Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η έναρξη αύριο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, το εξιτήριο του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού από το νοσοκομείο σήμερα, η δημοσιογραφική διάσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, η απαγωγή Ε/Κ από τις κατοχικές δυνάμεις και η χθεσινή συνδιάσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Συγκλονιστικά τα νέα στοιχεία" αναφέρεται στα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων των κατοίκων των Εργατών και γράφει ότι έκθεση της δεύτερης επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον ειδικό υγειονολόγο και διευθυντή του Κέντρου Αλλεργικών και Μεταδοτικών Νοσημάτων τεκμηριώνει την ύπαρξη επιβλαβών ουσιών στο αίμα των κατοίκων, έρευνα που έγινε σε σχέση με τις εκπομπές ουσιών από τη λειτουργία του χυτηρίου στην περιοχή. Αλλού αναφέρεται στην απαγωγή από τις κατοχικές αρχές του Αργύρη Ρούσου, 65 χρόνων, από την Αγλαντζιά, ο οποίος εισήλθε στις τουρκοκρατούμενες περιοχές κάτω από συνθήκες που διερευνώνται.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αλαλούμ στη Νέα Υόρκη" γράφει ότι εικοσιτέσσερις μόλις ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών εκ του σύνεγγυς για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και κανένας ακόμα δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Πληροφορίες από ανταποκριτές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα καθοριστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες λόγω διχογνωμιών μεταξύ διαφόρων διαμεσολαβητών. Αλλού γράφει ότι "βγαίνει σήμερα από την Εντατική και πάει κατ'ευθείαν στο... Προεδρικό ο Σπύρος Κυπριανού, όπου θ' αναλάβει καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας για όσο καιρό θ' απουσιάζει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Κληρίδης".

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Παγώνουν πάλι οι επενδυτές" και γράφει ότι συνέρχεται σήμερα το συμβούλιο του Χρηματιστηρίου για να εξετάσει αναστολή των χρηματιστηριακών συναλλαγών την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Αλλού γράφει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για την ακεραιότητα του θεσμού της ΑΤΑ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να υπερασπιστούν το θεσμό με όλα τα νόμιμα μέσα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σκληροί εκβιασμοί" γράφει ότι η Τουρκία θέτει σκληρούς εκβιασμούς και επιχειρεί να τορπιλίσει εκ των προτέρων τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που αρχίζουν αύριο με ξεχωριστές συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος απειλεί πως θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες, εάν δοθεί στην Κύπρο σαφές χρονοδιάγραμμα ένταξης και απρόσκοπτη, με άλλα λόγια, ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποδίδεται στις ικανότητες και την ηγεσία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Στυγνός τουρκικός εκβιασμός" γράφει ότι η τουρκική πλευρά ζητά εγκατάλειψη της ενταξιακής πορείας της Κύπρου για να μην τινάξει στον αέρα τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και προσθέτει ότι η Αθήνα ζητά παρέμβαση της Ουάσινγκτον. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα με εγκύκλιο που έχει αποστείλει στα πιστωτικά ιδρύματα επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στα δάνεια των εμπορικών τραπεζικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν αγοραπωλησίες μετοχών.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Δ. Χριστόφιας: Συνομιλίες σκοπιμότητας" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, προβάλλοντας ιδιαίτερα την εκτίμησή του ότι η πλευρά μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ένεκα του τρόπου και του χρόνου που έχουν συγκληθεί οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του "διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα" ζητεί ανάκληση του διορισμού του Χάρη Λοϊζίδη, ο οποίος διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι με έκθεσή της η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απορρίπτει καταγγελίες που δημοσίευσε παλαιότερα η εφημερίδα "Πολίτης" ότι το συγκρότημα εταιρειών "Λούης" επωφελήθηκε ποσού ΦΠΑ ύψους 320.000 λιρών και δηλώνει ότι το συγκρότημα κατέβαλε κανονικά το ποσό αυτό του ΦΠΑ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι τρεις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών που είχαν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 11 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν να αναστείλουν το μέτρο ύστερα από υποσχέσεις του νέου Προέδρου της εταιρείας αναφορικά με τις μισθολογικές τους απαιτήσεις.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 2 December 1999 - 7:24:12 UTC