Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/01/2000 (ΚΥΠΕ) Πληροφορίες για το παρασκήνιο γύρω από το Κυπριακό, συνεντεύξεις όπως για παράδειγμα του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη και του πρώην Υπουργού Αμυνας Γαννάκη Ομήρου, το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ, πληροφορίες για το θέμα του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου και η πορεία του Χρηματιστηρίου κυριαρχούν στο θεματολόγιο του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Προτεραιότητα και στο Κυπριακό" προβάλλει την αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στο Κυπριακό και το Αιγαίο, ο οποίος σημείωσε πως η επίλυση του προβλήματος, η γεφύρωση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία αποτελούν κρίσιμα συστατικά για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Γράφει πως κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ τέθηκε το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης με στόχο να μειωθεί περισσότερο ο φόρος εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων εντός του 2000.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ενιαίο τέλος" γράφει ότι πρόταση της ΑΤΗΚ που κατατέθηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών προβλέπει αλλαγή σε όλους τους αριθμούς τηλεφώνων παγκυπρίως εντός του 2000 ώστε να υπάρχει ενιαία τηλεφωνική ζώνη για όλη την Κύπρο. Αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος αναμένεται να κατηγορηθεί εντός της ερχόμενης βδομάδας για την υπόθεση της απόσπασης 3.7 εκ. δολαρίων από Νεοζηλανδό.

Ο "Πολίτης" προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της ΑΤΗΚ Νίκου Τιμοθέου υπό τον τίτλο "Στο 'πάτωμα' και η ΑΤΗΚ" ο οποίος θεωρεί ότι δεν είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για την εισαγωγή της ΑΤΗΚ στο Χρηματιστήριο, όπου μπορεί να είναι η πρώτη εταιρεία σε μέγεθος. Γράφει ότι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο αφορούν ανταλλαγή εγγράφων εργασίας για το συνταγματικό, συντονισμό ενόψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη και αξιοποίηση του Ελσίνκι.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Οργιο κατασκοπείας" γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο πρώην Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου "καταγγέλλει ανοικτά όργιο κατασκοπείας ξένων διπλωματών σε βάρος της άμυνας της Κύπρου και αποκαλύπτει ότι ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή μυστικό σχέδιο άφιξης των πυραύλων S300 στην Κύπρο". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού "δηλώνει ξεκάθαρα ότι προτείνει Τάσσο Παπαδόπουλο ως υποψήφιο πρόεδρο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "ΕΕ: Προσπάθεια επαφής με Τ/Κ" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κοινοτικοί αξιωματούχοι αναζητούν φόρμουλα για τη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με την Τ/κ πλευρά και για εμπλοκή του Ραούφ Ντενκτάς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε άλλο σημείο παραθέτει συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη, ο οποίος τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της στην παρακολούθηση του Κυπριακού.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ανακάλυψαν απουσία θεσμών" γράφει ότι "ποικίλες αντιδράσεις από τα κόμματα, επικριτικές επί το πλείστον, προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, περί της ανάγκης να δημιουργηθούν θεσμοί". Σε άλλο σημείο γράφει ότι όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, υπερκαλύφθηκε ο στόχος του κόμματος για τον έρανό του, αφού εισπράχτηκε το ποσό των 675.240 λιρών, ενώ ο στόχος ήταν 630.000 λίρες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι συνελήθφθησαν χθες δύο αναβάτες του Ιπποδρόμου, οι Ανδρέας Κουτσουμπής και Χάρης Παπαχαραλάμπους σε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση ρίψης μπογιάς στο αυτοκίνητο άλλου αναβάτη, του Γιάννη Ευλαμπίου. Το Δικαστήριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν, αποφάσισε τη διήμερη κράτηση του Κουτσουμπή και τετραήμερη του Παπαχαραλάμπους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για άρση των περιορισμών στις επενδύσεις ξένων στην Κύπρο και Κυπρίων στο εξωτερικό.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 9 January 2000 - 8:24:06 UTC