Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη, οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αναφορικά με τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό και η προειδοποίηση από πλευράς Χρηματιστηρίου προς τους επενδυτές για αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συνομιλίες διαρκείας και ουσίας" γράφει ότι οι Αμερικανοί έχουν διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι οι συνομιλίες που θα αρχίσουν στη Νέα Υόρκη στις 3 Δεκεμβρίου, θα καλύψουν όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσουν σε συνάντησή τους την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Ο Κλίντον...εκ του σύνεγγυς" γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο, όπως δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος Κληρίδης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιτίθεται στη λειτουργία του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών υπό την παρούσα του μορφή, γι' αυτό και υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά της Κύπρου, όπως αυτό αλλάξει μορφή μέχρι το έτος 2000 ή ακόμη και να καταργηθεί.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Ζήτησε χειρονομία" γράφει ότι συγκεκριμένη χειρονομία καλής θέλησης για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό φέρεται να ζήτησε από την Αγκυρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία ζητεί να προμηθευτεί αυτοκίνητα, αλλά ο Γενικός Λογιστής αντιδρά και θεωρεί ότι πέραν όλων των άλλων, η εμμονή της Δύναμης σε αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης περιορίζει τον ανταγωνισμό στις σχετικές προσφορές.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Εγγυήσεις Κλίντον" γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εχέγγυα για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι επιτήδιοι προσεγγίζουν το επενδυτικό κοινό, του προτείνουν συμμετοχή σε ιδιωτική τοποθέτηση εταιρειών, χωρίς αυτές να έχουν εξασφαλίσει έγκριση από το Χρηματιστήριο. Σημειώνει ότι οι επενδυτές αυτοί δεν αποκλείεται να πέσουν θύματα ανεπιθύμητων καταστάσεων, αφού μόνο το Χρηματιστήριο μπορεί να κρίνει κατά πόσο μια εταιρεία θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΧΑΚ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι ΗΠΑ αναζητούν σωσίβια" γράφει ότι με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, Αγκυρα και Ντενκτάς εμμένουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα στο Κυπριακό. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι τον ερχόμενο Μάιο θα τερματιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, όπως υπόσχεται ο Διευθυντής του αεροδρομίου, ο οποίος ανέφερε πως τα έργα στη μεγάλη αίθουσα επιβατών θα έχουν συνολικό κόστος 1,7 εκατομμυρίων λιρών και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαϊου του έτους 2000.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Συνομιλίες διαρκείας" γράφει ότι συνομιλίες διαρκείας πέντε και περισσοτέρων μηνών που θα διεξαχθούν σε τρία στάδια, έχουν προγραμματιστεί για το Κυπριακό, δεδομένου ότι αυτές δεν θα ανατιναχθούν στον αέρα, σε κάποιο στάδιο, λόγω της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο αναμένεται να έλθει την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και κατά την εδώ παραμονή του θα συναντηθεί με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από πλευράς των Αμερικανών ότι θα υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό όταν αρχίσουν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο μήνα. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία παραδέχθηκε χθες πως αλλοδαποί που φέρονταν αναμεμιγμένοι σε αδικήματα αντιμετώπισαν την απέλαση ακόμη και όταν τα στοιχεία εναντίον τους ήταν ανεπαρκή για να καταστεί δυνατό να προσαχθούν κατηγορίες εναντίον τους.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 18 November 1999 - 7:24:12 UTC