Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1999 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες στο νησί, οι εξελίξες στο θέμα των παράνομων αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για τους πυραύλους TOR - M1 και πληροφορίες για επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην Αστυνομία είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ηχηρό χαστούκι στον Ντενκτάς από Τ/κ οργανώσεις" ανφέρεται σε επιστολή 23 Τ/κ οργανώσεων προς τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Αλφρεντ Μόουζες και τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού γράφει ότι το όριο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο που από την περασμένη Παρασκευή έχει καθοριστεί στις 2000 ημερησίως, ενδέχεται να αναθεωρηθεί, ίσως και σήμερα, όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων των επενδυτών, αλλά λόγω της στρεβλωμένης εικόνας που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο σε συνεδριάσεις των μερικών λεπτών.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κι άλλος αστυνόμος υπό σύλληψη" γράφει ότι διευρύνεται ο κύκλος των συλλήψεων αλλά και εκείνων που αναμένουν από στιγμή σε στιγμή να χτυπήσει την πόρτα τους η αστυνομία, η οποία χθες συνέλαβε το Σύρο, κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου με το όνομα Σωκράτης Κοσιάρης, ο οποίος θεωρείται κλειδί στην υπόθεση των παράνομων βίζων. Αλλού γράφει ότι η Χρυσαυγή Ζαρζούρ, η νεαρή γυναίκα που πριν από έναν περίπου χρόνο απασχόλησε την κυπριακή κοινή γνώμη μετά τις κατηγορίες των ερωτικών της συντρόφων ότι δεν τους είχε ενημερώσει για τη μολυσματική ασθένεια από την οποία είχε προσβληθεί σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον κύριο τίτλο "Παράσταση από τον Ντενκτάς" γράφει ότι ο Ντενκτάς προετοίμασε "θερμή υποδοχή" στους απεσταλμένους των ΗΠΑ, από ομάδα Τ/Κ υποτίθεται αντιπροσώπων 23 σωματείων και οργανώσεων, οι οποίοι επέδωσαν επιστολές που δεν αποτελούν παρά κακοδιατυπωμένη επανάληψη της προπαγάνδας του αρχηγού του κατοχικού καθεστώτος. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του κ. Μόουζες μετά τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη ότι "αρκετά από τα ζητήματα που μοιράστηκε μαζί μου ο Ντενκτάς τα κατανοώ και θα μπορούσα να τα στηρίξω".

"Η Σημερινή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Αφόρητος εμπαιγμός" γράφει ότι ανοικτή επίθεση κατά των χρηματιστών, των δημοσίων εταιρειών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξαπέλυσε για πρώτη φορά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματιστηριακών Αξιών, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τη μη ομαλή λειτουργία του ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι στο ΧΑΚ θα ενταχθεί και η μετοχή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου τα προσεχή δύο τρία χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Διεύθυνση έχει προτείνει στο προσωπικό, εάν το επιθυμεί, να αγοράσει μετοχές σε συνολικό ποσοστό 10% και μέχρι 10.000 λιρών έκαστος.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "'Τα πάνω - κάτω' στην Αστυνομία" γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις με στόχο την άμεση πάταξη της διαφθοράς και εγκαθίδρυση σύγχρονου συστήματος εσωτερικού ελέγχου στο σώμα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σημειώθηκαν σε 48 ώρες δυο διαφορετικά περιστατικά τραυματισμού παιδιών από τη χρήση παιδικών πιστολιών που εκσφενδονίζουν πλαστικά σφαιρίδια με πεπιεσμένο αέρα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου να τεθούν σε συναγερμό.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "TOR-M1: Ούτε βουλευτές μπορούν να τους δουν", γράφει ότι επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στο "σήριαλ" των πυραύλων, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε χθες ότι την προσεχή Πέμπτη θα δώσει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής και πρόσθεσε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν θα ξεναγηθούν στο χώρο των πυραύλων. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Α' Αντιπροέδρου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα καταβάλει τη δική της προσπάθεια για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι μέλη της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace συγκρούστηκαν χθες με αστυνομικούς στο ξενοδοχείο "Ανασσα" στον Ακάμα ύστερα από αποβίβασή τους στο έδαφος του ξενοδοχείου από το πλοίο της οργάνωσης "Rainbow Warrior". Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες μείωση του εισιτηρίου τους για το Χήθροου του Λονδίνου κατά περίπου 100 λίρες, η οποία θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Ερχεται ΦΠΑ πολλών μποφόρ", γράφει ότι σε εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθούν αύριο στη Βουλή μαζί με τους προϋπολογισμούς, προβλέπεται η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 12%, αλλά ο ίδιος ο Τάκης Κληρίδης άφησε να νοηθεί ότι κατόποιν συνεννόησης με τα κόμματα, αναμένεται διαφοροποίηση του προτεινόμενου ποσοστού. Αλλού γράφει ότι η "Leptos Calypso Hotels" (LCH) αναμένεται να "συγκρουστεί" με την "Droushia Heights Hotels" για τον έλεγχο της "Astarti Development Co" με πρόταση εξαγοράς 16 εκατομμυρίων λιρών.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 20 October 1999 - 6:24:07 UTC