Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κερύνειας Παύλου κατά της ομοσπονδίας και οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για την έξαρση της τρομοκρατίας στην Τουρκία είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Πολιτικοί 'τα ψάλλουν' σε ιεράρχες" αναφέρει ότι "με προεξάρχουσες τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου, η πολιτική ηγεσία απάντησε με σκληρή γλώσσα στις απόψεις των μητροπολιτών κατά της ομοσπονδίας", υπογραμμίζοντας πόσο επιζήμιες είναι τέτοιες δηλώσεις λίγο πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι "Μόνο ρόλο ιδιοκτήτη στα λιμάνια θα έχει η Αρχή Λιμένων Κύπρου", αφού "η απόφαση της εξ Υπουργών Επιτροπής είναι η απόδοση της διαχείρισης τους στον ιδιωτικό τομέα."

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Στην Ιερά Σύνοδο η διζωνική, όλο και περισσότεροι στο πλευρό του Αγιου Κερύνειας" αναφέρει ότι ήδη υποστήριξη προς τις θέσεις του Μητροπολίτη Παύλου εξέφρασαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Αγιος Πάφου, αλλά και "μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου". Αλλού γράφει ότι ακολούθησαν πτωτική πορεία οι τιμές των μετοχών και στη χθεσινή συνάντηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη Τιμών να προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες και τον όγκο συναλλαγών να σημειώνει περαιτέρω πτώση.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Προς Θεού!, εμφύλιος στην πλάτη της Κερύνειας" αναφέρεται στις δηλώσεις του Κηρυνείας Παύλου που υποστήριξε ότι οι πολιτικοί "ενοχλήθηκαν και αντιδρούν γιατί αποκαλύφθηκε η επιδιωκόμενη λύση που θα είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο". Από την πλευρά τους, συνεχίζει ο "Π", οι πολιτικοί του υποδεικνύουν "άλλοι έμμεσα και άλλοι άμεσα να περιοριστεί στον άμβωνα". Αλλού γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ευρωτουρκικά συνδέονται άμεσα, ενώ τα ΜΟΕ θα προωθηθούν μετά τον τρίτο γύρο.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εμπλοκή Σολάνα" αναφέρει ότι κατά τις επαφές του την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ΚΕΠΑ (κοινής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) Χαβιέ Σολάνα, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι φορείς του ιού του AIDS εκδικούνται την κοινωνία επιχειρώντας να μεταδώσουν το θανατηφόρο ιό, επειδή απορρίπτονται και περιθωριουποιούνται από το κοινωνικό σύνολο, οδηγούμενοι προς την καταστροφή.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αξονας το πολιτειακό σύστημα" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαμηνύσει στις δύο πλευρές στην Κύπρο ότι αναμένουν οριστικό ξεκαθάρισμα θέσεων στα θέματα που ήγειρε ο Αλβαρο Ντε Σότο στον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες "άξονας των συζητήσεων θα είναι το θέμα της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε πρωθυπουργικό". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στην εφημερίδα ότι "Τσετσένοι που κατέφυγαν στα κατεχόμενα, εκπαιδεύονται από τους Γκρίζους Λύκους και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες..."

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επιζήμιες οι απόψεις των Ιεραρχών" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θεωρεί "επιζήμιες τις απόψεις των ιεραρχών για το θέμα της ομοσπονδίας", σημείωσε ότι "αν υπάρχει έκτρωμα, αυτό είναι ο Ντενκτάς και η τουρκική ηγεσία που το έκαναν και θα συνεχίσουν να το κάνουν" και πρόσθεσε πως "πρέπει να συνεννοηθούμε με τους Τουρκοκυπρίους". Αλλού γράφει ότι η "Χαραυγή" και η Τ/κ εβδομαδιαία εφημερίδα "Υενί Τσαγ" αποφάσισαν να ανοίξουν παράθυρα επικοινωνίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε χθες ότι οι αποτρόπαιες δολοφονίες για τις οποίες ευθύνονται οι Ισλαμιστές εξτρεμιστές, αποδεικνύουν τον κίνδυνο που έχει η ανάμειξη της πολιτικής με τη θρησκεία. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Παπακώστας απεκάλυψε ότι γύρω στα 2.530 άτομα σκοτώθηκαν στους δρόμους της ελεύθερης Κύπρου από το 1974

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε χθες κατά την άφιξή του στην Κύπρο ότι η τουρκική αξίωση για συνομοσπονδία "δεν μπορεί να μπει καν ως ενδεχόμενο για συζήτηση" προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει "σκοπό και στόχο να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία". Αλλού γράφει ότι ο αποχωρών πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ παρουσίασε χθες το βιβλίο του με τίτλο "Ρωσία - Κύπρος, η πορεία μας".

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΦΖ/ΓΠ)
(Ι.Τ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 28 January 2000 - 7:24:07 UTC