Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/01/2000 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες των οποίων ο δεύτερος γύρος αρχίζει τη Δευτέρα στη Γενεύη, καθώς και οι δηλώσεις κατά της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας του Αρχιεπισκόπου, η κατασκοπεία στη Μεσόγειο, η αναπομπή του νόμου για το Χρηματιστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μέτρα για το χυτήριο στους Εργάτες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ιατρών του Δημοσίου είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" έχει ως κύριο θέμα την αναπομπή του Νόμου για το Χρηματιστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και, κάτω από τον τίτλο "Κίνδυνος για παραχρηματιστήρια - Ανεπέμφθη ο νόμος του ΧΑΚ", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης στην αναπομπή του Νόμου επισημαίνει πως αν εφαρμοσθεί ως έχει θα οδηγήσει "στη λειτουργία παραχρηματιστηρίων σε λέσχες και σωματεία και σε άλλους χώρους μαζικής προσέλευσης ατόμων". Σε άλλη είδηση γράφει για νέα μέτρα που εξετάζονται κατά του ιδιοκτήτη χυτηρίου στους Εργάτες.

Στη "Μάχη" πρώτη είδηση είναι το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας. Με τίτλο "ΟΧΙ στη διζωνική", η εφημερίδα γράφει ότι "κατηγορηματικός ήταν και χτες ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έναντι της λύσης της διζωνικής ομοσπονδίας", την οποία "δεν πρέπει να αποδεχθούμε", όπως δήλωσε, αλλά "στόχος μας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Αλλη είδηση είναι η έξοδος του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού από το νοσοκομείο στις ΗΠΑ.

Ο "Πολίτης", με τίτλο "Εκπλήξεις στη Γενεύη", γράφει στο κύριο θέμα για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και ότι επιχειρείται "περίεργη αλλαγή στο σκηνικό των διαπραγματεύσεων". Συγκεκριμένα γράφει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί ενώπιον μιας προσπάθειας να διαπραγματευθεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" κατά την έναρξη του δεύτερου γύρου που αρχίζει τη Δευτέρα στη Γενεύη. Αλλη είδηση είναι το πρόβλημα με την αποχέτευση λυμάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία.

Η "Σημερινή" έχει πρωτοσέλιδο κύριο θέμα το Κυπριακό και τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και με τίτλο "Ναρκοθετημένα ΜΟΕ" γράφει ότι η δημιουργία στις Βρυξέλλες κοινού γραφείου ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) "κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ναρκοθετημένα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), τα οποία θα ανοίξουν παράθυρα στην άρση του λεγόμενου 'εμπάργκο' που επικρατεί σε βάρος του ψευδοκράτους". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση των ιατρών των δημόσιων νοσοκομείων να κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα.

Ο "Φιλελεύθερος" ως πρώτη είδηση έχει την έναρξη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και κάτω από τον τίτλο "Ολοι στο ίδιο ξενοδοχείο" γράφει ότι στη Γενεύη θα μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο "ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η ομάδα των Αμερικανών μεσολαβητών" και ότι αυτό "ενδέχεται να αξιοποιηθεί από τους μεσολαβητές... για να φέρουν πιο κοντά τις δυο πλευρές". Αλλο θέμα της εφημερίδας είναι η μετατροπή των κυπριακών θαλασσών, όπως γράφει, σε "τηλεφωνικό κέντρο" κατασκόπων.

Στη "Χαραυγή" κύριο θέμα είναι επίσης οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και με τον τίτλο "Βολιδοσκοπήσεις και καταγραφή θέσεων", η εφημερίδα γράφει ότι κατά το δεύτερο γύρο που αρχίζει τη Δευτέρα "ο διεθνής παράγοντας θα βολιδοσκοπήσει και θα καταγράψει τις θέσεις των δυο πλευρών στις βασικές πτυχές του Κυπριακού". Σε άλλη σελίδα, γράφει για τη θέση των Κερυνειωτών εναντίον της ομοσπονδίας και υποστηρίζει πως δεν ήταν ομόφωνη η θέση αυτή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα γράφει για το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και για τις δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είπε χθες πως είναι λιγότερο απαισιόδοξος αυτή τη φορά, ενώ και ο Αλβάρο ντε Σότο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό δήλωσε, ότι "το κλίμα είναι καλό". Σε άλλη σελίδα υπάρχει η είδηση ότι ειδική επιτροπή θα αποφασίσει αν οι 165 έκτακτοι υπάλληλοι του Δημοσίου θα γίνουν μόνιμοι.

(Σημείωση: Ο "Νέος Τύπος" δεν περιλαμβάνεται στην ανασκόπηση λόγω καθυστέρησης στην κυκλοφορία της εφημερίδας).

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 29 January 2000 - 8:24:07 UTC