Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/01/2000 (ΚΥΠΕ) Τα διάφορα σενάρια για το Κυπριακό, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για διαρροές και η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το θέμα για ύπαρξη ή όχι πυρηνικών όπλων στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο καθώς και οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το θέμα είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Οργή Κληρίδη για τις διαρροές" γράφει πως την "οργή" του Προέδρου Κληρίδη προκάλεσε η εμφάνιση στον Τύπο πληροφοριών για το περιεχόμενο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών οι οποίες είχαν απασχολήσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στην προηγούμενη συνεδρία του και θέλοντας να προειδοποιήσει τους αρχηγούς των κομμάτων και να προλάβει επανάληψη του φαινομένου τους έστειλε επιστολή με τις σχετικές υποδείξεις, προφανώς. Αλλού αναφέρεται πως ο Λάζαρος Λαζάρου διορίζεται σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νέος Γενικός Λογιστής του κράτους.

"Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο "Προεδρία εκ περιτροπής και Ελληνας Πρωθυπουργός" γράφει ότι επιβεβαιώνονται πλήρως τα όσα αποκάλυψε στις 17 Νοεμβρίου ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν υποβάλει επισήμως προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο σχέδιο αλλαγής του πολιτειακού συστήματος και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε ήδη σχετικές οδηγίες για το θέμα αυτό. Αλλού η "Μ" αναφέρει ότι ελάχιστα είναι τα φαρμακεία τα οποία έχουν στην κατοχή τους τον τιμοκατάλογο φαρμάκων που εξέδωσαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ως μέτρο για την αντιμετώπιση των φαινομένων υπερτιμολόγησης.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα γράφει "Πακέτο μέτρων σε τρεις δόσεις". Οπως αναφέρει άμεσα, εντός των επομένων ημερών, αναμένονται "τα πρώτα χειροπιαστά δείγματα" των αποτελεσμάτων των προσπαθειών που γίνονται σε διάφορα επίπεδα για βελτίωση του κλίματος στην Κύπρο. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του τεκκέ Χαλά Σουλτάν καθώς και διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα. Ο "Π" γράφει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα της κλοπής ερυθροποιητινών.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Φόβοι για εκτροπή" γράφει ότι από την πολιτική ηγεσία που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου εκφράζονται φόβοι σταδιακής εκτροπής από τα όρια ενός "έντιμου διζωνικού ομόσπονδου συμβιβασμού". Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα προχωρήσει προσεχώς σε διαγραφή εταιρειών που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο θέμα των προβληματικών εγγράφων και συναλλαγών.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Προάγουν ΜΟΕ δύο ταχυτήτων" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι ΗΠΑ ενεργοποιούνται για την προώθηση εκατέρωθεν μέτρων που θα υποβοηθήσουν στη δημιουργία κλίματος ενόψει του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνονομιλιών και προσθέτει ότι στους αμερικανικούς σχεδιασμούς διαμορφώνεται ένα πλαίσιο προώθησης μέτρων με "δύο ταχύτητες". Αλλού γράφει ότι οι ανησυχίες για το πρόβλημα του 2000 συνεχίζονται ενώ μέχρι τώρα δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εθνικό Συμβούλιο: Συζήτηση επί της ουσίας" γράφει ότι σήμερα αναμένεται να γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο συζήτηση επί της ουσίας των εξελίξεων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό, με τα κόμματα να εκφράζουν τις απόψεις τους σε σειρά ζητημάτων. Προσθέτει ότι δεν θα συζητηθεί θέμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι το 1999 στην Κύπρο σκοτώθηκαν 112 άτομα από τροχαία δυστυχήματα σε σύγκριση με 111 το 1998 και εκτιμά ότι η εκστρατεία της Αστυνομίας για γιορτές χωρίς δυστυχήματα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού είχαμε δύο νεκρούς τις δύο πρώτες μέρες του έτους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό οι Βρετανοί να είχαν αποθηκεύσει στο παρελθόν πυρηνικά όπλα στις βάσεις τους στην Κύπρο, χωρίς να ενημερώσουν την κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι με χθεσινή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εμπορίου διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι έχουν αποσυρθεί από την κυπριακή αγορά όλα τα πλαστικά τοξικά παιγνίδια και άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να θέσουν την υγεία του κοινού σε κίνδυνο.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ/ΓΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 4 January 2000 - 7:24:07 UTC