Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1999 (ΚΥΠΕ) Η ψήφιση τριών φορολογικών νομοσχεδίων χθες από τη Βουλή, η κατάθεση του ενοποιημένου προϋπολογισμού του 2000 στο νομοθετικό Σώμα, οι χθεσινές δηλώσεις του Αλφρεντ Μόουζες, πληροφορίες περί εξασφάλισης από την Αστυνομία κασέτας που "καίει" ύποπτο για την υπόθεση του σκανδάλου με τις παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων και τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο αναφορικά με τα κρούσματα διαφθοράς στην κρατική μηχανή είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μόνο αν με ζητήσετε θα επιστρέψω πίσω" πως ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στο Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες αναχωρώντας χθες για τη χώρα του επαναβεβαίωσε μεν ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού, αλλά ξεκαθάρισε ότι για να επιστρέψει στην Κύπρο θα πρέπει να το θέλουν οι ίδιοι, οι δυο ενδιαφερόμενοι. Αλλού αναφέρει πως η κυπριακή οικονομία δεν πληροί σήμερα τα πλέον σημαντικά κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ όπως είναι π.χ. αυτό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Φόροι με αντισταθμιστικά" γράφει πως τα καύσιμα, ο ΦΠΑ και οι φόροι στα αυτοκίνητα και τα οινοπνευματώδη ποτά παίρνουν την άνω βόλτα από σήμερα, ως αποτέλεσμα των νέων φορολογικών μέτρων που εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2000 που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως συνδυασμένες βολές βλημάτων "Πάτριοτ" και "Χοκ" από μονάδες ολλανδικού, γερμανικού, αμερικανικού και ελληνικού στρατού παρακολούθησε το πρωί στο Πεδίο Βολής Κρήτης ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Φόροι και φαρμακεροί" πως με οριακή πλειοψηφία κατάφερε χθες η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή σειρά τριών φορολογικών νομοσχεδίων και πως για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προηγήθηκε ένα "οργιώδες παρασκήνιο ενώ χρειάστηκαν και δυναμικές παρεμβάσεις για να κατασταλούν αντιδράσεις βουλευτών". Αλλού αναφέρει πως Κύπριοι εμπορευόμενοι παρουσιάζουν ως κυπριακά, προϊόντα που φέρνουν στην Κύπρο από άλλες χώρες και τα προωθούν στη συνέχεια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μπαράζ αυξήσεων" αναφέρει πως βαθύτερα βάζει το χέρι στην τσέπη του Κύπριου φορολογούμενου η κυβέρνηση για να επιλύσει τα διογκούμενα δημοσιονομικά της ελλείμματα και πως οι φορολογίες θα προκαλέσουν μπαράζ αυξήσεων και θα πλήξουν τα περισσότερα κυπριακά νοικοκυριά, τις μεταφορές και ακόμη και τις βιομηχανίες που στηρίζουν την παραγωγή τους στο ακάθαρτο πετρέλαιο. Σε άλλο θέμα γράφει πως έντονη ανησυχία εκφράζουν αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων των φροντιστηρίων από καθηγητές του Δημοσίου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Δέσμη φοροαυξήσεων που καίει" γράφει ότι βαθιά στις τσέπες του πολίτη έχωσε χθες το κράτος το χέρι του επιβάλλοντας νέες τσουχτερές φορολογίες στα καταναλωτικά αγαθά, ενώ, όπως προσθέτει, τους επόμενους λίγους μήνες τα κρατικό χέρι θα προχωρήσει ακόμη βαθύτερα. Σημειώνει ότι γλύτωσαν από τις αυξήσεις στα καύσιμα όσοι καίνε αμόλυβδη βενζίνη. Αλλού γράφει ότι κασέτα "που καίει ύποπτο" και ενδυναμώνει το αποδεικτικό υλικό για την υπόθεση με τις βίζες βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Φόροι 'φωτιά' στα πετρελαιοειδή" αναφέρεται στις αυξήσεις των καταναλωτικών φόρων και σημειώνει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και των ΕΔΗ αύξησε χθες την τιμή των πετρελαιοειδών κατά 2,2 σεντ το λίτρο. Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι μετά την επίσκεψη Μόουζες και την επίδειξη αδιαλλαξίας από τον Ντενκτάς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να καταλογίσει ευθύνες στην πλευρά που αδικοπραγεί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης του 56χρονου Περουβιανού Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, στη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το φράγμα των 600 μονάδων σημειώνοντας και πάλι ρεκόρ όλων των εποχών και προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή αφήνει όλους να διερωτούνται μέχρι πού μπορεί να φθάσει η συνεχιζόμενη "έκρηξη" στη χρηματαγορά.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Απέτυχε η αποστολή Μόουζες" γράφει ότι ο νέος Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες αναχώρησε χθες από την Κύπρο χωρίς να σπάσει το αδιέξοδο και να επιτύχει επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά παραθέτει τις τελευταίες δηλώσεις του στο νησί ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η κυβέρνηση με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά στη δημόσια υπηρεσία.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 22 October 1999 - 6:24:10 UTC