Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ) Τα ανοίγματα προς την Τ/κ κοινότητα που επιχειρεί η ελληνική πλευρά, η πρόσκληση της Γερμανίας προς τον Ραούφ Ντενκτάς για επίσκεψη στη χώρα, η αναβολή της συζήτησης στη Βουλή των προϋπολογισμών του κράτους, η σημερινή αναχώρηση του Προέδρου της Βουλής για το Οχάιο των ΗΠΑ όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση μιτροειδούς βαλβίδας και τα δύο χθεσινά τροχαία δυστυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε έναν εθνοφρουρό και μίαν 58χρονη γυναίκα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Νέα 'απειλή' για το ΧΑΚ" γράφει ότι "μοιραίες" θα αποβούν για το Χρηματιστήριο οι τροποποιήσεις που ενέκρινε χθες η Βουλή στο Νόμο Περί Χρηματιστηρίου, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Χρηματιστών Κύπρου, προσθέτοντας πως ο νόμος μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα στους επενδυτές να συναλλάσσονται μόνοι τους, χωρίς την μεσολάβηση χρηματιστή, τις αγοραπωλησίες των μετοχών τους. Αλλού γράφει ότι ανοίγματα προς την Τ/κ κοινότητα επιχειρεί η ελληνική πλευρά, αντανακλώντας τη νέα στρατηγική που υιοθέτησε η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σάρκες και σίδερα έγιναν ένα" γράφει ότι η υπερβολική ταχύτητα έκοψε για άλλη μια φορά χθες το νήμα της ζωής 18χρονου εθνοφρουρού και τραυμάτισε δύο άλλους, ενώ σε άλλη περίπτωση 58χρονη γυναίκα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Αλλού γράφει ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς μετά την αναβολή που ζήτησαν τα κόμματα για να μπορέσουν να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν το θέμα.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κόβουν κεφάλια τα συμφέροντα" αναφέρεται σε άρθρο του ακαδημαϊκού και διευθυντή αμοιβαίων κεφαλαίων της "Euroinvestment" Δρα Κώστα Μαυρίδη που "απέστειλε στο 'Φιλελεύθερο' προς δημοσίευση με το οποίο ασκούσε κριτική στο Διοικητή Αυξέντη Αυξεντίου και άλλους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας για την κατοχή μετοχών σε εταιρείες και ιδίως σε εμπορικές τράπεζες" αλλά δεν δημοσιεύθηκε. Αλλού γράφει ότι στο προσκήνιο επανέρχεται η δέσμη μέτρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με στόχο τη μείωση της έντασης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Νέος "Πανταγιάς" γράφει ότι "ο Στάθης Ευσταθιάδης, γνωστός για τις άριστες σχέσεις του με το ελληνικό ΥΠΕΞ και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, επικουρεί τις θέσεις του κ. Πανταγιά και με ένα εχθρικό έναντι των Κυπρίων άρθρο του σε ελληνική εφημερίδα, επιτίθεται εναντίον της Λευκωσίας και βρίζει και ειρωνεύεται τους πάντες". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής αναχωρεί σήμερα για το Οχάιο των ΗΠΑ όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση μιτροειδούς βαλβίδας.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κακό προηγούμενο για Κύπρο" γράφει ότι η πρόσκληση της γερμανικής κυβέρνησης προς τον Ραούφ Ντενκτάς να μεταβεί στο Βερολίνο για επαφές "συνιστά κακό προηγούμενο για την Κύπρο" αφού η εξέλιξη αυτή "ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο και σε άλλες κυβερνήσεις, που ήθελαν να προσκαλέσουν τον κατοχικό ηγέτη για επαφές, αλλά αντιμετώπιζαν την αντίδραση της Λευκωσίας". Αλλού γράφει ότι μάρτυρας κατηγορίας στη υπόθεση του Λειτουργού Μετανάστευσης Ανδρέα Τσαγγαρίδη, κατήγγειλε στην αστυνομία ότι απειλήθηκε έμμεσα να μην καταθέσει εναντίον του.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ηχηρές διαψεύσεις για τον Αντώνη Καρά" γράφει ότι η εφημερίδα "εξασφάλισε στοιχεία τα οποία εμπλέκουν το βουλευτή του ΔΗΣΥ στο θέμα της χαριστικής παραχώρησης άδειας για ανέγερση οικοδομής στην Αγία Νάπα". Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και παρουσιάζεται περισσότερο ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στο ψευδοκράτος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως η Βουλή ενέκρινε χθες σειρά μέτρων που έχουν στόχο την προστασία των μικρών επενδυτών και τη μείωση της γραφειακής δουλειάς στο Χρηματιστήριο. Αλλού αναφέρει πως η Βρετανία και η Κύπρος θα υπογράψουν σήμερα μνημόνιο για αλλαγή του χώρου πραγματοποίησης των στρατιωτικών ασκήσεων των βρετανικών βάσεων.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να βοηθήσει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού. Αλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή επίθεση από 25χρονο κατά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού με πέντες βόμβες μολότοφ.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 14 January 2000 - 7:24:06 UTC