Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι αντιδράσεις στο πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας στο πρώτο σκέλος των ερευνών για τις ερυθροποιητίνες και η προγραμματισμένη για σήμερα απεργία στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Συνομιλείτε όσο επιθυμείτε" γράφει ότι πριν από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών την περασμένη Παρασκευή, ο ΓΓ του ΟΗΕ έλαβε επιστολή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας παρουσιάστηκε δυσαρεστημένος για το πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας αναφορικά με το πρώτο σκέλος των ερευνών για τις ερυθροποιητίνες, δηλώνοντας ότι δεν είναι καθόλου ευτυχής και ότι είναι το τελευταίο πόρισμα που περίμενε ότι θα είχε στα χέρια του από τη νομική υπηρεσία.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Βαρώσι - Μόρφου στο επίκεντρο των επαφών" γράφει ότι το Βαρώσι γίνεται διεθνές λιμάνι, ενώ η Μόρφου επιστρέφεται στους Ε/Κ. Σύνορο μεταξύ των δύο κρατιδίων θα είναι ο παλαιός δρόμος Λευκωσίας - Αμμοχώστου. Αλλού γράφει στελέχη της ΠΕΟ ζητούν την παραίτηση του Πάμπου Κυρίτση από την ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης αφού θεωρούν ότι η ανάμιξή του σε επιχειρηματικές δραστηριότητες προκαλεί άσχημη εικόνα στην Οργάνωση.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες" γράφει ότι εάν εγκριθεί το προσχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφόρησε στην έδρα του ΟΗΕ, τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να αποκλείεται και κατάρρευσή τους. Αλλού αναφέρεται σε "σφοδρό παράπονο" του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Ανστασιάδη για μη ενημέρωση για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

"Η Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Παρέμβαση Βόννης" και γράφει ότι η Γερμανία διά έγγραφης παρέμβασής της, επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές της Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί τη δωδεκάτη το αδιέξοδο στο Ελσίνκι. Αλλού γράφει ότι άρδην αλλάζει το σύστημα της εκκαθάρισης συναλλαγών από αύριο Πέμπτη μετά τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας των κανόνων που θα διέπουν τη διαδικασία τελείωσης και εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Εκρηξη Κληρίδη κατά των '5'" γράφει ότι "την έκρηξη και το θυμό" του Προέδρου Κληρίδη προκάλεσε το περιεχόμενο του προσχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι κατ' αρχήν πολιτική απόφαση για εφαρμογή της πενθήμερης βδομάδας εργασίας στην Εθνική Φρουρά έχει ληφθεί και ότι με εντολές του Υπουργού Αμυνας η πενθήμερη θα εφαρμοστεί άμεσα, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Τουρκική αδιαλλαξία με 'άρωμα πετρελαίου' γράφει ότι νέες διαστάσεις και νέο περιεχόμενο προσλαμβάνει η αδιαλλαξία και η προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν που έγινε με τη καθοδήγηση και τις ευλογίες των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι με "ωρολογιακή βόμβα" έτοιμη να εκραγεί μοιάζουν τα εργαστήρια χημείας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, αφού δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι δεκάδες πτήσεις και χιλιάδες επιβάτες θα επηρεαστούν σήμερα εάν η προγραμματισμένη απεργία των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας πραγματοποιηθεί. Αλλού γράφει ότι η μόνο πέντε από 110 εργαστήρια χημείας στα σχολεία είναι ασφαλή για τους μαθητές, δήλωσε χθες η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Χημείας Χριστίνα Βαλανίδου ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Η "Financial Mirror" με τίτλο "Δεν φορολογούνται τα κέρδη από το ΧΑΚ" γράφει ότι το ενδεχόμενο φορολογίας των κερδών από το Χρηματιστήριο φαίνεται να απομακρύνεται αφού κόμματα που από την αρχή είχαν ταχθεί έντονα υπέρ της φορολογίας, σήμερα "ανακρούουν πρύμνα" διαφοροποιώντας κατά 180 μοίρες τη θέση τους. Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα καταθέσει το Ενημερωτικό της Δελτίο στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις 20 Δεκεμβρίου και αναμένει ότι μέχρι το Μάρτιο το αργότερο θα δει τη μετοχή της να φιγουράρει στον πίνακα της Σοφοκλέους.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 8 December 1999 - 7:24:14 UTC