Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους έκτακτους του Δημοσίου, το παρασκήνιο για τη φορολογία των κερδών από το Χρηματιστήριο, η συνέντευξη του αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για το Κυπριακό και ο απόηχος της προχθεσινής στάσης εργασίας για την ΑΤΑ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "200 μόνιμοι ξαναγίνονται έκτακτοι" αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία κρίνεται ως αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στη Δημόσια Υπηρεσία 1.080 έκτακτοι. Διευκρινίζει ότι 200 περίπου άτομα είναι αυτοί που επιστρέφουν άμεσα στο καθεστώς του έκτακτου. Αλλού γράφει ότι από το έτος 2002 - 2003 αυξάνεται στα 6 χρόνια το κατώτατο όριο ηλικίας των μαθητών που θα εισάγονται στην πρώτη δημοτικού.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Στο δρόμο 1.080 άτομα" αναφέρεται και αυτή στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους έκτακτους και διευκρινίζει ότι αφορμή για την απόφαση στάθηκαν οκτώ προσφυγές από υπαλλήλους της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, οι κάτοικοι του τουρκικού χωριού Πέργαμος άρχισαν να δραστηριοποιούνται σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν την οικιστική τους ζώνη βορειοδυτικά και συγκκεκριμένα προς την Πύλα.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Θα παραβιάσουν και το Σύνταγμα" γράφει ότι η κρίση στις σχέσεις των κομμάτων με την κυβέρνηση για το θέμα της φορολογίας των κερδών από το Χρηματιστήριο έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει και εκτιμά ότι δεν αποκλείεται το οξύτερο σημείο της αντιπαράθεσης να ακολουθήσει μετά την Τρίτη, οπόταν το θέμα πάει στη Βουλή. Σε άλλο σημείο παραθέτει τη χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ότι δεν προκύπτει από πουθενά πως οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας προσπάθησαν για κάτι το ουσιαστικό στο Κυπριακό στο Ελσίνκι.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Παίζουν με το ΧΑΚ" γράφει ότι ρευστή εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση όσον αφορά τη φορολογία του εισοδήματος από κέρδη από το Χρηματιστήριο, αλλά και το τέλος του 1% επί των συναλλαγών και προσθέτει ότι τα κόμματα "παζαρεύουν άγρια" για το ποσοστό που θα ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να έχουν εμπλέξει το Χρηματιστήριο "στον κυκλώνα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων". Αλλού γράφει ότι ο 17χρονος οπαδός της Ομόνοιας που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός για επεισόδια θα αφεθεί ελεύθερος με προεδρική χάρη.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Παραπλανούν και τον ΟΑΣΕ" γράφει ότι οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις που η Τουρκία διατηρεί σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα στην Κύπρο αποτελούν μόνιμη απειλή για την ειρήνη και προσθέτει ότι η Αγκυρα δίνει κάθε χρόνο στον ΟΑΣΕ παραπλανητικά στοιχεία για τις δυνάμεις αυτές, φοβούμενη αντιδράσεις για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό τους. Αλλού γράφει ότι ψες λίγο μετά τις 11.00 σημειώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία επεισόδιο με μαχαιρώματα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο Ιρανοί, ενώ ένας πολίτης και ένας αστυνομικός που επεχείρησαν να τους χωρίσουν, τραυματίστηκαν.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Γύρισαν την πλάτη σε Ρωσία - Κίνα" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της για το παρασκήνιο που προηγήθηκε του πρόσφατου ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κυβέρνηση αποδεχόμενη το αμερικανοβρετανικό προσχέδιο, άφησε εκτεθειμένες τη Ρωσία και την Κίνα οι οποίες "επέμεναν στη θέση όπως το ψήφισμα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα και συμπεριλάβει αναφορές για μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια". Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι και το 2000 θα τηρήσει περιοριστική νομισματική πολιτική.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει, χαριτολογώντας, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη "αφού βρήκαν κοινό έδαφος" διευκρινίζοντας ότι το "κοινό έδαφος" είναι ότι και οι δύο έχουν προσβληθεί από γρίπη. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει κίνητρα και μέτρα στα οποία εμπλέκονται, εκτός από την κυβέρνηση, οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδόχοι, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Μια Κύπρος, λέει ο Χάνεϊ" αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος διαβεβαιώνει για ένα μόνο κράτος ύστερα από τη λύση και υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχουν οι ετικέτες του κράτους που θα προκύψει, αλλά η ουσία όσον αφορά τις εξουσίες. Σε άλλο σημείο παραθέτει συνέντευξη του μεγαλοεπιχειρηματία Λυκούργου Κυπριανού, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκαλείται τυχαία "ο Μπιλ Γκέιτς της Κύπρου".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 24 December 1999 - 8:24:09 UTC