Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/01/2000 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν τις εξελίξεις γύρω από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού περί προσυνεννόησης Αθηνών και Λευκωσίας για αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αντιδράσεις γύρω από δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους για το ελβετικό μοντέλο, θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, την ανατίμηση της δραχμής και την αναπαλαίωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του τεμένους Χαλά Σουλτάν.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ευχής έργο το ελβετικό σύνταγμα" γράφει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά προχώρησε να εκφράσει την ευχή το σύστημα της Ελβετίας στο σύνολό του να υιοθετείτο και για την Κύπρο. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τ/κ κοινότητας για έργα αναπαλαίωσης στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και στο τέμενος Χαλά Σουλτάν.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Ταξιτζής χαροπαλεύει" γράφει ότι ο Ευριπίδης Παναγίδη, οδηγός ταξί από τη Λεμεσό, βρίσκεται από χθες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, αφού έφθασε το βράδυ της Κυριακής από τη Βηρυτό με γεμάτο το στομάχι του με σακουλάκια που περιείχαν ηρωίνη και κοκαϊνη. Αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 1955 ούτε το 1963, αλλά το 1878, όταν η Τουρκία πώλησε την Κύπρο και φάνηκαν οι πραγματικοί στόχοι των Ε/Κ.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Δένουν τα χέρια του Αλ. Μαρκίδη" γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου ζήτησε να συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η περίπτωση διαχωρισμού με ειδική νομοθεσία των εξουσιών και καθηκόντων του Γενικού Εισαγγελέα, αναφορικά με τη νομική προετοιμασία, δικαστική παρουσίαση και χειρισμό υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων. Γράφει επίσης ότι άρχισε χθες νέος γύρος εκταφής λειψάνων στο στρατιωτικό νεκροταφείο Λακατάμειας, υπό την επίβλεψη της διεθνούς οργάνωσης "Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα".

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αντιδρά έντονα η Αθήνα" γράφει ότι η Αθήνα αντέδρασε με σκληρή γλώσσα στην κριτική του Σπύρου Κυπριανού, κάνοντας αναφορές σε "εκτός πραγματικότητας κατηγορίες" και "μη δικαιολογημένους φόβους". Γράφει επίσης ότι οι επιδράσεις της ανατίμησης της δραχμής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αναμένεται να είναι μεσοπρόθεσμες, αφού η ενθάρρυνση των επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κύπρο θα απαιτήσει κάποιο χρόνο και αφού ενισχυθεί το ελλαδικό χρηματιστήριο από την υλοποίηση της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Προκαλούν ζημιά τα περί συνομοσπονδίας" προβάλλει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι οι όποιες τοποθετήσεις περί συνομοσπονδίας, είτε κατ' ευθείαν γίνονται είτε έμμεσα, μόνο ζημιά μπορούν να προκαλούν στον τόπο και την υπόθεσή μας. Γράφει επίσης ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ κατέρχονται σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην "ετσιθελική απόφαση της κυβέρνησης για κουτσούρεμα του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής".

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στην αναστάτωση γύρω από το θέμα της προώθησης συνομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας την πρόσφατη δήλωση του κ. Θεμιστοκλέους περί του ελβετικού προτύπου ως πιθανής λύσης στο Κυπριακό. Αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εισάξει κίνητρα για την αυτοεργοδότηση επαναπατριζομένων Κυπρίων.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 18 January 2000 - 8:24:10 UTC