Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και υποθέσεις και σχεδιασμοί για τον τρίτο γύρο, οι διευκρινίσεις του ΔΗΣΥ για τις απόψεις του κόμματος ως προς την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, η είσοδος Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα, τα θέματα των φαρμάκων και της εισφοράς για το ΡΙΚ, η ίδρυση και δεύτερου πανεπιστημίου στην Κύπρο και το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" έχει πρωτοσέλιδο θέμα τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και, κάτω από τον τίτλο "Αναμένονται 'ιδέες' στον γ' γύρο", γράφει ότι πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι να "παρουσιάσουν κάποιες ιδέες προς υποβοήθηση των δύο πλευρών" με απώτερο σκοπό "να φέρουν τους δυο συνομιλητές, Κληρίδη και Ντενκτάς, πάνω στο ίδιο τραπέζι". Σε άλλη σελίδα γράφει για την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ότι οι απόψεις του κόμματος συγκλίνουν με αυτές της Εκκλησίας ως προς την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού".

Η "Μάχη" έχει κύριο θέμα την έλευση αυτόμολων Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και με τον τίτλο "Σχέδιο άλωσης Λεμεσού - Πάφου από αυτόμολους" περιγράφει "σχέδιο άλωσης των ελεύθερων περιοχών με αυτόμολους, οι οποίοι θα κατακλύσουν σταδιακά τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου", το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, "βρίσκεται σε εξέλιξη από τις μυστικές υπηρεσίες του ψευδοκράτους - το γραφείο Πολιτικής Προπαγάνδας του Ντενκτάς, σε συνεννόηση με την Αγκυρα". Σε άλλη θέση γράφει για το Ενιαίο Λύκειο και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για τη λειτουργία του.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ερχεται νέα δέσμη ιδεών", γράφει για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας από τη Γενεύη, "από τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζεται η νέα δέσμη ιδεών που θα θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ο κ. ντε Σότο", ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δηλώνει πως "είναι πιθανόν στον τρίτο γύρο να υπάρξει πρόσκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις". Σε άλλη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με το οποίο "τερματίζεται το μονοπώλιο στα φάρμακα".

Η "Σημερινή" με τίτλο "Οργή καταναλωτών" αναφέρεται στην υποχρεωτική εισφορά για το ΡΙΚ που πληρώνουν οι καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος και τα αυξημένα ποσά που αναγράφονται στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου και γράφει ότι "δυσφορία επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών, λόγω του υπέρογκου ποσού που καλούνται να πληρώσουν στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος". Σε άλλη θέση αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών ότι ο σχεδιασμός των δρόμων Λευκωσίας - Κερύνειας, Λευκωσίας - Αμμοχώστου και Λευκωσίας - Μόρφου δεν έχει καμιά σχέση με τις εκ του σύνεγγυς.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ετοιμάζουν τελικό πάρε - δώσε", γράφει για "σκληρό παζάρεμα" κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στο εδαφικό και για τις εξουσίες, ενώ "τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζοντας το τελικό 'πάρε - δώσε' στο Κυπριακό έχουν ζητήσει από τις δυο πλευρές να επαναπροβληματισθούν σε μια σειρά πτυχές που θεωρούνται ακανθώδεις". Σε άλλη είδηση γράφει για την ίδρυση και δεύτερου πανεπιστημίου στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ότι μέχρι το Μάρτιο θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο θέμα την οικονομική κατάσταση των λιμανιών της Κύπρου και με τον τίτλο "ΑΛΚ - Ενσυνείδητος στραγγαλισμός" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής Λιμένων Κύπρου Ντίνου Ερωτοκρίτου ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα σήμερα, "αν η κυβέρνηση εφάρμοζε από το 1993 την αύξηση των τελών που προϋπέθεταν οι επενδύσεις 70 εκατομμυρίων λιρών στο λιμάνι Λεμεσού". Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση για το θέμα των απεργιών στο Προεδρικό Μέγαρο εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και υπουργικής επιτροπής.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Αναμονή στο Στάνστεντ" αναφέρεται στην αεροπειρατεία του αφγανικού αεροσκάφους και στις εξελίξεις κατά την παραμονή του αεροσκάφους με τους ομήρους στο βρετανικό αεροδρόμιο του Στάνστεντ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την απελευθέρωση οκτώ ομήρων χθες, η βρετανική Αστυνομία δήλωσε πως θα εξακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις "για όσο χρειαστεί" μέχρι να επιτύχουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Σε άλλη είδηση γράφει για τις προειδοποιήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου για το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)
(N.M.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 8 February 2000 - 7:24:08 UTC