Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/02/2000 (ΚΥΠΕ) To υδατικό πρόβλημα και η αναζήτηση χώρου ανέγερσης μονάδας αφαλάτωσης, η χθεσινή συνεδρία του Eθνικού Συμβουλίου, η άνοδος στο Χρηματιστήριο, η οριζόντια ψηφοφορία, η αντιπαράθεση που φέρεται να ξέσπασε στην ΕΔΕΚ, καθώς και η χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Βόμβα Παραλιμνίου στο υδατικό" αναφέρει ότι ανετράπη το κλίμα που επικρατεί στο θέμα της ανέγερσης μονάδων αφαλάτωσης μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του Δήμου Παραλιμνίου, ο οποίος επαναφέροντας παλαιότερη εισήγησή του προτείνει την ανέγερση μονάδας στη δική του περιοχή. Παράλληλα αναφέρεται στην ακύρωση του ανασταλτικού διατάγματος του Δήμου Λάρνακας και στην αντίδραση της κοινότητα Επισκοπής κατά της ανέγερσης μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή της. Αλλού γράφει ότι μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες η εταιρεία Louis Hotel θα υποβάλει αίτηση για εισαγωγή της στα Χρηματιστήρια Αξιών Κύπρου και Αθηνών.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Εμφύλιος για το νερό" και αναφέρει ότι το θέμα της αφαλάτωσης εξελίσσεται στο υπ' αριθμό ένα πρόβλημα της Κύπρου. Το Δικαστήριο Λάρνακας, προσθέτει, απέρριψε την προσφυγή του Δήμου της πόλης για τερματισμό των εργασιών ανέγερσης μονάδας αφαλάτωσης στην Αλυκή, ενώ ο δήμαρχος φαίνεται αποφασισμένος να προσφύγει στο Ανώτατο. Στο ίδιο θέμα η Επισκοπή προειδοποιεί πως δεν επιθυμεί μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή της, ενώ το Παραλίμνι δηλώνει έτοιμο να φιλοξενήσει εργοστάσιο αφαλάτωσης. Αλλού γράφει ότι "οι προσευχές μας συνοδεύουν" τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, που μετέβη στο Λονδίνο για χειρουργική επέμβαση.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Βγήκαν μαχαίρια" γράφει ότι η στάση των τεσσάρων βουλευτών της ΕΔΕΚ, που παρά την κομματική γραμμή υπέγραψαν πρόταση νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, προκάλεσε "έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση" και πως ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης είναι "έξω φρενών" με τη στάση τους. Αλλού αναφέρεται στην εξαγγελία από τον Υπουργό Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου μέτρων αναβάθμισης του τρόπου εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και της διαδικασίας χορήγησης αδειών οδήγησης τα οποία εφαρμόστηκαν από χθες, με στόχο τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Εμφύλιος για το νερό" γράφει ότι το υδατικό έχει πάρει δραματικές διαστάσεις λόγω της επιμονής της κυβέρνησης για ανέγερση μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι, προβάλλοντος το θέμα ως επείγον, και της αντίθετης από την άλλη θέσης όλων σχεδόν των κομμάτων. Σημειώνει επίσης τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη περί παραπλανητικών στοιχείων που δόθηκαν στον Υπουργό Γεωργίας. Αλλού γράφει ότι "σε μάχη για έξι" εξελίσσεται η πλήρωση της θέσης του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας μετά την αφυπηρέτηση του Γεώργιου Πουλλή.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Η οριζόντια ανάβει φωτειές" και γράφει ότι εσωκομματικές τριβές στα κόμματα προκαλεί η πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία και σημειώνει ότι οι φωτιές άναψαν στα κόμματα από τα οποία προέρχονται οι βουλευτές - εισηγητές της πρότασης. Αλλού γράφει ότι μόνο για οκτώ ώρες χάρηκαν οι ληστές τις 17.601 λίρες που πήραν από το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη λεωφόρο Λάρνακας στην Αγλαντζιά αφού στις 7.00 το βράδυ ομολόγησαν το έγκλημα, παρέδωσαν τα χρήματα και φόρεσαν χειροπέδες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο " Κυπριακό: Ανησυχίες για εκτροπή" γράφει ότι με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατηρούν τις απόψεις επιφυλάξεις και ανησυχίες τους αναφορικά με τις μεθοδεύσεις για εκτροπή του Κυπριακού από τη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι η συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτερά στο Λήδρα Πάλας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Αστυνομίας 31 ηλικιωμένες γυναίκες που πιάστηκαν ύστερα από έφοδο αστυνομικών να παίζουν χαρτιά σε σπίτι στη Λεμεσό έχουν κατηγορηθεί γραπτώς και θα παρουσιαστούν στο Δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ντίνου Παπαδόπουλου, οι αρχές του ΧΑΚ διαπραγματεύονται τους όρους συμβολαίου για μετακίνησή του στο κτίριο του IMC, πιθανότατα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Εύκρατο κλίμα, αναμένεται άνοδος" γράφει ότι καλύτερες προοπτικές για τη χρηματιστηριακή αγορά προδιαγράφονται και για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τραπεζικό τομέα αλλά καισ τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αξιοποιηθούν από τις τράπεζες προς όφελος των μετόχων τους, έχουν διαμορφώσει μια αλλιώτικη εικόνα στην αγορά. Αλλού γράφει ότι αριθμός επενδυτών εταιρειών έχει φθάσει στο κατώφλι του ΧΑΚ και εντός των ημερών τέσσερις από αυτές παίρνουν το "πράσινο φως".

(ΚΥΠΕ/ΙΤ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 12 February 2000 - 9:24:08 UTC