Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/01/2000 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η τελευταία πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για τις συνομιλίες της Γενεύης, οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, το θέμα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Ερωτοκρίτου καθώς και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μην εγκρίνει την αγορά μέρους ή ολόκληρου του κεφαλαίου της Γιουνιβέρσαλ Λάιφ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ετοιμοι για τελικές διαπραγματεύσεις" γράφει ότι η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και είναι έτοιμη για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος αισθάνεται πολύ ισχυρός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα κοινοποίησε χθες την άρνησή της να εγκρίνει την εξαγορά μέρους ή όλου του κεφαλαίου της Γιουνιβέρσαλ Λάιφ από την εταιρεία Σεβέρης και Αθηαινίτης.

Η "Μάχη" στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Συμβιβάστηκαν στο ΔΗΣΥ" και αναφέρεται σε υποχώρηση του βουλευτή Ρίκκο Ερωτοκρίτου ο οποίος αποσύρει την πρόταση νόμου για περιορισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και παραπομπή του θέματος σε ημερίδα του κόμματος για ενδελεχή μελέτη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν θα επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Μαρτίου και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης θα συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Το 'νέο πνεύμα' δεν αγγίζει τον Ντενκτάς" γράφει πως το πνεύμα που προέκυψε μετά το Ελσίνκι δεν επηρέασε τον Τ/Κ ηγέτη, ο οποίος έφραξε το δρόμο προς το διαπραγματευτή της ΕΕ Λέοπολντ Μάουερ, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να έχει επαφές με Τ/Κ πολιτικούς. Αναφερόμενη στις δηλώσεις Φερχόιγκεν γράφει πως είπε με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση για την Κομισιόν να δεχθεί στο μέλλον χωριστές διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους και κάλεσε την ηγεσία τους "να συνειδητοποιήσει το συμφέρον του λαού".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κώδικας αρχών" γράφει πως το Εθνικό Συμβούλιο κατάφερε να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες των διαφωνιών του και να ανάψει το πράσινο φως για τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στο δεύτερο γύρο των εκ τους σύνεγγυς συνομιλιών της Γενεύης, με δεσμεύσεις επί των γενικών αρχών στο πλαίσιο των οποίων θα χειριστεί το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Υπουργείο Εσωτερικών συστήνει εθελοντικές ομάδες ΕΜΑΚ, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Πολιτικής Αμυνας, με στόχο την αντιμετώπιση σεισμών ή άλλων ανάλογων περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης.

Ο "Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Νερό: Αναποτρεπτική Καταστροφή" και γράφει πως η υδατική κατάσταση κρίνεται πλέον ως τραγική δεδομένου ότι αλμύρισαν υπόγεια υδροφόρα στρώματα, ενώ επίκειται καταστροφή σε περιοχές από το Ακρωτήρι μέχρι τα Κοκκινοχώρια. Σε άλλη είδηση προβάλλει αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δέκα πιστωτικές κάρτες Κυπρίων ακύρωσε χθες Τράπεζα μετά από ειδοποίηση από τη NASA ότι οι αριθμοί τους βρέθηκαν καταχωρημένοι μαζί με άλλους αριθμούς καρτών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στις ΗΠΑ εν αγνοία τους.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Εθνικό Συμβούλιο - Εμφαση στο συνταγματικό" γράφει ότι τα κόμματα κατέθεσαν χθες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε αυτή την πτυχή ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών και ότι επαναβεβαιώθηκε η εμμονή σε λύση διζωνικής διπεριφερειακής ομοσπονδίας. Σε άλλο θέμα προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με την οποία κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να αναλάβει πρωτοβουλία να δικαιωθούν οι αριστεροί που δολοφονήθηκαν κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, είτε με τη συμμετοχή των συνδέσμων αγωνιστών ή όχι.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σε πρωτοσέλιδη είδηση με τίτλο "Αδελφός και αδελφή 'απήχθησαν από τον εραστή της συζύγου'" αναφέρεται σε έρευνες της αστυνομίας για εντοπισμό δύο παιδιών που φέρονται "να απήχθησαν από το σπίτι του πατέρα τους στο Παραλίμνι από τον εραστή της μητέρας τους". Στις εσωτερικές σελίδες προβάλλει συνέντευξη Τύπου του υπεύθυνου του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών κατά την οποία ο Αριστος Αριστοτέλους αναφέρθηκε στην υπεροχή της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού έναντι της Κύπρου, παρά το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει κάτω από τον τίτλο "Ναυάγησε η εξαγορά της Universal" ότι η πρόταση έμεινε στα χαρτιά αφού η Κεντρική Τράπεζα απέρριψε τη σχετική αίτηση. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι Δήμοι είναι αποφασισμένοι να μετοχοποιήσουν το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, μετά την πρόσφατη επιθεώρηση από ομάδα ελεγκτών της ΕΕ και την εκτίμηση ότι το σφαγείο είναι εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και άρα και εμπόδιο για τις εξαγωγές.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 26 January 2000 - 7:24:09 UTC