Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση Kυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς του 2000, η χθεσινή επέμβαση στην οποία υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, οι δηλώσεις Κίκη Λαζαρίδη σε σχέση με το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές του 2003 και η καταψήφιση από τη Βουλή του κονδυλίου για τη μονάδα αφαλάτωσης στο Ζακάκι είναι μερικά από τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μένουν οι διαφορές στο Κυπριακό" πως το Κυπριακό ήταν όπως αναμενόταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα και όπως επίσης αναμενόταν ήταν και το πρόβλημα που συγκέντρωσε τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αλλού αναφέρεται στην καταψήφιση χθες από τη Βουλή του κονδυλίου που αφορούσε τη μονάδα αφαλάτωσης στο Ζακάκι.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τα ψέματα τέλειωσαν" αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μιλώντας χθες στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2000, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενοποιημένος (ύψους 2,5 δις λιρών) ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη όπως η Κύπρος υπερβεί τις προκλήσεις των καιρών πως "τα ψέματα τέλειωσαν". Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2003.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψυχρολουσία για το Κυπριακό" πως έγιναν χειραψίες, φιλοφρονήσεις, έσκασαν χαμόγελα στην Αγκυρα κατά τις εκεί επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με Τούρκους αξιωματούχους αλλά για το Κυπριακό ούτε κουβέντα. Αλλού αναφέρεται πως με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση που έγινε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ανώμαλη προσγείωση" αναφέρει πως ο "φερετζές" των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, για θέματα χαμηλής πολιτικής, δεν ήταν αρκετός να κρύψει χθες στην Αγκυρα τις αγεφύρωτες διαφορές των δυο χωρών στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως αισιοδοξία επικρατεί στην Αστυνομία για εξιχνίαση της υπόθεσης των πλαστών διαβατηρίων με τα οποία εφοδιάζονταν Ρώσοι για να εισέλθουν στην Κύπρο ως Ελληνοπόντιοι.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ούτε συζήτηση για Κύπρο" γράφει πως ούτε βήμα στο Κυπριακό δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Αγκυρα, η οποία παραπέμπει στο ψευδοκράτος Ντενκτάς για συζήτηση του προβλήματος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως η επιμονή του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Ερωτοκρίτου να εγγράψει για συζήτηση στη Βουλή θέμα μείωσης των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα - παρά την έντονη αντίθεση του κόμματος του - πυροδότησε νέα συναγερμική αντιπαράθεση ενώπιον, αυτή τη φορά των βουλευτών άλλων κομμάτων.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Και... δεύτερος 'τολμηρός' Κληρίδης" αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης κατά τη την ομιλία του χθες στη Βουλή αποκάλυψε με "πρωτοφανή ωμότητα" την ένταση της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για "λιγότερο κράτος" στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού, της ανταγωνιστικότητας και της ευρωπαϊκής πορείας. Αλλού σημειώνεται πως το Συνεργατικό Κίνημα κερδίζει τις εντυπώσεις με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει απέναντι στο επενδυτικό κοινό και για αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω αφού έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στην κοινωνική του αποστολή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ δήλωσε χθες πως η χώρα του εισηγήθηκε μέτρα για μείωση της έντασης με την Ελλάδα στο Αιγαίο που παρολίγο να προκαλέσει τον πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών το 1996. Η εφημερίδα σημειώνει αλλού πως η Τουρκία έχει συμπεριλάβει την κυπριακή λίρα στον κατάλογο ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων κάτι που θεωρείται ως η πρώτη επίσημη αναγνώριση του νομίσματος του νησιού από το 1974.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα πως ενώ η ελληνοτουρκική προσέγγιση πήρε φόρα μετά και την ιστορική επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρεου στην Αγκυρα το αγκαθώδες θέμα της Κύπρου έμεινε στο περιθώριο. Αλλού αναφέρεται πως ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε χθες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Τουρκοκυπρίους για κοινή ανάπτυξη των υδατικών πόρων του νησιού, αλλά δεν είναι υπέρ της συνεργασίας σε σχέδια που στοχεύουν στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 21 January 2000 - 7:24:20 UTC