Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1999 (ΚΥΠΕ) Η αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες για τη Νότιο Αφρική και οι δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η συνάντηση Σημίτη - Σιράκ, η συνέντευξη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Τ/κ εφημερίδα "Κίμπρις", οι εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων και η έκκληση Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποφυγή της δημόσιας συζήτησής του, καθώς και ο αποκλεισμός των μετοχών των τριών τραπεζών από το Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Κληρίδης - Ζημιά στο θέμα των αγνοουμένων" αναφέρεται στην έκκληση που απήυθυνε χθες από το αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για το εξωτερικό ο Προέδρος της Δημοκρατίας για τερματισμό των δηλώσεων και της δημόσιας αντιπαράθεσης στο θέμα των αγνοουμένων. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του κακουργοδικείου Λευκωσίας το οποίο έκρινε ότι "υπάρχει υπόθεση κατά του Χρίστου Συμιανού και Σάββα Ιωάννου Κινέζου που κατηγορούνται για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "'Ουί' από τον Σιράκ, αναγκαίοτητα η επίλυση του Κυπριακού" δημοσιεύει δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ. Στο ίδιο δημοσιέυμα αναφέρεται και στις "απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Εξωτερικού Συμβουλίου των ΗΠΑ Ρίτσαρτ Μέρφυ ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "'Τζουμχουριέτ' είπε πως δεν βλέπει λύση" στο Κυπριακό. Γράφει επίσης ότι ανάμεσα στις προϋποθέσεις που θα θέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Τουρκία για να ενταχθεί στην ΕΕ είναι να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Εκτός ΧΑΚ οι τράπεζες" αναφέρει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 29 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα παραμείνουν εκτός Χρηματιστηρίου, ενώ γράφει ότι αύριο θα υπάρξουν αποφάσεις και για το κατά πόσον θα τεθούν εκτός πατώματος και άλλες εταιρείες. Αλλού δημοσιεύει πορίσματα μελέτης εμπειρογνωμόνων για το Δημοτικό Μέγαρο της Λάρνακας το οποίο "χαρακτηρίστηκε ευαίσθητο σε σεισμικές δονήσεις". Γράφει ότι τη Δευτέρα λήφθηκε απόφαση για μετακίνηση των υπηρεσιών και του προσωπικού από το κτίριο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Η Γαλλία επιμένει" γράφει ότι η Γαλλία επιμένει στη "δήλωση των τεσσάρων" με την οποία επισημαίνεται ότι "η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την εκ προτέρων λύση του Κυπριακού θα αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη". Αλλού γράφει ότι τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνει μέρα με τη μέρα το σοβαρότατο θέμα της χρήσης χημικών τοξικών ουσιών στα χημεία, νοσοκομεία, ακόμη και στα σχολεία και προσθέτει ότι υπάρχει πιθανότητα να παραχθούν ουσίες οι οποίες δυνατό να προκαλέσουν εκρήξεις.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ο Ανάν μιλά για δύο λαούς" γράφει ότι η Λευκωσία είναι επιφυλακτική για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και προσθέτει ότι σε συνέντευξή του σε Τ/κ εφημερίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται σε "δυο λαούς" και διευκρινίζει ότι δεν έχει καθορίσει ακόμη την ημερομηνία ή τη μορφή των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή πολύωρη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ ήταν σε αρκετές φάσεις εκρηκτική με κυριαρχούντα θέματα τους χειρισμούς για το φορολογικό πακέτο, τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά αξιωματούχων και τη διαρροή πληροφοριών από στελέχη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Ντενκτάς εμπλέκεται στη διαμάχη για τους αγνοούμενους" γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Τ/Κ ηγέτης ισχυρίζεται πως όταν είχε αρχίσει η διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων, γύρω στους 400 αγνοούμενους θεωρούνταν νεκροί, ενώ ο αριθμός τους συνεχώς κατέβαινε, φθάνοντας στους 126. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σε χθεσινή βομβιστική επίθεση στη Λεμεσό τραυματίστηκε ο 28χρονος Σάββας Γεωργίου άλλως Μπλάκκης.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" γράφει ότι οι μετοχές των τριών μεγάλων εμπορικών τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής, θα παραμείνουν εκτός Χρηματιστηρίου από τις 15 Νοεμβρίου ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου του, σε μια προσπάθεια να αρχίσει η μερική αποϋλοποίηση των τίτλων. Αλλού γράφει ότι η "φρενίτιδα" του Χρηματιστηρίου έχει επηρεάσει και τα έσοδα του κράτους λόγω της μείωσης του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα κυβερνητικά χρεώγραφα, με αποτέλεσμα το κράτος να απευθύνεται στο εξωτερικό για δανεισμό.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΑΧΡ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 10 November 1999 - 8:24:12 UTC