Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1999 (ΚΥΠΕ) Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου χθες στην Αθήνα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η άφιξη του εκτελούντος χρέη Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΗΕ στην Κύπρο Τζέιμς Χόλγκερ στην Κύπρο και η ληστεία σε τράπεζα στη Λεμεσό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Συντονισμό επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε χθες ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα είχε επισπευσθεί ως αποτέλεσμα της ανησυχίας της Λευκωσίας από την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά πηγές της εφημερίδας επαναβεβαιώνουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ από την πολιτική της Αθήνας. Αλλού γράφει ότι τη χορήγηση καθεστώτος "υποψήφιας χώρας" εισηγείται για την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρώντας σε σαφή αναβάθμιση της ενταξιακής της σχέσης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πήραν χιλιάδες λίρες κι έφυγαν σαν κύριοι..." γράφει ότι θρασύτατοι ένοπλοι νεαροί λήστευσαν χθες το πρωί σε ώρα μεγάλης αιχμής το κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, στο κεντρικότερο εμπορικό σημείο της Λεμεσού, υφαρπάζοντας υπό την απειλή κοντόκανων κυνηγετικών όπλων εξήντα περίπου χιλιάδες λίρες. Αλλού γράφει ότι έφθασε χθες στην Κύπρο, ο εκτελών χρέη Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιμς Χόλγκερ, ο οποίος αναμένεται σήμερα να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου" γράφει ότι ακόμη και το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε ο πρώην Οργανωτικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Ανδρέας Τσαγγαρίδης στις υποθέσεις παράνομης έκδοσης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς. Αλλού γράφει ότι Κασουλίδης και Παπανδρέου συμφώνησαν χθες μετά από μια μαραθώνια συνάντηση στην Αθήνα ότι θα παρακολουθείται η συμπεριφορά της Τουρκίας και ανάλογα με τη δική της στάση θα διαμορφωθεί η ελληνική απάντηση στο αίτημα για αναβάθμισή της σε υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στη γωνία η Ελλάδα" γράφει για πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ επί της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα κλιμακωθούν στις επόμενες μέρες και θα κορυφωθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Αθήνα. Αλλού γράφει ότι στοιχεία που καταμαρτυρούν υπέρβαση εξουσίας από δύο μέλη της Αστυνομίας Λεμεσού προκύπτουν εκ πρώτης όψεως από έρευνα που διενεργεί η ερευνητική επιτροπή την οποία διόρισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Τουρκικός ελιγμός για τετραμερή" αναφέρει ότι στο προσκήνιο επανέρχεται η ιδέα για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό σε μια κίνηση των Τούρκων που χαρακτηρίζεται ελιγμός ενόψει των διεργασιών που εντείνονται την περίοδο αυτή. Αλλού γράφει ότι ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου έσπασε χθες το φράγμα των 530 μονάδων καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ κλεισίματος, ενώ από τη χθεσινή συνάντηση απουσίασαν μέλη του συνδέσμου χρηματιστών.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα με τίτλο "Ανέτρεψαν απόφαση για εκλογές στην ΠΕΠ" γράφει ότι με "πρόσχημα τεχνικές δυσκολίες", οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ ανέτρεψαν χθες την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προς ανάδειξη των οργάνων της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων στις 14 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι στις 22 Οκτωβρίου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση στο Κυπριακό καθώς και ζητήματα που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Ελλάδα είπε χθες ότι η αποδοχή της ώστε η Τουρκία να καταστεί υποψήφιο μέλος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ελσίνκι το Δεκέμβριο δεν είναι εξασφαλισμένη και είπε ότι εξαρτάται από κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς Αγκυρας για να λήξει η 25χρονη διαίρεση της Κύπρου. Η εφημερίδα γράφει για τη χθεσινή ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Λεμεσό απ' όπου κλάπηκε το ποσό των 60 χιλιάδων λιρών. Για την υπόθεση συνελήφθηκαν τρία άτομα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 14 October 1999 - 6:24:10 UTC