρνει νέες διαστάσεις μετά τη χθεσινή τοποθέτηση των Προέδρων των Επιτροπών Ελέγχου και Εσωτερικών της Βουλής Χρίστου Πουργουρίδη και Νίκου Κατσουρίδη, οι οποίοι ζητούν παραίτηση των αξιωματούχων που πήραν μετοχές με τη μέθοδο αυτή. Αλλού προβάλλει την πορεία που διοργανώνεται σήμερα προς την κατεχόμενη Μόρφου και γράφει ότι η Κύπρος στέλνει μήνυμα πως δεν αντέχει το συρματόμπλεγμα.

"Η Σημερινή" προβάλλει την υπόθεση του θανάτου της Αθηνάς Βρόντη μετά τον τοκετό υπό τον τίτλο "Απειλές απόγνωσης" και γράφει ότι εκτραχύνεται το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το θάνατο της 5χρονης μητέρας ενώ τα αποτελέσματα της νκροψίας δεν έχουν ενοχοποιήσει ακόμα κανένα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι τράπεζες αίματος στέλνουν σήμα κινδύνου και πως η έλλειψη αίματος συνεχίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες και παρά τη θερμή ανταπόκριση των εθολοντών αιμοδοτών.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "ΗΠΑ: Φοβούνται και σύγκρουση" και γράφει ότι ο Λευκός Οίκος φοβάται το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην Κύπρο και ευρύτερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης στο νησί και σημειώνει ότι οι ανησυχίες αυτές εκφράζονται σε επιστολή του συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Σάμουελ Μπέρκερ προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μπέντζαμιν Γκίλμαν. Αλλού επικαλούμενος πληροφορίες του γράφει ότι το Κυπριακό και όλο το φάσμα των σχέσεων Κύπρου - ΕΕ περιέρχονται σύντομα στα χέρια του Λέοπολντ Μάουρερ, μέχρι σήμερα διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Οχι στην αλλαγή πολιτικής" προβάλλει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες υπογραμμίζει τους κινδύνους παγίωσης της διχοτόμησης της Κύπρου εάν αλλάξει η στρατηγική σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και εκφράζει την έντονη διαφωνία του με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας στρατηγικής. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο χοντρός φάκελος των υποθέσεων που εκκρεμούν σε βάρος του μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου δεν έχει κλείσει ακόμα.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail κάτω από τον τίτλο "Ακυρώθηκε η άδεια για τα δελφίνια" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους για το θέμα και σημειώνει ότι έτσι αναμένεται να δοθεί ένα τέλος στην παραβίαση από την Κύπρο της συμφωνίας ενάντια στο εμπόριο δελφινιών. Σε άλλο σημείο προβάλλει επίσης τις χθεσινές δηλώσεις της Ευρωβουλευτού Πολίν Γκριν αναφορικά με την προοπτική να δοθεί στην Τουρκία το "πράσινο φως" στο Ελσίνκι.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 10 October 1999 - 10:24:24 UTC