Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η προσθήκη στο ψήφισμα 1283 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ την οποία εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά, απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η καταδίκη των Συμιανού και Κινέζου σε ισόβια κάθειρξη, οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις πράξεις του 23χρονου που φέρεται να κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά και η χθεσινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Τρικυμία εν κρανίω και χθες" γράφει πως τρικυμία εν κρανίω απεδείχθη τελικά η ξαφνική αναστάτωση αλλά και άμεση αντίδραση της Ε/κ πλευράς στην είδηση ότι το ψήφισμα του ΣΑ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνοδεύεται από προσθήκη στην οποία αναφέρεται ότι "οι τουρκοκυπριακές 'αρχές' έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ", δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται μόνο σε κυβερνήσεις. Αλλού αναφέρεται πως και οκτάχρονο αγοράκι φαίνεται να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά και κατ' επανάληψη τον τελευταίο καιρό ο Κώστας Ιωάννου άλλως Μανίκας.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αυστηρό διάβημα Κληρίδη" πως νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό προσπαθούν να δημιουργήσουν η Αγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και στηριζόμενοι σε συμπληρωματική παράγραφο στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπαθούν να εκμαιεύσουν αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως σε ισόβια κάθειρξη καταδικάσθηκαν χθες οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Ιωάννου άλλως "Κινέζος" για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Μας έπιασαν στον ύπνο" γράφει πως μιας τουρκική ντρίπλα, σε ένα κείμενο ρουτίνας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αιφνιδίασε την κυβέρνηση η οποία αναζητεί από χθες το πρωί να βρει τί κρύβεται πίσω από μια διατύπωση που κατέγραψε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών σε προσθετική παράγραφο στην έκθεσή του. Αλλού γράφει πως δημόσιοι υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν με τον περιβόητο νόμο για τους 1080 δίνουν από 200 λίρες έκαστος για να αποζημιωθούν υπάλληλοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο ζητώντας ακύρωση της μονιμοποίησής τους.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "'Κάρφωμα' ΟΗΕ" πως δραματικές είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, που χαρακτηρίζονται από νέα μαχαιριά του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κόφι Ανάν σε βάρος της κυριαρχίας και της κρατικής οντότητας της Κύπρου. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως το ΧΑΚ προειδοποιεί τις δημόσιες εταιρείες με αποκλεισμό από το "πάτωμα" σε περίπτωση που δεν έχουν παραδώσει τα μητρώα τους με ηλεκτρονική μορφή.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κύπρος: Οργή κατά του Ανάν" γράφει πως οργή προκάλεσε στη Λευκωσία το περιεχόμενο της συμπληρωματικής έκθεσης του Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως έκπληκτοι οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Αμυνας αντιλήφθηκαν προχθές, κατά την πρώτη εξέταση του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε δαπάνες της Πολιτικής Αμυνας.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στο πλιάτσικο η κυριαρχία" πως προτού ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις θριαμβολογίες τους, οι κυβερνώντες προσγειώθηκαν ανώμαλα όταν Τ/κ εφημερίδα χθες αποκάλυπτε συμπληρωματικό παράρτημα του τελευταίου ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο οποίο αναφέρεται η θέση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να γίνονται συνεννοήσειες με τις "αρχές στη βόρεια Κύπρο για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης". Αλλού γράφει πως με καθολική συμμετοχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε χθες προγραμματισθείσα δίωρη στάση εργασίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει τη Δευτέρα να περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο για επιβολή φορολογίας στα κέρδη από το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού σημειώνεται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε χθες πως οι Τ/Κ και οι Ε/Κ μπορούν να επανενωθούν μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά επέμεινε όπως οι 15 εταίροι έχουν χωριστές συνομιλίες με την κοινότητά τους.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 18 December 1999 - 7:24:13 UTC