Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η ψεσινή έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι αντιδράσεις στο περιεχόμενό του, ο απολογισμός των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Τ/Κ ηγέτη στην κοινή τους διάσκεψη Τύπου, ο βιασμός δύο μικρών κοριτσιών στη Λεμεσό, η χθεσινή άνοδος στο Χρηματιστήριο ύστερα από συνεχή τετραήμερη πτώση και οι προειδοποιήσεις των κατοίκων Ζακακίου για τη μονάδα αφαλάτωσης είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" έχει ως κύριο θέμα τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κάτω από τον τίτλο "Σολωμόντειο ψήφισμα στο Σ.Α.", γράφει ότι "για να παρακάμψει τα παράπονα και τις παρεμβάσεις των δύο πλευρών" το Συμβούλιο Ασφαλείας "κατέφυγε σε σολωμόντεια λύση, διατυπώνοντας ένα εξαιρετικά σύντομο, αξιόλογο ψήφισμα". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Βουλή ψηφίζει σήμερα τους κανονισμούς με τους οποίους τίθεται "τέρμα στη ραδιοτηλεοπτική αναρχία".

Η "Μάχη" με τίτλο "Κτήνος βίασε 2 ανήλικες", έχει κύριο θέμα την απαγωγή και σεξουλική κακοποίηση δύο ανήλικων κοριτσιών, 8 και 12 χρόνων, τις οποίες οδήγησε στο σπίτι του και "τις ανάγκασε να αντιγράφουν ό,τι έβλεπαν σε ταινίες πορνό". Σε άλλη είδηση στην πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι "επιδίδεται εντός της εβδομάδας το κατηγορητήριο κατά του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού, Χρυσάνθου", ο οποίος "φημολογείται ότι θα καταλήξει υποχρεωτικά σε μοναστήρι στην Ελλάδα".

Ο "Πολίτης" έχει επίσης πρωτοσέλιδο κύριο θέμα το βιασμό ανήλικων κοριτσιών και, κάτω από τον τίτλο "Ενοχο παρελθόν πίσω από το βιασμό", γράφει ότι ο Κώστας Ιωάννου, που απήγαγε και βίασε τα δυο ανήλικα κορίτσια "είναι ο αδελφός της 15χρονης με νοητική καθυστέρηση, η οποία πριν από μερικά χρόνια γέννησε παιδί... αγνώστου πατρός" και ότι ο ίδιος μεγάλωσε χωρίς γονείς και με μοναδικό προστάτη τον παππού του. Στις εσωτερικές σελίδες γράφει για τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Θάβουν το Ελσίνκι" έχει ως κύριο θέμα το Κυπριακό και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο χαρακτηρίζει ως "σολωμόντεια λύση" και αναφερόμενη στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για επίλυση του Κυπριακού γράφει ότι "ΗΠΑ και Βρετανία επιχειρούν να εξουδετερώσουν τους μηχανισμούς της ΕΕ και ανοίγουν παράθυρα στη συνομοσπονδία". Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στην επίσκεψη Ελλαδιτών οφθαλμοχειρουργών "για να διενεργήσουν μεταμοσχεύσεις κερατοειδών".

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Με αβαρίες τελικά το ψήφισμα" αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επισημαίνει ότι παρά τις αντιδράσεις της, η Λευκωσία απεδέχθη το ψήφισμα, το οποίο κάνει έμμεση αναφορά σε μια κυριαρχία. Προβάλλει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ο οποίος επιμένει στην ύπαρξη δύο κρατών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι "στο γύψο" για δύο ώρες θα μπει αύριο ολόκληρη η δημόσια υπηρεσία μετά την απόφαση του προσωπικού να διεκδικήσει δυναμικά τα αιτήματά του αναφορικά με την ανέλιξη.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εφιαλτικό ... ισοζύγιο" γράφει ότι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στη Νέα Υόρκη έγινε ήδη το πρώτο βήμα για την ίση πολιτική εκπροσώπηση δύο ομόσπονδων "κρατών", ενώ πολιτικοί κύκλοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για επικίνδυνη υπέρβαση που δεν θα είναι ανατρέψιμη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η κοινότητα Ζακακίου είναι έτοιμη να αποδυθεί σε δικαστικούς αγώνες, αν και εφόσον η Βουλή εγκρίνει τελικά τα αναγκαία κονδύλια για για την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στο "Λέιτις Μάιλ".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ωφέλιμες οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης" αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι οι συνομιλίες ήταν "ωφέλιμες" επειδή σε αυτές του δόθηκε η ευκαιρία να θέσει στο τραπέζι την "πρότασή" του για συνομοσπονδία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι 20χρονη Κινέζα που βρίσκεται στη φυλακή επειδή εργαζόταν παράνομα στην Κύπρο, ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα απάτης και οδηγήθηκε στην πορνεία ύστερα από εργοδότησή της σε μπιραρία της Λευκωσίας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 16 December 1999 - 7:24:12 UTC