Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/02/2000 (ΚΥΠΕ) Πληροφορίες, εκτιμήσεις και σχόλια για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, η χθεσινή συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Βουκουρέστι, δηλώσεις πολιτικών για το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας και η χθεσινή νέα εγχείρηση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού στο Λονδίνο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο" γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι το τέλος Ιουλίου, η οποία ωστόσο δεν θα είναι ολοκληρωμένη συμφωνία επίλυσης του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι όλα πήγαν καλά με την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού για στερέωση του στέρνου στο νοσοκομείο St Mary's του Λονδίνου.

"Η Μάχη" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε ραδιοφωνικό σταθμό με τις οποίες για άλλη μια φορά "ύψωσε τη φωνή του με θάρρος και προειδοποίησε για τους κινδύνους που εμπεριέχονται στη λύση που επιδιώκει η πολιτική μας ηγεσία". Σε άλλο σημείο παραθέτει συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη στην οποία ο γνωστός ιατροδικαστής αναφέρει ότι "ξεπουλιούνται οι πρόσφυγες στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Διζωνική η λύση" προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα στην οποία ο Αλέκος Μαρκίδης δηλώνει ότι "η λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η καλύτερη για την Κύπρο, αλλά υπό τις περιστάσεις είναι η μόνη εφικτή". Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τις οποίες ο Βάσος Λυσσαρίδης τάσσεται εναντίον της οριζόντιας ψηφοφορίας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Τρύπα 112 εκατομμυρίων λιρών" γράφει ότι τεράστια ποσά που προορίζονταν για την άμυνα απορροφήθηκαν τελικά από τη "μαύρη τρύπα" των δημοσίων ελλειμμάτων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος τάχθηκε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό υπέρ της καθιέρωσης της οριζόντιας ψηφοφορίας, αλλά εναντίον της αύξησης του αριθμού των βουλευτών.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οριζόντια: Μήλον της έριδος" γράφει ότι σχίσματα ενδοκομματικά αλλά και αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων συνεχίζει να προκαλεί η πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένονται κινήσεις που ίσως ξεκαθαρίσουν το κομματικό σκηνικό αναφορικά με τις προσπάθειες για τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με το ΔΣ των Δασικών Βιομηχανιών μελετά το κλείσιμο δύο βασικών μονάδων της εταιρείας.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αμηχανία στο Προεδρικό" γράφει ότι "σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι κυβερνώντες σχετικά με τα επόμενα βήματα του Προεδρικού και το τι θα πράξει όσον αφορά τις περικοπές κονδυλίων από τη Βουλή για τις μισθωτές υπηρεσίες και ωφελήματα 'συνταξιούχων' ή ημέτερων συμβούλων του Προέδρου". Αλλού προβάλλει δήλωση του Προέδρου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Σόλωνα Τριανταφυλλίδη σύμφωνα με την οποία η έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας στην Αθήνα θα γίνει στα μέσα Μαρτίου ή μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Η Ελλάδα ανανεώνει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βουκουρέστι και προβάλλει τη δήλωση του Κώστα Σημίτη ότι η χώρα του υποστηρίζει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία αναφέρεται στο χθεσινό γάμο των δύο Ελληνοκυπρίων, του Ανδρέα και της Γιωργούλλας, οι οποίοι θα ζήσουν μόνιμα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 13 February 2000 - 9:24:10 UTC