Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δηλώσεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας που σηματοδοτούν σκλήρυνση των θέσεων της τουρκικής πλευράς, η χθεσινή συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, οι αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι προετοιμασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος και το υδατικό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Οριστικά 'φωτιά' στα καύσιμα" γράφει ότι αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η αύξηση στις τιμές των καυσίμων η οποία θα καθοριστεί σήμερα σε υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου υπό την προεδρία του Νίκου Ρολάνδη και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την αυριανή συνεδρία του. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η ελληνική πλευρά δεν συζητά σε αυτό το στάδιο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Φωτιά στις τσέπες" γράφει ότι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα επιφέρουν στην αγορά οι αυξήσεις στα καύσιμα 10 - 15% οι οποίες αναμένεται να επιβληθούν από την κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο εκτιμά ότι "νέες περιπέτειες και αντιπαραθέσεις που θα οδηγήσουν σε σύγκρουση και των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ - ΕΔΗ θα οδηγήσει η οριζόντια ψηφοφορία, η οποία και θα συδυαστεί με αύξηση του εκλογικού μέτρου από 1,8% σε 3 - 4%.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αφαλάτωση και στο Ακρωτήρι" γράφει ότι μια νέα επιλογή για την κατασκευή του εργοστασίου αφαλάτωσης, στον κόλπο της Επισκοπής, άρχισε ήδη να συζητείται και να προβάλλεται ως η πιο πρόσφορη υπό τις περιστάσεις λύση για το όλο πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι δυο κατηγορίες σε βάρος του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου θα απαγγελθούν σήμερα στο δικαστήριο που θα αφορούν "συνωμοσία προς καταδολίευση και απόπειρα απόσπασης χρημάτων (3,7 εκ. δολαρία) με ψευδείς παραστάσεις".

Η "Σημερινή" έχει πρωτοσέλιδη είδηση την αναμενόμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση των τιμών πώλησης των πετρελαιοειδών και κάτω από τον τίτλο "Καυτές τιμές" γράφει ότι "δεν πρόκειται να αποφευχθεί τελικά η νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία του τόπου στο σύνολό της". Αλλού προβάλλει την αγωνιώδη έκκληση για εξεύρεση δοτών μυελού των οστών για τέσσερα παιδιά ηλικίας 4-11 χρόνων, που πάσχουν από λευχαιμία και χρειάζονται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα και με τον τίτλο "Προς αλυσιδωτές συνέπειες" η εφημερίδα αναφέρει ότι "σημαντικές αντιδράσεις άρχισε ήδη να προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων" από τους εργοδότες, τους εργαζομένους και από άλλους φορείς, οι οποίοι εκτιμούν ότι "μια αύξηση στα πετρελαιοειδή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία του τόπου". Αλλού γράφει ότι τερματίζεται η χορήγηση παράτασης στη θητεία Ελλαδιτών αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Στα σκαριά νέα δέσμη ιδεών" προβάλλει ως κύριο θέμα το Κυπριακό και αναφέρεται στο παρασκήνιο και στις διαβουλέυσεις που γίνονται ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έγγραφο παρόμοιο με τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, όμως με αρνητικότερα για την πλευρά μας σημεία, ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Εθνη για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια νέα Συμφωνία Κορυφής". Σε άλλη σελίδα γράφει για τη συνέχιση της αποχής των κυβερνητικών ιατρών από κάθε υπερωριακή εργασία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τον τίτλο "Νέες περικοπές ενόψει της επιδείνωσης της έλλειψης νερού", γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους "προειδοποίησε χθες τους αντιπροσώπους των τεσσάρων αγροτικών οργανώσεων ότι, αν δεν υπάρξει μεγάλη άνοδος της στάθμης νερού στα φράγματα, δεν θα δοθεί νερό από τα φράγματα για άρδευση στις περιοχές από τη Λεμεσό μέχρι την Αμμόχωστο". Σε άλλη σελίδα προβάλλεται η χθεσινή συνάντηση αρχηγών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 15 February 2000 - 7:24:09 UTC