Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/01/2000 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα στο σύνολό τους το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό που αρχίζει αύριο στη Γενεύη, καθώς και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά την αναχώρησή του χθες.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Εμβάθυνση στα τέσσερα θέματα", αναφέρεται στο δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζει αύριο στη Γενεύη και δημοσιεύει δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι σκοπός των συνομιλιών δεν είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, αλλά να γίνει εμβάθυνση επί των τεσσάρων θεμάτων ουσίας. Γράφει, επίσης, ότι 45χρονος από τη Λευκωσία πήδηξε από ύψος 5 μέτρων, απογοητευμένος από το γεγονός ότι τον έδιωξε η σύζυγός του, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να σπάσει το πόδι του.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Στόχος η εμβάθυνση", γράφει ότι τα τέσσερα θέματα ουσίας, στα οποία θα επιχειρηθεί εμβάθυνση κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αφορούν την κατανομή εξουσιών, το εδαφικό, το περιουσιακό και την ασφάλεια. Γράφει, επίσης, ότι τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται σε αμερικανικές εφημερίδες και περιοδικά κατά τρόπο ενορχηστρωμένο ύποπτες πληροφορίες για τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα της κυπριακής κυβέρνησης, εναντίον της οποίας βάλλουν με σφοδρότητα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αποθαρρυνθεί η Λευκωσία ώστε να μην προχωρήσει στα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Ο "Νέος Τύπος", υπό τον τίτλο "Ενας στους τρεις Κύπριους είναι μέτοχος", αναφέρεται σε έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό της εφημερίδας το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College, η οποία δείχνει ότι το 31% των Κυπρίων επενδύουν σε μετοχές, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 200.000 επενδυτές. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος ενισχύεται από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 250 δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο των προενταξιακών διευκολύνσεων, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτη Γεννηματά.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Το πιο καυτό Καλοκαίρι", γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αρχίζουν αύριο με έντονη παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, και ότι παρόλο που δεν αναμένονται εξελίξεις επί της ουσίας, η πλευρά μας εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα που θα τεθούν στο τραπέζι. Αναφέρεται, επίσης, σε αμερικανικές εκτιμήσεις ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού και γι' αυτό οι ΗΠΑ προτίθενται να συνεχίσουν διακριτικά τις πιέσεις τους.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Κλειδί οι εξουσίες", γράφει ότι κλειδί για το χαρακτήρα της ομοσπονδιακής ή της συνομοσπονδιακής λύσης αποτελεί ο τρόπος κατανομής των εξουσιών και το λεγόμενο "κατάλοιπο εξουσίας', γι' αυτό τα δύο συναφή μεταξύ τους θέματα εμπίπτουν στον κύκλο των εξειδικευμένων πτυχών του συνταγματικού, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι δικηγόρος της Λεμεσού, που δεν κατονομάζεται, κατηγορείται για απάτες σε βάρος πελατών του και απόσπαση χιλιάδων λιρών με ψευδείς παραστάσεις.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Επί τάπητος νομή εξουσιών", γράφει ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών δεν θα είναι απλά ουσιαστικός, αλλά ότι σ' αυτόν θα τεθούν κατά τρόπο άμεσο συγκεκριμένα ζητήματα και θα ζητηθεί από τις πλευρές προσδιορισμός θέσεων στα καθαυτό ουσιώδη. Γράφει, επίσης, ότι σε περίπτωση που όλοι οι Ε/Κ πρόσφυγες καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία θα κληθεί να πληρώσει οκτώ εκατομμύρια λίρες ως αποζημιώσεις.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Συζήτηση σε βάθος τεσσάρων θεμάτων", αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι θα γίνει εμβάθυνση στα θέματα ουσίας και ότι οι συνομιλίες δεν θα μετατραπούν σε συζήτηση επί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διότι αυτό μπορεί να γίνει στην Κύπρο με τη συζήτηση κάποιων μέτρων, τα οποία δεν θα περιέχουν κανένα στοιχείο αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Γράφει, επίσης, ότι οι οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας για καθιέρωση ατομικού δελτίου για την καταγραφή των καταγγελιών του κάθε αστυνομικού έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο τμήμα Τροχαίας.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε ελπίδες για λύση του Κυπριακού, με δήλωσή του ότι η λύση βρίσκεται πολύ κοντά και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με συνομιλίες και όχι με τα όπλα. Γράφει, επίσης, ότι η αεροπορική εταιρεία "Ηλιος", που είναι η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία στην Κύπρο, θα παραλάβει το πρώτο της αεροσκάφος στις 15 Μαϊου και ότι προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την πρώτη της πτήση περί τα τέλη Μαϊου ή τις αρχές Ιουνίου.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 30 January 2000 - 8:24:16 UTC