Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι ρυθμίσεις που υπόσχεται η κυπριακή κυβέρνηση προς τους Τ/Κ εάν η τουρκική πλευρά εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για δύο κράτη και συνομοσπονδία, η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Αλβαρο ντε Σότο για επαφές με τις δύο κοινότητες, το "όχι" του Χριστόφια στην πρόταση του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο σάλος που συνεχίζεται με την κατασκοπευτική δράση των Βρετανών στην Κύπρο, είναι ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Γενναιόδωροι με τους Τ/Κ" γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση υπόσχεται γενναιόδωρες ρυθμίσεις για τους Τουρκοκυπρίους στα οικονομικά θέματα, εφόσον η τουρκική πλευρά εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για δύο κράτη και συνομοσπονδία" δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αλλού γράφει ότι σήμερα κτυπά ο δεύτερος ιός του 2000 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ολόκληρου του κόσμου, λόγω του δίσεκτου έτους, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτό.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ξέχνα τη συνομοσπονδία" γράφει ότι "ως ιδιαιτέρως σημαντική για τις παραπέρα εξελίξεις στο Κυπριακό κρίνεται από διπλωματικές πηγές η προχθεσινή οκτάωρη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα", επισημαίνοντας το γεγονός πως σε όλες τις δηλώσεις του ο Ισμαϊλ Τζεμ δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στη λέξη συνομοσπονδία. Αλλού γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο φτάνει σήμερα στην Κύπρο για επαφές με τις δύο κοινότητες, ενώ σύντομα αναμένονται μεσολαβητές από άλλες χώρες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Και περίπτερα στο μάτι επενδυτικών" γράφει ότι "ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, υπό την παρότρυνση επενδυτικών εταιρειών, συνασπίζονται για να κάνουν την εμφάνισή τους" στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λέγοντας ότι "το χρηματιστήριο δεν είναι μόνο για τους κολοσσούς". Αλλού γράφει ότι οι Βρετανοί παρακολουθούσαν κάθε ενέργεια της Εθνικής Φρουράς με ό,τι πιο σύγχρονο στο χώρο της παρακολούθησης συνδιαλέξεων, προσθέτοντας πως σε τρεις περιπτώσεις συνελήφθηκαν να ασκούν το "θεάρεστο έργο τους".

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "'Τρυπώνουν' παντού" γράφει ότι οι Αμερικανοί με σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτουν στην πρεσβεία τους και με κινητές μονάδες μπορούν να κατασκοπεύουν τα υπουργεία μας, τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ακόμη και τις κλειστές συνεδριάσεις της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο θάνατο του 21χρονου Χρήστου Πάφιου, υπάλληλου δισκοθήκης, χθες τα ξημερώματα στη Λευκωσία όταν αυτοπυροβολήθηκε ενώ έπαιζε "ρωσική ρουλέτα" με πιστόλι μπροστά στα μάτια της φίλης του.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μας πιέζουν για το εμπάργκο" γράφει ότι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες ασκούν συστηματικές και συντονισμένες πιέσεις προς τη Λευκωσία για να προχωρήσει στην άρση του λεγόμενου εμπάργκο και σημειώνει ότι η Λευκωσία δεν το συζητά πριν πάρει ενδείξεις για λύση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι με βάση τη νέα νομοθεσία που προωθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, από τούδε και στο εξής οι γιατροί θα χρειάζονται ετήσια άδεια για άσκηση του επαγγέλματός τους η οποία θα προϋποθέτει μεταξύ άλλων και συνεχή επιμόρφωση του γιατρού.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ: Αγεφύρωτες οι διαφορές" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη την κάθετη διαφωνία του ΑΚΕΛ επί όλων των ουσιωδών προτάσεων του ΔΗΣΥ για τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Αλλού γράφει ότι η εταιρεία του Συνεργατισμού "Χρηματιστηριακή Λευκόνοικο" αναμένεται σήμερα να βρίσκεται δοκιμαστικά στο "πάτωμα" του Χρηματιστηρίου και την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί κανονικά ως χρηματιστηριακό γραφείο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στον τραυματισμό του Ρουμάνου Ιον Ποπέσκου από τις κατοχικές αρχές την Κυριακή το βράδυ κοντά στη Δερύνεια και γράφει ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι Τούρκοι ανέφεραν στην Ειρηνευτική Δύναμη ότι προειδοποίησαν τον Ποπέσκου να σταματήσει και όταν αυτός άρχισε να τρέχει, τότε τον πυροβόλησαν. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο 45χρονου Φιλιπινέζου στη Λεμεσό όταν ξέσπασε πυρακαγιά σε εστιατόριο στη Λεμεσό και προσθέτει ότι σύμφωνα με την Αστυνομία ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 29 February 2000 - 8:24:09 UTC